• 925.437
Anasayfa
Hesaplama Yaşa Göre Nabız Hesaplama

Yaşa Göre Nabız Hesaplama

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Nabız halk deyimiyle kalp atışı bilekteki atardamara parmak ile bastırılarak hissedilen vuruşa denir. Nabız insanlarda değişik değerlere sahip olmaktadır, bazen artan nabız bazende düşük çıkabilir. Yani bulunduğunuz durum, sahip olduğunuz yaş, cinsiyet varsa sağlık problemleriniz nabız sonucunuzu etkilemektedir. Yaşa bağlı olarak değişen nabız nasıl hesaplanır?

[GENCSaglik form=”YasaGoreNabizHesaplama” renk=”Mavi”]

Dinlenir pozisyonda tek yapmanız gereken 10 saniye boyunca vuruşları hissedip nabzınızı saymak sonrasında bulduğunuz nabız sayısını 6 ile çarpın. Nabızınız 1 dakikada (60 saniyedeki) kalp atım öğrenmiş olacaksınız. Örnek verelim; 10 saniyedeki nabzınız 11 olsun, 11 x 6 = 66 kalp atım sayınız olur.

Nabız Nedir?

Halk dilinde kalp atışı sağlık personelleri tarafından nabız olarak adlandırılmaktadır. Nabız, kalbin vuruşunun atardamarda hissedilmesi sonucunda nabız vuruşları ölçülebilmektedir.

Yeni doğan bebek grubunda, kalp atış hızı çocuk, yetişkin ve sporculara nazaran daha yüksek rakamlara sahip olmaktalar. İnsanların kalp atış hızı yaşa, cinsiyete, kendi yaşam koşullarına,
göre değişiklik gösterir. Cinsiyete göre bakılacak olursa kadınların nabız hızı erkeklere nazaran 5-10 daha yüksek çıkar.

Nabız Nedir?

Nabız Nasıl Ölçülür?

  • Boyun bölgesinde elinizin 2 orta parmağının iç kısımlarını bastırarak ölçebilirsiniz.
  • Bileğinize elinizin 2 orta parmağın iç kısmını bastırarak hissedebilirsiniz, tutup ölçebilirsiniz.

İlk etapta hissedememiş olabilirsiniz, endişelenmeyin. Ölçmek istediğiniz bölgeye hafifçe bastırarak sağa sola sabit tutup kaydırarak nabız vuruşlarını hissedebilirsiniz. Nabız vuruşlarını hissettiğiniz an elini hareket ettirmeden durmalı,1 dakika (60 saniye) nabız vuruşlarını sayın.

İdeal Kalp Atış Hızı ve Nabız Kaç Olmalıdır?

Kalp atışı ve nabız insan hayati için önemlidir. Kalbin hızlı atması ya da normalden az azması kişinin sahip olduğu/olacağının belirtilerini göstermektedir. Kalbin hızlı atmasının  neden olabileceği kalp hastalıklarının başta gelmesiyle beraberinde bir çok hastalığında işaretçisi olduğu söylenebilir.
Kalp atış hızı yaşa göre belirlenmektedir.

1 dakikada (60 saniye) ölçülen kalp hızları;

  • 0 – 1 yaşlarda 120-140
  • 1 – 3 yaşlarda 90-120
  • 3 – 7 yaşlarda 90- 100
  • 7 – 20 yaşlar da 80 – 90
  • 20’li yaşlardan sonra nabız sayısı üşüş göstermektedir, 60-80
  • Sporcularda nabız sayıları normalin altında olabilmektedir.

Nabız Nedir? Nasıl Ölçülür? Video İzle

 

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg