• 128.746
Anasayfa
Anne / Çocuk Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Neden ve Ne Zaman Yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Neden ve Ne Zaman Yapılır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Neden ve Ne Zaman Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi nedir? Yumurta çatlatma iğnesinin yapılma amacı nedir? İğne ne zaman yapılır ve yapıldıktan kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir? Yumurta çatlama belirtileri nelerdir? Yumurta çatladıktan kaç gün sonra adet görülür? İğneden sonra ağrı olur mu? Yumurta çatlama iğnesinden sonra aşılama ne zaman yapılır? Yumurta çatlatma iğnesinden sonra ne zaman hamilelik testi yapılır? Bebek sahibi olabilmek için tedavi gören, bu konuda fikir sahibi olmak isteyen, tedavi olmak üzere olan anne ve baba adayları için yumurta çatlatma iğneleri hakkında aklınıza gelebilecek sorulara yanıt olacak bir yazı hazırladım.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Çocuk sahibi olmak isteyen bir çiftin buna engel olacak bir çok sebebi olabilir. Bu sorunlar her iki tarafta ya da tek taraflı da olabilir. Küçük bir sorun bile üreme sistemini olumsuz etkileyebilir.

Kadınlarda en sık rastlanan doğurganlık problemi yumurtalıklardır.  Yumurta çatlatma iğnesi de kısırlık tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. İğnenin amacı belli bir olgunluğa ulaşan yumurtayı çatlatmaktır. Yumurta hücreleri folikül adı verilen keseler taşır. Bu kesecikler yeterince olgunlaştığında belli bir ölçüye ulaşmış olurlar. Bu olgunluğa ulaştıktan sonra çatlama gerçekleşir ve yumurtalar salınarak spermle döllenebilmek için hazır hale gelmiş olurlar. Bu döngüyü her sağlıklı kadın adet döneminden önce yumurtlama zamanında yaşar. Eğer yumurta sperm ile buluşamazsa döllenme gerçekleşmez ve adet kanaması olarak dışarı atılır.

Çatlatma İğnesinin Yapılma Amacı Nedir?

Çatlatma İğnesinin Yapılma Amacı Nedir?

Çatlatma İğnesinin Yapılma Amacı Nedir?

Doğurganlığın oluşabilmesi için tüm üreme sisteminin de sistemli bir şekilde çalışması gerekir. Eğer yumurtlama gerçekleşmezse döllenme de gerçekleşmemiş olur. Yumurtlar çatlamazsa yumurta hücreleri de salınmayacaktır. Bu durumda gebelik gerçekleşmesi mümkün değildir. Çatlama gerçekleştikten sonra gebe kalma ihtimali de artmış olur. Bu yüzden yumurta çatlatmak için problem yaşayan kadına bir ilaç enjekte edilerek yumurta çatlatması sağlanır. Çatlatma iğneleri kısırlık sorununun önüne geçebilen önemli bir çözüm yöntemidir.

Bu iğneler vücudun normal çalışma şekline benzer ve HCG hormonu içerirler. Vücuttaki LH hormonu ile eşdeğer çalışır.

Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Yumurtlamadan sonraki 36 saat içerisinde çatlama gerçekleşmelidir. Sağlıklı bir kadının döngüsünde yumurtlama tam aylık döngünün ortalarında östrojen ve LH hormonlarının en yükseldiği zamanda olur. Yumurtlama meydana geldikten sonra ki 24 saat içerisinde hormonlar zirvede olur. Yumurta çatlatma iğnesi de tam bu zamanlarda hormonlar en yüksek olduğu zaman yapılmalıdır. Her kadında döngü aynı olmayabilir bu yüzden bu zamanı tahmin edebilmek zorlaşır. Düzenli doktor takibi yapılan tahlil ve ultrasonla en uygun zaman doktorunuz tarafından belirlenir.

Yumurta Çatlatma İğnesinde Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Yumurta çatlaması 36 saat içerisinde olacağı için en uygun zamanda bu zamanlarda cinsel ilişkiye girmektir. Dikkat edilmesi gereken nokta iğnenin yapıldığı gün ilişkiye girilmemesi gerektiğidir. Doktorunuzun belirttiği zamanları değerlendirmeli ve daha sonra ki ilişki için birkaç gün arar vermek gerekir.

Yumurta Çatlama Belirtileri Nelerdir?

Kadınlar bu dönemlerinde ağrı hissederler. Yumurta çatlaması ile beraber yumurtalıklarda bulunan foliküller içindeki sıvı rahme akar. Ağrı yaşandığı zaman kasıkların her iki yanında ya da tek taraflı olarak hissedilebilir. Göğüslerde şişkinlik, hassasiyet, cinsel ilişkide istek ve vücut sıcaklığında artış hissedilir. Bu dönemde yaşanan diğer belirti de vajinal akıntı da artış görülür.

Çatlatma İğnesinde Sonra Aşılama Ne Zaman Yapılır?

Yumurta çatlamasından sonra 36 saat içerisinde  yumurtlama gerçekleşir. Aşılama da bu zaman içerisinde yapılmalıdır. Babadan alınan sperm ile bu aşılama yapılır.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Ağrı Olur Mu?

Yumurta çatlatma iğnesinin de bazı çeşitleri vardır. Bazı iğneler kalçadan enjekte edilirken bazıları ise kol ve karın bölgesinden deri altına enjekte edilir. İğne esnasında yaşanan ağrı çok kısa sürelidir.

Yumurta çatlamasından sonra görülen göğüslerde hassasiyet, ağrı, kasık ağrısı gibi etkiler normal kabul edilir ancak her ilaçta olduğu gibi yumurtlama iğnesinden sonra da bazı yan etkile görülebilir.

Kusma, ateş, mide bulantısı, nefes darlığı gibi ciddi problemlerde karşılaşıldığı zaman geç kalmadan doktorunuzla bu durumu paylaşmalısınız. Bu yan etkiler yumurtlalıkların aşırı uyarıldığının göstergesi olabilir.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Ne Zaman Hamilelik Testi Yapılır?

Bu durumun normal yolla gebe kalanlar ve yumurta çatlatma iğnesi ile hamile kalanlar olarak bir ayrımı yoktur. Gebelik belirtileri yaşayan ve adet dönemi geçtiği halde adet olmayanlar doktora başvurmalıdır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Kadar Başarılıdır?

Çiftlere göre değişse de yumurta çatlatma iğneleri oldukça etkili bir yöntemdir. Gebe kalma şansı her ay daha fazla yükselir. Bu tedaviye 3-6 ay arası devam edilebilir.

İğneden Sonra Ne Zaman Adet Olunur?

Çatlatma iğnesi her defasında başarılı olmaz. Eğer gebelik oluşmadıysa yumurta çatlatma iğnesinden 14 gün sonra adete görülür. Adet kanamasının olmaması da kesin gebeliğin gerçekleştiğini göstermez. Kullanılan diğer ilaçların etkisi olarak adet gecikmesi yaşanabilir. Adet görülmediği takdirde doktora gidilip gerekli muayeneleri olmak en doğrusudur.

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir, Nasıl Uygulanır? – Video

Yumurta çatlatma iğnesi tedavisi sırasında neler yaşadınız? Yumurta çatlatma iğnesinden  sonra aldığınız sonuç ne oldu? Nasıl bir tedavi yolu izlendi? Tedavide olan veya başlamayı düşünen bu konuyu merak edenler için bilgi ve tecrübelerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg