• 1.103.670
Anasayfa
Hesaplama Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama işlemi yapılırken, kişinin yaşı, sahip olduğu kilosu, boyu ile hesaplanan bazal metabolizma hızına ilave  gün içerisinde bulunan aktivite sırasında harcanan enerjiye muadil olarak alınan besin miktarıdır. Günlük kalori ihtiyacı kişinin cinsiyetine, yaşına, kilosuna, boyuna ve yaşam tarzına bağlı olarak değişmektedir. Peki ama günlük kalori ihtiyacı nasıl hesaplanıyor? 

[GENCSaglik form=”GunlukKaloriIhtiyaciHesaplama” renk=”Mavi”]

  • Kadınlarda bazal metabolizma hızı aracılığıyla
    65,5 + 9,6 x Ağırlık (kg cinsinden) + 1,8 x Boy (cm cinsinden) – 4,7 x Yaş
  • Erkeklerde bazal metabolizma hızı aracılığıyla
    66 + 13,7 x Ağırlık (kg cinsinden) + 5 x Boy (cm cinsinden) – 6,8 x Yaş

Kalori İhtiyacı Nedir?

Kilo vermek amaçlı diyet yapan kişinin ne kadar zayıflayacağı konusunda en başta bazal metabolizma hızı etkilemektedir. Bazal metabolizma hızı görevleri arasında bulunan vücutta ki maddelerin birbirine dönüşerek biyolojik durumun devamlılığını sağlamaktadır. Bu duruma örnek verecek olursak; ağız yolu ile alınan şeker, karaciğer içerisinde yağa dönüşüp cilt altında ki yağ dokularında depolanması.

Bazal metabolizmanın hızı cinsiyet, yaş, kilo, vücut ısısı ve yapılan egzersiz yada spora bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fiziksel olarak bulunulan hareketler de enerji tüketimiyle, hedefler arasında olabilecek kilo alma  ya da kilo verme üzerinde etkilidir. Fiziksel hareketler arttıkça yada yapılan spor miktarına bağlı olarak metobolizma hızının ve bunun sonucunda da günlük kalori ihtiyacınızı artırabilirsiniz.

Kalori ihtiyacı 3 birleşen bile gerçekleşir. Bunlar;

  • Bazal metabolizma (En çok bazal metabolizma hızına ihtiyaç duyulur çünkü dinlenirken hareketsizlik halinde dahi harcanan kalori oranını kapsar.)
  • Egzersiz ile harcanan enerji
  • Diyet ile alınan besinlerin sindirimi sırasında harcanan enerji

Kalori İhtiyacı Nedir?

Kaç Kalori Almalıyım?

Kalori ihtiyacı günlük hayatta kişilerin tercihleri arasındadır. Kalori ihtiyacı belirlendikten sonra geriye sadece amacınız kalmaktadır. Kalori hesaplama amaçları arasında kilonuzu korumak olabilir, kilo almak istemeniz olabilir ya da kilo vermek amaçlı olabilirsiniz.

Amaç kilonuzu korumak ise; Günlük almanız gereken kalori ihtiyacı + ya da – 150 kalori olarak hesaplanabilir. Günlük olarak ortalama almanız gereken kalori ihtiyacına uygun diyet listelerini inceleyebilir kendinize yakın olanı tercih edip kilonuzu devam ettirebilirsiniz.

Amaç kilo almak ise; Günlük almanız gereken kalori ihtiyacından daha yüksek kaloriye sahip gıdalar tercih edilmeli ve ona göre tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken kilo almak için kıs sürede hızlı kilo almamak gerekir. Çünkü kilo almak için yüksek kalorili besinler tüketilirken yüksek yağ oranı da tüketilmiş olacaktır. Böylece bölgesel yığılmalara daha çok sebep olmaktadır.

Amaç kilo vermek ise; Günlük almanız gereken kalori ihtiyacından daha az kaloriye sahip gıdalar tercih edilmeli ve açık kalori ihtiyacı yaratmalısınız. Eğer açık kaloriyi gereğinden daha da fazla bırakırsanız sonucunda strese bağlı olarak kilo vermenizi olumsuz etkileyebilir. Kalori ile kilo verirken amacınız uzun sürede, yavaş ve sağlıklı olacak şekilde kilo açığı vermelisiniz.

Canan Karatay Günlük Kalori İhtiyacını Anlatıyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg