• 3.320.056
Anasayfa
Anne / Çocuk Mama Yemeyen Bebek İçin Neler Yapılmalı?

Mama Yemeyen Bebek İçin Neler Yapılmalı?

       22   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Mama Yemeyen Bebek İçin Neler Yapılmalı?

Sütüm yetmiyor bebeğim mama yemiyor ne yapmam gerekir? 4 aylık bebeğim mama yemiyor ne yapmalıyım? 3 aylık bebeğim mama yemiyor nasıl çözüm bulabilirim? Bebeğim mama yemiyor ise ne gibi doğan çözümler bulabilirim? Sizin için uzman doktorlara mama yemeyen bebek için neler yapılmalı diye sorduk ve yanıtları derledik.

Bebeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Mama Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Dünyaya gözlerini yeni açtılar desek yerinde bir kullanım olur mu?  Elbette olur dediğinizi duyar gibiyiz. Onlar ne kadar büyüse de bizim ilgimiz asla azalmıyor. Yaşadıkları en ufak sorunda endişeleniyor ve onlar için en doğru yöntemi araştırıyoruz.

Bebeklerde büyüme ve gelişme bakımında beslenmenin büyük bir önemi vardır. İştahsızlık gibi sorunlarla ne yazık ki sık sık karşılaşabiliyoruz. Özellikle 2 ila 6 aylık dönemlerde besinleri reddetme durumu sıkça yaşanır. Siz de bebeğim mama yemiyor diyorsanız aşağıda annelerin sorularına verilen uzman tavsiyelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

SORU 1: 3 aylık bebek mama yemiyor ve bir haftadır emmek istemiyor. Uykuya dalmaya yakın biraz süt emiyor ama bu durum da kısa sürüyor. Herhangi bir ateş durumu yok ve rutin hareketleri bulunuyor. Günlük kaka sayısında azalma gözlemleniyor. Geceleri normalde emmek için uyansa bile artık yapmıyor. Mamasını yemesi için zorlanmalı mı yoksa az da olsa anne sütü vermeye devam mı edilmeli?

CEVAP: Bu gibi durumlarda yapılması gereken en doğru şey bebeğinizin kilo alımını yakından takip etmeniz olacaktır. Kendi doktorunuza danışmanız halinde haftalık olarak tartabilirsiniz. 3 ila 6 ay dönemlerinden haftalık olarak tartı alımı 75 gr. ila 150 gr. olmalıdır. Beslenmeyi reddetmesi de reflü, kansızlık ya da idrar yolu enfeksiyonları gibi iştahını önleyecek nedenlere bağlı olabilir. Bu nedenle gerekli takibi yaptırmanız gerekir.

SORU 2:  3 aylık bebeğim mama yemiyor ve yaklaşık 1 aydır beslenmeyi reddediyor. Ayakta ya da sallanarak beslenmeyi kabul ediyor. Uyu problemi olmuyor. İlk iki ay anne sütü yetersizliği durumundan dolayı ek gıda verildi. Yatırarak emziremediğimden sürekli ayakta oluyorum ve bel ağrılarım başladı.

CEVAP: İlk iki ay biberon ile beslendiğinden mamayı reddetmesi oldukça normal olabiliyor. Bebeğin biberonla beslenmesi daha kolay ve bu nedenle daha tercih edilebilir oluyor. Sallayarak beslenmekten kaçının. Sütünüz yeterliyse bir süre emzirmeyi deneyin. Biraz sabırlı olmanız gerekecek. Huzursuzluğu reflü ya da gaz sorunundan kaynaklı olabilir. Masaj yaparak bu durumu rahatlıkla çözebilirsiniz.

SORU 2:  Oğlum 3 ay 10 günlük. Kilosu 8 kg, boyu ise 70 cm. 4 kg 52 cm doğdu. Anne sütünü hiç veremedim, doğduğu günden beridir mamayla besleniyor. Çeşitli markalar denesem de şu an hiçbirini kabul etmiyor. Ek gıda için erken bir dönem mi?

CEVAP: Doğumuna göre kilosu ve boyunda herhangi bir sorun yok. 4 ayı doldurmadan bebeklerde ek gıdaya başlamak doğru bulunmuyor. Bu dönemde kilo alımı ve idrar çıkışı çok önemli. Sistemik muayene için çocuk doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

SORU 4:   Kızım 4,5 aylık ve mamasını yemiyor, anne sütü ise yetersiz kalıyor. Emmediği için sağarak vermek zorunda kalıyorum. Anne sütünü mama ile karıştırmak ve bu şekilde vermek herhangi bir sorun oluşturur mu? Mamasını tek yemeyi reddediyor. Sütü sağdığımda değerini kaybeder mi?

CEVAP: Anne sütünü mamayla karıştırmak tercih edilmez. Ancak kilo almaması gibi bir durumda bazı tetkikleri yapmanız önemli. 4,5 aylık olduğundan kaşıkla beslemede herhangi bir sorun gözlemezsiniz.

SORU 5:  Oğlum yaklaşık olarak 10 gündür ek gıda ile besleniyor. 4,5 aylık oldu. Anne sütünü ise hiç almıyor. Ne yazık ki ek gıdalara başlandığından beridir mama ile ilişkisini kesti. Doyuyor mudur? Her ay düzenli olarak 1 kg. artış gözlemliyorduk fakat bu ay 700 gr. almış. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Bebeklerde ortalama kilo alımı ayda 500 gr. olarak bilinir. Yani bebeğinizin kilo alımının gayet iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Sadece anne sütüne devam etmeye dikkat edin.

Bebeğin Mama Yemesini Sıcak Hava Etkiler Mi?

Bebeğin Mama Yemesini Sıcak Hava Etkiler Mi?

Bebeğin Mama Yemesini Sıcak Hava Etkiler Mi?

SORU 6:  57 cm ve 5100 gr. olan 2 aylık bebeğim mama yemiyor. Bu durum yaklaşık olarak 1 haftadır gözlemleniyor. Normal zamanlarda iki saatte bir mutlaka yerdi. Sıcakların etkisi var mıdır? 16 günde 400 gr. alması normal mıdır?

CEVAP: Gelişimi gayet normal duruyor. Kilo alımında herhangi bir sıkıntı yok. Aylık alması gereken ortalama miktar 500 gr. olarak belirlenir. Beslenmesi bakımından 3 ila 4 saatte bir olması daha uygun olacaktır.

SORU 7:  Doğumunda 2850 gr. fakat şimdi ise 5 kg. olarak tartıldı. Bebeğimin sütü bırakması normal mi? 3 aylık bebek mama yemiyor ne yapmalıyım? Son 15 gün içerisinde ise yaklaşık 300 gr. aldığı gözlendi. Ne öneriyorsunuz?

CEVAP: Doğumunu baz aldığımızda kilosu gayet yerinde ve gelişimi iyi durumda diyebiliriz. Bu dönemler bebeğin diş çıkarması oluştuğundan iştahsızlık oluşabilir.

SORU 8: Henüz 3 ayını tamamladı. Pirinç unu ile mamayı karıştırarak muhallebi olarak çok severek yedi. Şimdilerde ise biberonu kabul etmiyor ve muhallebiyi istiyor. Her öğünde bu şekilde beslemem doğru olur mu? Kilo almasında sorun yaşar mıyım?

CEVAP: İlk 6 aylık dönemde anne sütünün ya da mamanın dışında ek gıda verilmesi mamayı ve anne sütünü reddetmesine yol açabiliyor. Bu nedenle ek gıdaya 6 aydan sonra başlamanız daha doğru olacaktır.

Bebeğim Yemek Yemiyor Ne Yapabilirim? – Video

Siz ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz? Sizin için hazırladığımız ve mama yemeyen bebekler için ne yapılmalı konulu yazımızla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

“Mama Yemeyen Bebek İçin Neler Yapılmalı?” üzerine 22 yorum

  1. Anonim says:
  2. Ebru Öztürk says:
  3. Ayse says:
    • Anonim says:
  4. Ayşe says:
    • Ayse says:
      • Evin says:
    • Behiye says:
    • Büşra says:
    • Fatma yıldız says:
  5. Yasin says:
    • Admin says:
  6. Anonim says:
  7. Anonim says:
  8. Zor durumda anne says:
    • Ayten says:
  9. Anonim says:
  10. Avsin says:
    • Eren yaşar says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg