• 95.575
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde 4 Ay Aşısı Nedir, Ateş Yapar mı?

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Nedir, Ateş Yapar mı?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Bebeklerde 4 Ay Aşısı Nedir, Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde 4 ay aşısı ateş yapar mı? 4 ay aşısı yaptıranlar hangi sorunlarla karşılaşır? 4 ay aşısı sonrası huysuzluk olur mu? 4 ay aşısı sonrası banyo ne zamana kadar yapılmamalıdır? Bebeklerde aşı takvimi hesaplama nasıl olur? Sizin için bu yazımızda bebeklerde 4 ay aşısı ile ilgili annelerin uzmanlara sorduklarını yanıtlarıyla birlikte derledik.

Bebeklerde 4. Ayda Hangi Aşılar Yapılır?

Bebeklerde 4. Ayda Hangi Aşılar Yapılır?

Bebeklerde 4. Ayda Hangi Aşılar Yapılır?

Yeni doğum yapmış annelerin arasında en çok merak edilen konular arasında aşılar yer almaktadır. Bu dönemde 5’li karma aşının ikinci dozunu yaptırmanız gerekir. Peki, ne gibi sonuçlar oluşur? İşte bu konuda annelerin uzman doktorlara sordukları, yanıtlarıyla birlikte, yazımızda.

SORU: Bebeklerde 4 ay aşısı için yarın kızımı doktora götüreceğim. Hafif bir soğuk algınlığı olması herhangi bir problem yaratır mı? Başka bir problemle karşılaşır mıyız? İşlem öncesinde Tamol Pediatrik şurup vermeyi düşünmemiz doğru mu, değilse ne zaman vermemiz gerekir?

CEVAP: Grip olması işlem ile ilgili herhangi bir problem oluşturmasa da sonrasında bebeklerde huysuzluk ve yüksek ateş gibi sorunların oluşması gayet doğal bir durum. Öncesinde bu şurubu vermeniz pek bir anlam ifade etmiyor. Sonrasında herhangi bir sorun ilerlerse vermenizde hiçbir sorun bulunmuyor.

SORU: 4 aydan sonrasında bebeklerde rotavirüs aşısı yaptırmak mümkün mü? Uzman doktorumuz gerekli zamanı geçtiğimizi ve yaptırmamız durumunda çeşitli bağırsak problemleri oluşabileceğini aktardı.

CEVAP:  1 aylık bir ara halinde 2 doz olarak yaptırmanız mümkün.

SORU: 4. ayında olan oğlumun rotavirüs ve prevenar aşılarını yaptırmak istedim ama konu hakkında görüşlerinizi almak istiyorum.

CEVAP: Pnömokok aşısı olan prevenarı 7 aydan önce başlayarak 1 ila 2 aylık aralar vererek 3 doz şeklinde uyguladıktan sonra 4 doz olacak biçimde 12 ila 16 aylar arasında uygulayabilirsiniz. Rota virüse gelecek olursak, piyasada bulunan 2 çeşidinden rotarixi aşısı 2 doz uygulama olarak öneriyoruz. Bunu en geç 6. ayda yapmanız gerekiyor ve yapmamanız durumunda 8 aydan sonra hiçbir şekilde yaptıramayacaksınız. 4 ve 6 ya da 6 ve 8 aylarında uygulayabilirsiniz.

SORU: Bebeğim 3 ayını geride bıraktı ve şu an 4. ayının içerisinde yer alıyor. Bebeklerde prenevar aşısı konusunda gerekli olmadığına dair bazı hekim görüşleri aldım. Bazı uzmanların ise bu konuda kesin bir gereklilik olduğunu söylediğini gördüm. Neden farklı görüşler var?

CEVAP: Sağlık bakanlığı tarafından bebekler için aşı takvimi içerisinde yer almasa da tamamen duygusal sebeplere dayandırarak yaptırmanızın daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Fiyat bakımından oldukça pahalı olduğundan imkanlarınız doğrultusunda hareket etmek zorundasınız.

SORU: Kızımın aşılarını yaptırdık ve iğnenin değdiği yer misket büyüklüğünde şişerek iltihaplandı. Ne yapamam gerekiyor?

CEVAP: İşlemin yapıldığı sağlık kuruluşu ile iletişime geçmenizi tavsiye ediyorum.

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Ateş Yapar mı?

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Ateş Yapar mı?

Bebeklerde 4 Ay Aşısı Ateş Yapar mı?

SORU: Bebeğim 4 aylık, gerekli aşıları yaptık ama ateşi 38,5 dereceye kadar çıktı ve düşmeyeli 2 gün oldu. Nemli bez yardımıyla vücudunu silip ılık duş aldırmanın yanında calpol şurup kullanıyoruz. Daha farklı bir müdahale yapmam gerekir mi? Tahmini olarak ateşi ne zaman düşer?

CEVAP:  Ortalama olarak 24 saatlik bir yüksek ateş durumu söz konusu olmaktadır. Çok nadir olarak gözükse de 72 saati gördüğüne daha önce tanık ettik. 6 aydan önce Calpol gibi olan parasetamol dışında bu konuda herhangi bir ilaç verilmesini tavsiye etmiyoruz. Gerektirdiği taktirde yeniden ılık duş aldırın ve ateşi çok yüksek olmadığından endişe etmenize gerek yok.

SORU: Bebeklerde 4. ay aşı takvimi üzerinde baktığımda hepatit B1 ile B2 aşıları ve İlk 2 ayın sonunda ise KPA, BCG ve Pent aşılarını yaptığını görüyorum. Pent ve KPA ne anlama geliyor bilmiyorum. Bunun yanında takvimine baktığımda rotavirüs ve prevenar aşılarını hiç görmedim. Bunları yaptırmak için geç kaldım mı?

CEVAP:  KPA, yani konjuge pnömokok, zatürre için yapılmaktadır. Pent ise Pentaxim demek olup HİB, difteri, çocuk felci, tetanos ve boğmaca aşılarını içeren 5’li karma aşısını ifade eder. Bahsettiğiniz rotavirüs ve prevenar için henüz geç kalmış sayılmazsınız ve 4., 6. ya da 8. ayda 3 doz olacak şekilde yaptırmanız mümkün.

SORU: Bebeğimin daha dün aşılarını yaptırdık ve bunlar karma aşısı, menenjit ve 4 ay aşısı. Sağlık ocağında verilen tavsiyede 2 ölçek düşürücü vermem gerektiğini söylediler ve ben 6 saatlik ara verecek şekilde 2 sefer ateş düşürücü şurup verdim. Gece herhangi bir problem olmamasına rağmen sabah uyandığımızda ateşinin yükseldiğini fark ettik. Saat başı yaptığım ölçümlerde 37, 37.4 ve 37.7 gibi seviyeler gördük. Doktorumuza danıştık ve kendisi bize bu durumun olağan olduğunu, ilacı vermeye devam etmemiz gerektiğini söyledi. Sizce herhangi bir tahlil yaptırmamız gerekli midir?

CEVAP: Genellikle bu gibi durumalar sonrasında hafif olarak bu problemle karşılaşırız. Sağlık bakanlığı tarafından kullanılan aşılar oldukça güvenli ve kaliteli olduğunu söylemek mümkün. 39 dereceyi görmedikçe herhangi bir endişe duymanıza gerek yok ve tahlil gerekmez.

Bebekler İçin Aşı Takvimi Nasıldır?

Bebekler İçin Aşı Takvimi Nasıldır?

Bebekler İçin Aşı Takvimi Nasıldır?

  • Yeni doğan: Hepatit B (ilk doz)
  • 1 aylık: Hepatit B (ikinci doz)
  • 2 aylık: 5’li karma aşı (ilk doz)
  • 3 aylık: BCG (tüberküloz için yapılır)
  • 4 aylık: 5’li karma aşı (ikinci doz)
  • 6 aylık: 5’li karma aşı (üçüncü doz) + Hepatit B (üçüncü doz)
  • 12 aylık: 3’lü karma aşı (ilk doz) + Hepatit A (ilk doz)
  • 15 aylık: Varisella (suçiçeği için yapılır)
  • 18 aylık: 5’li karma aşı (dördüncü doz) + Hepatit A (ikinci doz)
  • 4 ile 6 yaş: 4’lü karma aşı (ilk doz) + 3’lü karma aşı (ikinci doz)
  • 3’lü karma: Kabakulak, Kızamıkçık, Kızamık
  • 4’lü karma: İnaktive Çocuk Felci, Tetanoz, asellüler Boğmaca, Difteri
  • 5’li karma: Inaktive Çocuk felci, Difteri, asellüler Boğmaca, HIB, Tetanoz

Bebek Gelişiminin 4. Ayı – Video

Siz çocuğunuz için gerekli takvimi uyguluyor musunuz? Sizin için hazırladığımız ve bebeklerde 4 ay aşısı ile ilgili olan yazımız hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg