• 64.291
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebeliğin 4. Ayında Neler Olur? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebeliğin 4. Ayında Neler Olur? Nelere Dikkat Edilmelidir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Hamileliğin 4. Ayı: Anne ve Bebekte Değişimler

Gebeliğin 4. ayı nasıl geçer? Hamileliğin 4. ayında nelere dikkat etmek gerekir? Gebeliğin 14. haftasında neler yaşanır? Hamileliğin 15. haftasında neler yaşanır? Gebeliğin 16. haftasında neler yaşanır? Hamileliğin 4. ayında bebek ve annede ne gibi değişimler olur? Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Hamile iken neleri yapmaktan kaçınmalısınız? Hamileliğin en rahat dönemi olarak bilinen 4. ay ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz bir yazı hazırladım. Hamileliğin 4. ayında olan değişimler, dikkat edilmesi gerekenler ne diye merak ediyorsanız yazımı okumaya devam etmelisiniz.

Gebeliğin 4. Ayı Nasıl Geçer?

Gebeliğin 4. Ayı Nasıl Geçer?

Gebeliğin 4. Ayı Nasıl Geçer?

Hamileliğin 14. haftası ile 17. haftası arası olan döneme 4. ay denilir. Hamileliğin en tatlı ayı olarak da bilinen 4. ay neredeyse her anne adayı için rahat geçer. Her anne adayının korktuğu düşük tehlikesi atlatılmış olur. Genellikle düşük tehlikesi ilk 3 aylık dönemde meydana gelir. Gebeliğin 4. ayı ile beraber mide bulantıları da iyice hafiflemiş olur.

Gebeliğin 4. ayı dört haftayı kapsayan bir süreçtir. Bu süreci hafta hafta anlatmak gerekirse;

Gebeliğin 14. Haftası Nasıl Geçer?

Gebeliğin 14. Haftası Nasıl Geçer?

Gebeliğin 14. Haftası Nasıl Geçer?

Anne karnındaki bebeğin enerjisi bu hafta yerindedir. Beyin gelişimi oldukça hızlıdır. Artık bebeğiniz hareketlerini bilinçli olarak yapmaya başlar. Ama acele etmeyin bebeğinizin hareketlerini büyük ihtimal bu haftalar boyuncada hissetmeyeceksiniz.

Bebeğiniz vücudunu tanımaya başlar. Mesela dudaklarının nerede olduğunu bilir ve elini ağzına bilinçli olarak götürür. Eğer şanslıysanız bunu ultrason muayenesinde görebilirsiniz. Anne, baba ve diğer aile fertlerinin seslerini duymaya başlar.

Bebeğiniz artık başını sağa ve sola çevirebilir. Boynunu uzunluğu artık bu duruma izin verir. Ara sıra tekmeleyebilir ama dediğim gibi minik tekmelerini hissetmeye daha var. Gebeliğin 14. haftasında bebekte ve annede oluşan diğer değişimleri sıralamak istersek;

  • Bebeğinizin parmak izleri oluşmaya başladı.
  • Vücudunda ince tüyler çıkmaya başladı bile bu tüyler vücut ısısını korumaya yardımcı olur.
  • Anne adayının karnı artık iyice yukarı çıkmıştır.
  • Geniz yolunuz şiştiği için geceleri horlayabilirsiniz.
  • Anne adayı göğüslerinin büyüdüğünü hisseder, göğüs uçları da kararmış olabilir.

Gebeliğin 15. Haftası Nasıl Geçer?

Gebeliğin 15. Haftası Nasıl Geçer?

Gebeliğin 15. Haftası Nasıl Geçer?

Bebeğinizin su gibi olan cildi artık tam bir insan derisine dönüşmüştür. Bebeğin vücudunda oluşan tüyler yüzünden gebelikte mide ekşimeleri yaşayabilirsiniz. Bu durum bebeğin saçları uzayınca da yaşanır. 15. hafta gebelik ile beraber bebeğinizin kıkırdak dokusu kemikleşmeye başlar. Bebeğinizin dilinde tat almasını sağlayacak tomurcuklar oluşmaya başlar bu hafta ile beraber. İlerleyen haftalar ile beraber anne adayının yediklerinin tadı amniyon sıvısı geçer. Böylelikle tatlı yediğinizde bebeğinizde şeker tadını alır.

15. hafta hamilelik ile beraber anne adayı ve bebekte oluşan diğer değişimleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Bu hafta ile beraber tecrübeli bir anne adayı iseniz bebeğinizin minik tekmelerini hissedebilirsiniz. Ama hissetmemeniz de gayet normaldir.
  • Bebeğinizin yüz kasları gelişmeye başladı bile. Kaşlarını çatabilir, yüzünü buruşturma gibi mimikleri yapabilir.
  • Bebeğinizin eğer duruşu uygunsa bu hafta ile beraber cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
  • Anne adayı bu hafta ile beraber 5 kg almış olabilir.
  • Karnınızın ortasında göğüs altından başlayan koyu bir çizgi bu hafta ile beraber belirmeye başlayabilir. Merak etmeyin bu çizgi doğumdan bir müddet sonra geçer.
  • Bu haftada anne adayı oldukça enerji doludur. Dediğim gibi bu haftaların keyfini çıkarın.
  • Gebelikte gebeğin beyin gelişimi için ceviz, balık , yumurta gibi gıdalardan yeterli miktarda aldığınıza emin olun.

Gebeliğin 16. Haftası Neler Yaşanır?

Gebeliğin 16. Haftası Neler Yaşanır?

Gebeliğin 16. Haftası Neler Yaşanır?

16. hafta ile beraber bebeğinizin vücudundaki ölçü orantısızlığı geçer. Bacakları uzayarak kollarını geçer. Önceleri kolları orantısız şekilde uzundu. Boynunun biraz daha uzaması ile beraber artık başı iyice serbest kalır. Bebeğinizin kaslarının iyice güçlenmesi ile beraber onun tekmelerini hissetmeniz bu hafta için daha kuvvetlenir.

Bebeğiniz 16. hafta gebelik ile beraber artık sizin sesinizi ayırt eder ve annesinin sesini duymak onu çok mutlu eder. Hamileliğin 16. haftası ile beraber anne adayı ve bebekte oluşan diğer değişimleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Bebeğinizin gözleri ve kulakları artık olmaları gereken yere gelmeye başladı.
  • Bebeğiniz göbek bağını artık elleri ile tutabilir.
  • Anne adayının saç ve cildinde parlama güzelleşme meydana gelebilir.
  • Anne adayları bu hafta ile beraber daha sıcağı hissederler. Hararet yaşayabilirler.

Gebeliğin 4. Ayında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Gebeliğin 4. Ayında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Gebeliğin 4. Ayında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Günlük olarak yapılacak kısa yürüyüşler kan dolaşımını arttırdığı için bebeğin gelişimini de olumlu etkileyecektir.
  • Çeşitli ve sağlıklı gıdalar ile beslenmeye özen gösterin. Doğal ürünleri tercih etmeniz bebeğiniz ve sizin için oldukça önemlidir.
  • Hamileliğin 4. ayında cinsel ilişki de herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak bu duruma doktorunuzun karar vermesi daha uygundur. Daha önce düşük yaşadıysanız doktorunuz ilişkiyi önermeyebilir.
  • Az az ama sık sık yemeniz hem mide sağlığınız hem de aç kalmamanız için önemlidir.
  • Günlük su ihtiyacınızı karşıladığınıza emin olun. Günlük olarak 2 litre su içmeniz gerekir.

Hamileliğin 4. Ayında Yapılmaması Gerekenler Neler?

Hamileliğin 4. Ayında Yapılmaması Gerekenler Neler?

Hamileliğin 4. Ayında Yapılmaması Gerekenler Neler?

Hamile iken bazı şeyleri yeyip içmek ya da bazı hareketleri yapmak gebelik döneminde kesinlikle zararlıdır. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Hamilelikte alkol tüketilir mi? Anne adayları hamile iken kesinlikle alkol almamalıdır. Alkol almak bebeğin gelişimini etkiler. Alkol kullanan annelerin bebekleri düşük kiloda doğabilirler. Erken doğum genellikle yaşanır. Bebekte öğrenme güçlüğü ve davranış problemleri gibi sorunlar görülebilir .
  • Gebelikte çiğ et yemek zararlı mı? Yememek gerekir. Çiğ ya da az pişmiş etleri ve yumurtaları yemek bazı rahatsızlıklara ve zehirlenmelere yol açabilir.
  • Hamile iken yapılmaması gereken bir diğer şey ise sigara içmektir. Hamile iken kesinlikle tütün tüketimi yapılmamalıdır. Sigara içen anne adaylarının bebekleri hem düşük kiloda doğabilir hem de öğrenme güçlüğü çekebilir.

Hamilelikte bebek ve anne sağlığı için aşırı egzersiz yapmak da oldukça sakıncalıdır. Rahat ve sağlıklı bir hamilelik geçirmek için doktorunuzun size verdiği randevularınıza düzenli gitmeniz gerekir. Sağlıklı beslenmek hamileliğin 4. ayı için çok önemlidir.

Hamileliğin 4. Ayında Neler Yaşanır? – Video

Gebeliğinizin 4. ayı nasıl geçti? Nelere dikkat ettiniz? Hamileliğinizin 4. ayı için uyguladığınız bir beslenme programı oldu mu? Gebeliğinin 4. ayını yaşayan anne adayları için sizinde önerileriniz varsa bize yazarak onlarında okumasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg