• 320.365
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Nasıl Anlaşılır Ve Ne Yapılmalıdır?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak Nasıl Anlaşılır Ve Ne Yapılmalıdır?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak riski bu cerrahiye başvuracak birçok kişide soru işaretlerine yol açarken, bizler de obezitehaber okuyucuları için gerekli bilgileri vererek bilinçlenmelerini ve endişelerini kontrol etmeleri konusunda yanlarında oluyoruz. Siz de eğer bu ameliyatı geçirmeyi düşünüyor ya da tüp mide sonrası endişeler duyuyorsanız sorularınızı gelin birlikte yanıtlayalım.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Kaçak Nedir?

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Kaçak Nedir?

Tüp mide ameliyatı, 90’lı yıllardan beri yapılmaktadır. Fakat son halini 2000’li yılların başında almıştır. Tüp mide ameliyatı, yani tıptaki adıyla sleeve gastrektomi operasyonu, tek başına obeziteye çözüm olabilen bir operasyon olarak, tıptaki yerini korumaktadır. Birçok ameliyatta, ameliyat sırasında veya ameliyattan sonra oluşabilecek riskler mevcuttur. Bazı komplikasyonların gerçekleşme olasılığı vardır. Tüp mide ameliyatında da bu gibi riskler mevcuttur. Ve, bu ameliyatlarda en çok karşılaşılan sorun “kaçak” olma olasılığıdır.

Tüp mide kaçak riski taşıyan bir cerrahi olsa da en sık görülen komplikasyon olan kaçak yalnızca elli hastadan birinde karşımıza çıkmaktadır. Bu risk gelişen cerrahi yöntemlerine rağmen pek değiştirilemez isede dikkatli olmak adına dürüstlük ile cevap verdiğine inandığınız bir kurumdan vaka sıklığı hakkında bilgi almanızda fayda vardır. Özellikle cerrahinizin laparoskopik ameliyat tecrübesi hakkında bilgi edinmelisiniz. Cerrahınızın tüp mide kaçak vakası görmemiş olması bu alanda tecrübeli olduğunu ispatlamaz, referans örnekleri sorgulamayı unutmayın.

Tüp Mide Ameliyatında Kaçak Nasıl Test Edilir?

Tüp Mide Ameliyatında Kaçak Nasıl Test Edilir?

Tüp mide ameliyatlarında kaçak görülme olasılığı %3-%5 oranındadır. Fakat yine de en sık görülen komplikasyonun kaçak olduğu söylenebilir. Kaçak sorunun yaşanması, bu ameliyatlarda en çok korkulan durumdur. Fakat; eğer tespit edilebilmişse, korkulmasına gerek yoktur.

Tüp mide yöntemiyle mide küçültme ameliyatı sonrasında kaçak gerçekleşmemesi adına ameliyat sona ermeden önce doktor tarafından ufak bir test yapılır. Bir sorun olup olmadığı bu test sonucunda ortaya çıkar ve gerekenler yapılır. Fakat; sonradan bu kaçağın ortaya çıkma olasılığını düşünen çoğu doktor, ameliyattan sonra 2 gün içinde tekrar kaçak testi yaparak bu riski en aza indirir. Bundan sonra kaçak olma ihtimali çok düşüktür. Tabi hastanın da her yönden dikkatli olması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatında Kaçak Belirtileri Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatında Kaçak Belirtileri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak olup olmadığını anlayabilmek için; hasta şikayetlerine dikkat edilir. Karında dayanılmaz ağrılar yaşamak, dokunmaya bile dayanamayacak şekilde hassasiyet yaşamak en sık görülen şikayetlerdir. Ayrıca; mide bulantısı ve kusma, halsizlik, ateşlenme, çarpıntı gibi şikayetlerle de başvuru yapanlar olmaktadır. Bu gibi belirtiler, kaçak olma ihtimalini gösterir.

Bu gibi şikayetleri olan hastaya kan tahlili yapılarak bir değerlendirme yapılır. Kan tahlili sonuçlarına göre enfeksiyon belirtileri yüksek çıkabilir. Zira; kaçak sonucunda midenin içeriği karın boşluğuna geçer ve enfeksiyon oluşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle, kan tahlilinde böyle bir sonuç çıkması, kaçak olduğu yönünde doktorlara yol gösterici olur. Ultrason veya röntgen ile karnın içerisini görüntüleyerek de kaçak olup olmadığı yönünde yorum yapılabilir.

  • Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak belirtilerinin en yaygın görüleni mide üst kısmında ağrıdır. En yüksek risk ilk hafta olmakta, bu dönemde özellikle bir şey yendiğinde mide üst kısmında yaşanan ağrı hakkında uzman görüşü alınmalıdır.
  • Ateş, çarpıntı gibi grip ile karıştırmanız muhtemel problemler de kaçak belirtileri arasında yer alır.

Kaçak Nasıl Tedavi Edilir?

Kaçak Nasıl Tedavi Edilir?

Kaçak sorunu olduğu anlaşılan hastalarda ilk olarak besin alınması kesilmeli. Böylece mideye gidecek olan besinlerin daha fazla karın boşluğuna gitmesi engellenir. Ardından hastaya hemen antibiyotik verilir ve kaçak yeri tespit edilip kapatılır. Bu iki şekilde yapılabilir. Ya mide içinden girilip kaçak kapatılır. Ya da karın bölgesinden girilip, kaçak olan yer mide dışından kapatılır. Hangi yolun daha uygun olduğunu, doktor kendisi belirleyecektir. Son olarak belirtmek gerekirse; mide küçültme ameliyatları için devlet hastanelerini tercih ederseniz, ücretsiz ameliyat olabilirsiniz. Fakat özel hastanelerde; hastaneye göre değişmekle birlikte, 6 bin ile 30 bin aralığında bir ücret ödemek durumunda kalırsınız.

  • Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak tedavisi sürecinde ilk birkaç hafta size damardan beslenme uygun görülebilir, karın içerisine dren yerleştirilebilir ya da mide içine endoskopik yöntemlerle stend takılabilir.
  • Erken teşhisin ve hastaneye yakın olmanın hayati önem taşıdığı bu süreçte hastanede kalış süreniz ise uygulanan tedavilere bağlı olarak değişkenlik gösterir.
  • Böyle bir durumla karşılamamak için önceden alınması gereken koruyucu tedavi önlemlerinin başında ise araştırmalarınız gelmelidir. Midenizi zorlamanız gibi sizden kaynaklı hataların haricinde ameliyatınızı olmak için başvurduğunuz merkezin laparoskopik cerrahi kadrosu ve uzmanlıkları araştırılmalıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Kaçak – Video

Tüp mide ameliyatı olmak istiyorsunuz ama  kaçak riskinden korkuyor musunuz? Yada mide küçültme ameliyatı oldunuz sonrasında kaçak oldu mu? Bizlerle merak ettiğiniz konuları ya da paylaşmak istediklerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg