• 720.375
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Bir Hastalık mıdır? Obezite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Obezite Bir Hastalık mıdır? Obezite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Türkiye’de obezite hastalığı diğer ülkeler gibi oldukça hızlı bir şekilde çoğalmaktadırObezite, günümüzde çok rastlanan sağlık sorunlarının arasında yer almaktadır. Ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasındadır.

Obezite Nedir?

Obezite hastalığı, bedenimizdeki yağ oranının yağsız bölgeye göre aşırı derecede artması sonucu meydana gelir. Obezite, küçük yaşlardaki çocuklarımız da bile görülmektedir.

Obezite, diğer adı şişmanlık olarak da adlandırılabilir. Obezite hastalığı vücut sağlımızı tehlikeye sokacak derecede fazla miktarda birikmesi sonucu ortaya çıkar.

Obezite hastalığı; genetik, aileden gelen veya çevresel bir sorun olabilir. Obezite hastalığında önemli bir sorun ise, obezite sınırın üzerine çıktıkça başlıca hastalıklarda beraberinde getirmektedir.

Obezite hastalarının sayısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Obezite hastalığında, kilo alımı genellikle bir anda gerçekleşmez. Kilo aldıklarını fark etmekte zorluk çekerler. Önceki zamanlarda, iştah açıcı gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi sonucu ortaya çıktığı söyleniyordu. Obezitenin çeşitli nedenlerden kaynaklandığını ve bir hastalık olduğunu artık çağımızda herkes öğrenmiş bulunmaktadır.  Obezitenin farklı çeşitleri de vardır. Aynı zamanda psikolojik sorunların da obeziteyi tetiklediğine de değinmek gerekir. Obezite ciddi bir hastalıktır ve tartıda ölçülen kilonun fazlalığıyla anlaşılmaz.

Mesela onu da şu şekilde örnekleyebiliriz; sporcuları göz önüne getirelim. Sporcuların tartıda kilosu fazla ölçülse bile, vücutta yağ fazlalığı olmadığı için, kilolu olarak kabul edilmezler. Bunun için iyi bir hekim tarafından tedavi altında olup, vücut yağ oranını çeşitli cihazlarla ölçerek yaptırmalıyız.

Obezite hastalığı, maalesef çağımızın en küçük yaşlarda bile görülen tedavisi zor olan bir hastalık çeşididir. Obezite olmamak için önlemlerimizi alalım, endişelerimiz var ise bir hekime görünüp, daha ileri yaşlarda daha çok hastalığa sebep olmaması için, erken davranmamız sağlımız açısından faydalı olacaktır.

Obezite Hastalık mı?

Dünya son yıllarda buna çok fazla kafa yoruyor. Amerika bu konu da obeziteyi hastalık olarak görürken, Avrupa ülkeleri de obeziteyi bir engellilik olarak tanımlıyor. Hatta bazı ülkelerde aşırı kilolu olması nedeni ile işten çıkarılan vakaların olduğu da biliyor.

Tanı Konması Neden Önemli?

Tanı konması gerçekten önemli bir konudur. Nedenine gelecek olursak, hastalık denirse bu konuyu tıbba paslanmış oluyoruz ve aşırı kilolu olanların sorumluluklarını üstlerinden almış oluyoruz. Bu da şişmanlığı engellemenin yollarını araştırmaktan çok, tıbbi olarak nasıl insanları zayıflatırız konusunu gündeme taşıyor. Bu da bizim gibi son yıllarda aşırı kilolu insanların arttığı toplumlarda hastane masraflarının artmasına neden olmaktadır. Eğer Avrupa ülkelerinin engellilik olarak gördüğü gibi görürsek bu da farklı sıkıntıları ortaya çıkarır görüşü oluşuyor.

Genellikle obezite ve aşırı kilolar için bir engellilik olduğu görüşü daha fazladır. Ancak aşırı kilolu ve obezite olan insanların nasıl zayıflaması gerektiği ve hatta bu durumu en baştan nasıl engelleriz durumu insanların beynine enjekte edilmesi gerekir.

Daha çocuk yaştan obezite ve aşırı kilo ile savaş başlatılmalıdır. Bu durumda da aile büyüklerine büyük görevler düşüyor. Önce kendileri yediklerine ve içtiklerine dikkat edecek ve sağlıklı bir hayat için spor yapacak. Sonra da bunu çocuklarının hayatlarına bir çizgi çizip onları o çizgiden gitmeleri sağlanacaktır.

Obezite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde dünya ülkelerinde sıklıkla artış gösteren obezite uzman doktorların da bilimsel açıklamalarıyla tehlikeli hastalıklar arasında yer almaktadır. Obezite hakkında bilimsel gerçeklere bakarak erkeklere nazaran daha çok kadınlarda fazla olarak görülmektedir.

Kadınların günlük işlerden başka hareket çabaları olmaması dahilinde vücut yediği besinin yağ miktarını yakamıyor ve fazla yağlar vücutta kalıyorsa bu durum giderek aşırı kilo alınımına ve obezite ile karşı karşıya kalmanızı sağlamaktadır.

Bir kadının vücudunda olması gereken yağ miktarı %20 ila %30 aralığında olmalıdır. Bu miktar aşıldığında karşılaşacağınız ciddi sorunlarla zamanla yerinizden kalkmak istemeyecek hareketsiz bir yaşama mecbur kalacaksınız. Hanımlar yapmanız gereken kalorili yiyecekleri daha az tüketmek ve günlük egzersiz, yürüyüş yapmak vücudunuza aldığınız yağın çoğunu atmak zorunda bulunmaktasınız.

Anne karnında başlayan beslenme alışkanlığı hamile bayanlara daha dikkatli olmaları hususunda uyarılarda bulunmak doktorların sıkça yaptığı bir uygulamadır. Anne eğer hamile iken aşırı kalorili, şekerli, yağ miktarı yüksek besinler tüketiyor ise daha çok dikkat etmelidir zira bebeğinin sağlığı açısından her besini tüketmemesi gerektiğini bilmeli ve ona göre bir beslenme alışkanlığı edinmelidir.

Teknoloji geliştikçe telefon, tablet ve bunun yanında internet bağımlısı olan çocuklarımıza bakalım. Her geçen gün artan ve çocuk genç yaşlı herkesin günlük hareketlerinde olan sınırlamaları görelim. Bu durum çok tehlikeli bir hal alarak hızla ilerlemeye devam etmektedir.

Çocuklarımıza sokaklarda oynamayı unutturan, zararlı alışkanlıklar edindiren sağlığını tehdit eden her şey den uzak bir yaşam sağlayalım. Unutmayın çocuklar bizim geleceğimiz, onların sağlığı için elimizden geleni yapalım. Ve sağlıklı bir yaşam için obeziteden mümkün olduğunca uzak yerlerde duralım.

Beslenme alışkanlıklarımızı düzeltelim ve her gün spor, yürüyüş ve egzersizler yapmayı ihmal etmeyelim. Bizim sağlığımız bizim mutluluğumuz demektir.

Obezite Ülkemizde Ne Durumda?

Türkiye’de obezite hastalığı diğer ülkeler gibi oldukça hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Kadınlarda obez oranı %45 civarında iken erkeklerde %49 olarak bilinmektedir. Ülkemizde, kadınlara nazaran erkeklerde obezite sıklığı daha çok görülmektedir. Kadınlar, erkeklere göre biraz daha sağlığını koruyup ve dış görünüşüne önem verdiği için obez sayıları erkeklere göre biraz daha aşağı seviyededir.

Türkiye’de özellikle kadınlar için obezite sorun haline gelmiştir. Obezite, hem dış görünüşümüzü bozarken hem de sağlığımızı bozuyor. Doğal olarak bu da bizi rahatsız ediyor. Hızlı yemek yemek de kilo almamızı etkiliyor. Maalesef bu da sağlığımızı tetikliyor.

  • Türkiye’de, bölgesel olarak obez hastalarının dağılımlarını şöyle bir inceleyelim: İç Anadolu’da en yüksek orandadır %25,
  • Güneyde %24 oranında,
  • Doğu Anadolu da en az sıklıkla görülür %17,
  • Kuzeyde %23,
  • Batıda ise %21 olarak tespit edilmiştir.

Ülkemiz de, obezite ve aşırı şişmanlık çocuklarımızda da sıklıkla görülmektedir. Küçük yaşta tedavisi daha kolay olan obezite hastalığının, ileride daha da zorlaştığı bilinen gerçeklerdendir. Erişkinlerin, çocuklara nazaran tedavilerinin daha uzun sürdüğünü ve tedavisinin iyi sonuçlar vermesinin daha çok zorlaştığını hepimiz bilmekteyiz. Tedavimizden iyi sonuçlar alabilmek için yapılması gereken, küçük yaşta tespit edilmişken tedavi olmaktır.

  • Obezite, tüm yaşlarda psikolojiyi etkileyen bir hastalıktır. Çok hareketsizliğin sebebi de obez hastalığını beraberinde getiriyor.
  • Ülkemizde gelişen teknoloji ile birlikte çocuklarımızdan, büyük insanlarımıza kadar başımız bilgisayardan kalkmıyor. Buda yiyip, içip hareketsiz kalmamıza sebep oluyor. Sonrasında kilo ve obeziteyi beraberinde getiriyor.
  • Türkiye de, obezite hastası olan insanların sıklıkla kırsal kesimlerde yaşadığı belirlenmiştir.
  • Kent yerlerinde ise daha az oranda obezite hastaları saptanmıştır.
  • Obezite aynı zamanda birçok sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu nedenle tedavisi için elimizi çabuk tutmamız gerekiyor.

Obezite ve Migren

Migren insanların çok şiddetli yaşadığı baş ağrıları diyebiliriz. Obezite ise insan vücudundaki birikmiş toksin veya yağlardır. Birçok hastalığın ana nedeni aşırı kilo ve obezite olarak gösterilmektedir. Obezitenin neden olduğu hastalıkların biri de migren olarak gösteriliyor.

Migren ve obezite ikilisi sağlık olarak yaşam standardını etkileyen çok ciddi bir hastalıklardır. İnsan vücudunu aşırı derecede yıpratan bu hastalıklar sağlıklı bir birey olmamamızı etkilemektedir. Hastalıklar her biri doğuran bir hastalıktır bunun sonucunda migren tek başına yaşam standardını etkilediği gibi obezitede etkilemektedir. İkisi de insanın hayat kalitesini ciddi oranda azaltabilir. Migren ağrısı başlayan kişi gün boyu baş ağrısı çeker ve birçok işini bu nedenle yapamaz duruma gelir.

Obezite olmayan kişilerde de nadir olarak migren hastalığı da görülebilir. Ama sağlık sorunlarının başında yine aşırı kilo ve obezite gelmesi migreni tetikleyen önemli faktörlerden biri olarak obeziteyi göstermektedir. Bazı baş ağrıları ise obeziteyle eş değerde tutulmamalı ve her baş ağrısının altında obezite hastalığı aranmamalıdır.

Obezite hastalığına insanların birçoğu ilaç kullanımından da yakalanabiliyor. Bazı kişilere migren sonucu ilaç kullanımı başlıyor ve bazı kişilerde bu durum obeziteyi tetikleyebiliyor. Migren hastası olarak yediğimiz yiyeceklere ve içeceklerimize dikkat edersek hem baş ağrıları olmayacak hem de kilomuzu korumuş oluruz.

Ülkemiz de birçok kişi de aşırı kilo ve obezite gözlenmektedir. Obezite hastalığı doğmamış çocuklarda da hastalıklar yapabiliyor bazı çocuklarda bile doğuştan migren oluşabiliyor. Her şeyin başında kilolarımız yatmaktadır..

Obezite Belirtileri ve Tedavisi – Video

 Obezite İle Nasıl Mücadele Edilmeli? – Video

Obezite Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri – Video

Migren Nedir? – Video

Obezite ve mide küçültme ameliyatları ile ilgili merak ettiklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg