• 102.540
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebeliğin 30. Haftasında Neler Oluyor, Bebek Gelişimi Nasıl?

Gebeliğin 30. Haftasında Neler Oluyor, Bebek Gelişimi Nasıl?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Gebeliğin 30. Haftasında Neler Oluyor, Bebek Gelişimi Nasıl?

30 haftalık bebek görüntüsü, boy ve kilosu nasıldır? 30 haftalık bebek gelişimi nasıl olmalıdır? 30. gebelik haftası ile beraber anne adayında oluşan değişimler nelerdir? Gebeliğin 30. haftasında beslenme nasıl olmalıdır? Büyüyen rahim anne adayını nasıl etkiler? Sizler için hazırladığım yazımda 30 haftalık hamilelik konusunu ele aldım. Hamileliğinizin bu döneminde bebeğinizden haber almak istiyorsanız yazımı okumanız yeterli olacaktır.

30 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

30 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

30 Haftalık Gebelikte Anne Değişimi

30. hafta ile beraber artık anne adayınında yükü iyice artmış bulunmakta. Karnınız bir karpuz büyüklüğündedir artık. Artık uzandığınız zaman ya da oturduğunuz zaman eskisi kadar kolay kalkamayabilirsiniz  Taşıdığınız en güzel yükünüz ile her anın keyfini çıkarmaya çalışın. Artık çok uzun süre fiziksel aktiviteleri yapmak sizi yorabilir. Hatta bazen konuşurken bile nefes nefese kalabilirsiniz. Daha fazla terler ve bazı hareketleri yaparken zorlanabilirsiniz.

Bebeğiniz büyüdükçe kendine daha fazla yer açmaya çalışır ve bazen diyaframınıza baskı yapabilir. Bu durum sizin kendinizi nefessiz hissetmenize neden olur. Duygusal olarak değişim yaşamanız olası bir durumdur. Bu yüzden canınızı sıkabilecek olaylar karşısında daha sakin olmanız gerekir. Bu günlerin geçeceğini hatta daha sonra bu zamanlarınızı özleyeceğinizi unutmayın.

30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Boyu, Kilosu

30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Boyu, Kilosu

30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Boyu, Kilosu

Gebeliğin 30. haftasına girilmesi ile beraber bir çok değişim meydana gelir. Bebeğiniz artık iyice büyüdü. Hatta onun büyüklüğünü benzetmek istersek iri bir lahanaya benzetebiliriz. Artık görüntü olarak doğumdaki görüntüsüne çok yakındır.

Bebeğinizin yaklaşık olarak boyu 40 cm‘e ulaştı. Kilosu ise ortalama olarak 1300 gram civarındadır. Bebeğiniz büyüdükçe rahminizin içinde kendine daha fazla yer açmaya çalışır ve onu çevreleyen amniyon sıvısı artık azalmaya başlar. Minik misafiriniz artık vücut ısısını kontrol ederek tüylerini dökmeye başladı.

Bebeklerin göz gelişimleri 2 yaşına kadar devam eder. Anne karnında da ışığa tepki verebilir ama tabi ki bu çok yakın ışıklara olur. Oran olarak ise görmesi %5 olarak belirleyebiliriz. Artık bebeğiniz daha hareketlidir. Esneme, dönme, yumruk ve minik tekmelerini daha iyi hissedebilirsiniz artık.

Gebeliğin 30. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıl?

  • Bebeğinizin akciğerleri dışında bütün organları gelişmiştir. El ve ayaklarını daha fazla hareket ettirir. Kaş, kirpik, saç ve tüyleri artık son halini almıştır.
  • Bebeğinizin tırnakları da artık son halini almaya başlamıştır hatta kendini çizme ihtimali vardır.
  • Bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini tamamlamıştır.
  • 30 haftalık olmuş bebeğinizin artık el kol hareketlerini daha net hissedersiniz.
  • Bebeğinizin sağlığı hakkında bilgi almak için onun hareketlerini sayabilirsiniz. Gün içerisinde farklı zamanlarda 10 hareket hissetmeniz bebeğinizin içeride mutlu olduğunu ve her şeyin yolunda olduğunu gösterir.
  • Bebeğinizin gözleri daha fazla görmeye başlar ve ortamdan anne karnına yansıyan ışığı fark eder ve buna tepki verebilir. Anne karnı sanıldığı gibi zifiri karanlık değildir. Bir miktar ışık geçirebilir.
  • 30 haftalık olan minik meleğinizin gözyaşı bezleri üretime başlamıştır. Hatta bazı bebekler ilk gözyaşlarını anne karnında döker.
  • Solunum hareketlerini yapmaya çalışan bebeğiniz doğuma kadar oksijenini plasentadan almaya devam eder.
  • Bebeğinizin el ve ayak tırnakları artık uzamaya başlar. Vücudunu kaplayan ilk tüyleri de dökülmeye başlamıştır 30. hafta ile beraber.
  • Bebeğiniz artık mikroplarla savaşabilmek için antikor üretmeye başladı.
  • Doğum kilosunun 3/2 sine ulaşmış olur 30. hafta ile beraber
Gebeliğin 30. Haftasında Bebek Gelişimi

Gebeliğin 30. Haftasında Bebek Gelişimi

30 Haftalık Gebelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

30. hafta ile beraber artık daha fazla enerjiye ihtiyacınız var. Hamileliğin bütün dönemlerinde iki canlıyım diye düşünüp fazla kalori almamaya özen gösterin. 30. haftadan sonra günlük fazladan 300 kalori almanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için yeterli olacaktır.

Anne KarnındaKİ 5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır? Gebeliğin 5. Ayında Neler Yaşanır?

Büyüyen Rahim Anne Adayını Nasıl Etkiler?

Hamilelik ile beraber annenin ağırlık merkezi artık değişmiştir. Hem alınan kilolar hem rahimin büyümesi ağırlık merkezinin değişmesinde etkili olur. Hormonal değişikliklerden dolayı bağlar genişlemiştir bu da eklemlerin daha gevşek olmasına sebep olur. Bu yüzden dengemiz etkilenebilir. Hatta bu bağlar ve eklemlerdeki genişleme ayak numaranızın da geçici olarak bir numara kadar büyümesine neden olur.

30. haftalık dönemde kabızlıktan korunmak için bol sıvı alımını ihmal etmeyin. 30. haftadan sonra rahminiz mide ve bağırsaklara daha fazla baskı yaptığı için karnınızda daha fazla şişkinlik hissedebilirsiniz. Sindirim sisteminize yüklenmek yerine az az ama sık sık yemeye çalışın.

30. Hafta Hamilelik Nasıl Olur? – Video

Siz gebeliğin 30. haftasında ne tür değişimler yaşadınız? Bebeğinizin boy ve kilosu haftasına uygun muydu? 30. haftadan sonra uyguladığınız özel bir beslenme programı oldu mu? Yazımızı okuduktan sonra hala aklında 30. hafta ile ilgili soru kalan anne adayları için tecrübe ve görüşlerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg