• 616.703
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir? Mide Balonuyla Obezite Tedavisi

Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir? Mide Balonuyla Obezite Tedavisi

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Siz de eğer obezite ile hayatınızın kalitesinin düştüğüne inanıyor ancak doktor kontrolünde diyetlerden uzman spor programlarına kadar hiçbir yöntem ile sorununuza çözüm bulamıyorsanız obezite cerrahisi çeşitleri ve bu yöntemlerin nasıl uygulandıklarını öğrenerek belki de kendiniz için uygun olacak cerrahi yöntemini keşfedebilirsiniz.

Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite Cerrahisi yani bir diğer adıyla bariatrik cerrahiler, obezite sorununa sahip olan ancak uygulanan diyet ya da sportif aktivitelere cevap vermeyen kişilere uygulanan kilo verdirme yöntemlerini kapsar. Özellikle son dönemlerde cerrahi operasyonlarda teknolojiye geniş bir kullanım alanı tanınması ve son dönem tıbbi gelişimi düşünüldüğünde hepimizin obezite cerrahilerinden beklentileri artmaktadır.

Farklı bünyelere ve hasta profiline yönelik obezite cerrahisi çeşitleri arttırılabilmektedir. Siz de 3 adımda obezite cerrahisi çeşitlerini daha yakından tanıyarak konu hakkında bilgi edinebilir, bu sayede daha sağlıklı bir hayatın anahtarını bulmuş olabilirsiniz.

Tüp Mide

Genel anestezi etkisi altında gerçekleştirilen tüp mide cerrahileri laparoskopik diye adlandıralan yani kapalı olarak gerçekleştirilen obezite cerrahisi çeşitlerinden biridir. Obezite problemi olanların son dönemde en çok tercih ettiği ve bizim de sevgili obezitehaber okuyucuları için sıkça detaylarına yer verdiğimiz tüp mide ameliyatında adından da anlayabileceğiniz üzere midenize adeta tüp şekli verilmektedir. Midenin sonlandığı yer olan pilordan ortalama olarak 3 ila 6 cm kadar mesafeden itibaren özel uygulamalar ile yemek borunuza kadar midenizin küçültülerek tüp formuna kavuştuğu bu obezite cerrahisi türünde daha kolay tokluk hissi yaratılması ve daha az besin tüketmeniz hedeflenmektedir.

Mide Balonu

Gittikçe obezite cerrahisi türleri arasında daha sık adını duymaya başladığımız mide balo operasyonunda ise midenize endoskopi yoluyla yerleştirilen boş bir balon, yerleştirilmeden sonra şişirilir ve balonun midenizi doldurması sayesinde daha az yemek yeme ihtiyacı duymanız ve masadan az yemenize rağmen doymuş olarak kalkmanız hedeflenir.

Mide Baypass

Bu obezite cerrahisi uygulamasında ise cerrahiyi geçiren kişinin az yemesi kadar besinlerinin geri emiliminin de artması hedeflenirken, bu amaçla, mideniz yemek borusunun bittiği noktadan iki bölüme ayrılı. Üst kısımda kalan ve daha küçük olan mide bölmesine ince bağırsağınızın bağlanması ile altta kalan büyük midenin fonksiyonlarından uzaklaştırılması sağlanır.

Mide Balonu

Mide Balonu

Çoğunlukla ameliyat olmadan, ağızdan mideye yerleştiriliyor. Midenizi dar bir oda gibi düşünün, odanın yarısını kaplayacak hacimde bir balon koyuluyor midenize.

Bu durumda yemek yeme oranınız, yarı yarıya düşmüş oluyor. Ayrıca balon, mide duvarıyla sürekli olarak temas halinde olduğu için her zaman tok hissetmenizi sağlıyor.

Bu durumda, yemek yeme ihtiyacınız olabildiğince azalmış oluyor.
Fakat bu balonu, sekiz doku aydan daha uzun bir süre midenizde tutabilmek mümkün değil.

Dolayısıyla bu süreç içerisinde hedeflenen kiloya ulaşmak gerekiyor. Bunun için de, son derece özen göstermek ve dikkatli olmak gerekiyor. Eğer diyet ciddi bir biçimde uygulanmazsa, sadece balonun koyulmuş olması pek bir işe yaramıyor.

Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir?

Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir?

Zayıflamak için tercih edilen metotlardan biri de, mide balonu yerleştirmektir. Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Öncelikle hastaya damardan hafif bir uyku ilacı veriliyor. Sanki endoskopi olurmuş gibi bir işlem uygulanıyor.

Yine ağız yoluyla, mideye balon yerleştiriliyor. Hasta hiçbir şey hissetmiyor bu esnada. Hastanın midesindeyken, doktor dışarıdan balonu şişiriyor. Hasta bu işlemlerin hiç birini hissetmiyor.

Şişirme işlemi, hastanın kilosuna göre değişiklik göstermektedir. Bu işlemi, vücudun reddetmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.

Obezite Cerrahi Öncesi Ve Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Günümüz insanlarının en büyük problemi olan obezite cerrahisinden önce ve sonra beslenme alışkanlıklarını değiştirmek alınacak sonucu çok fazla etkilemektedir. Obezite cerrahisi öncesinde diyet yapılmasının sebebi vücuttaki kas dokusunu muhafaza etmek, vücudu ameliyat öncesine ve sonrasında da iyileşmeye hazırlamak ve vücuttaki yağ oranını azaltmaktır.

Obezite ameliyatı öncesinde proteinli gıdaları arttırmak, yağ oranı yüksek olan yiyeceklerden uzak durmak, şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimini kesmek, alkol ve sigara kullanımını bırakmak, sık sık ve çok fazla yemek yemeyi bırakmak ameliyatınızın kolay geçmesini ve ameliyat sonrası daha kolay iyileşmenizi sağlayacaktır.

Obezite cerrahisi ameliyatı geçiren hastalarımız iyileşme sürecini hızlandırıp tekrar eski güçlerini toplamak için günde en az 1,5- 2 litre su içmeli, yemeklerden 15 dakika öncesinden sıvı alımını bırakıp yemekten yarım saat sonra sıvı alımına başlamalılar, ameliyat sonrasındaki ilk 2 hafta sıvı gıdalarla ameliyattan sonraki üçüncü ve dördüncü haftalarda püre kıvamında yiyecek tüketmeli, yemeklerini en az 25 dakikada ve yavaş yavaş çiğneyerek yemelidirler.

Obezite cerrahi ameliyatından sonraki dönemlerde yemeğinizden birkaç kaşık aldıktan sonra tokluk hissine kapılırsanız asla yemeğe devam etmeyiniz çünkü midenizde kasılmalara neden olabilirsiniz. Doygunluk hissini aldıktan sonra yemeğe devam edecek olursanız bulantı ardından da kusma şikayeti ile karşılaşabilirsiniz.

Obezite cerrahisi geçirdi iseniz günde 3 kere yüksek besinli ana öğün 1 kez de protein içerikli ara öğün tüketmelisiniz. Yemek tercihleriniz her zaman protein, sebze, meyve ve tam buğdaylı tahıllardan yana olmalıdır.

Obezite Cerrahisi Şartları Nelerdir?

Obezite Cerrahisi Şartları Nelerdir?

Obezite cerrahisi yani tıbbi adıyla bariatrik cerrahi, morbid sınıfına giren obez bireylerin midelerinin farklı yollarla küçültülmesi amacıyla yapılan birtakım uygulamaları kapsar. Kilo vermek için her yolu denese de başarısız olduğunu düşünen birçok obez birey için obezite cerrahisi adeta en büyük umut kapısı olmaktadır.

Gerçekten son yıllarda bu cerrahiler sonuncunda edilen olumlu başarılar gayet göz doldurucu ve heyecanlandırıcı olmaktadır. Ancak obezite cerrahisi olmak her morbid obezin bu işlemlere başvurabileceği anlamına gelmemekte, hastanın öncelikle obezite cerrahisi şartları  olarak belirlenen kriterlere sahip olması sağlanmalıdır.

Obezite cerrahisi öncesinde sağlanması gereken bu kriterleri sizin için derledik, size ise cerrahi adayı iseniz uygunluğunuzu kendiniz keşfetmenin kolaylığı kaldı.

Obezite Cerrahisine Uyum

  • Obezite cerrahisi sonrasında size özel olarak sunulacak olan diyet ve spor programlarına uymanız, bu düzeninizi danışman doktorunuzun kontrolünde bir ömür boyu devam ettirmeniz, obezite cerrahisi koşullarının başında gelmektedir.  Kişinin bu nedenle yüksek motivasyona sahip olması, hatta bu amaçla kişide herhangi bir psikolojik rahatsızlık bulunmaması gerekmektedir.
  • Obezite cerrahisi şartlarından bir diğeri de  bireyin, sürecin nasıl işleyeceğini, oluşabilecek risklerini ve getirilerini iyi ve detaylı şekilde anlamış olması oldukça önemlidir.

Obezite Cerrahisi Şartları Olan Testler

  • Obezite sorununun hormonlardan ya da başka bir fizyolojik nedenden oluşmadığı ve başka bir müdahale yapılmasının etkili olmayacağını bireye yapılan testler ile uzmanların belirlemiş ve kesinleştirmiş olması gereklidir. Nadir görülmesine rağmen bazı iç hastalıkları aşırı kiloya yol açmakta ve bu gizli hastalıklar obeziteden önce kontrol altına alınması gereken problemler oluşturmaktadır.
  • Obezite cerrahisi geçiren kişiler, cerrahi öncesinde diyete herhangi bir yanıt alamadıklarını ispatlamış olmalı, bu bağlamda cerrahi kararı öncesinde en az altışar aylık iki farklı diyet programı denenmeli ve olumlu sonuç görülememiş olmalıdır.
  • Vücut kitle indeksiniz ve aşırı kilo sınırının ne kadar üstünde olduğunuz da uzman doktorlar tarafından yorumlanması gereken obezite cerrahisi şartları kapsamındaki önemli bir test kriteridir.

Fiziksel Yeterlilikler

  • Cerrahi için aday kişinin obezite ameliyatı esnasında genel anestezi alacağı için yan etki oluşturabilecek kronik bir sağlık probleminin bulunmaması gereklidir.
  • Obezite cerrahisi geçirecek kişilerin ergenlik çağını bitirmiş ve 70 yaşından genç olması da hastaların geçireceği ameliyatların riskini minimumda tutmak için öngörülmüş obezite ameliyatı koşullarındandır.

Mide Balonu İle Ne Kadar Kilo Verebilirim? – Video

Mide balonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fazla kilolarınız sağlığınızı etkiliyor mu? Mide balonu ameliyatı olduysanız kaç kilo verdiniz, ameliyat öncesi ve sonrası nasıl beslendiniz? Bizlerle yorum yaparak duygu ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg