• 138.643
Anasayfa
Anne / Çocuk Anne Karnındaki 5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır, Neler Yaşanır?

Anne Karnındaki 5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır, Neler Yaşanır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Anne KarnındaKİ 5 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır? Gebeliğin 5. Ayında Neler Yaşanır?

Hamileliğin 5. ayında anne karnındaki bebeğin gelişimi nasıldır? Hamileliğin 5. ayında neler yaşanır? Gebeliğin 5. ayında anne adayında ve bebekte olan değişimler nelerdir? Gebeliğin 5. ayında anne adayının beslenmesi nasıl olmalıdır? Gebeliğin 5. ayında bebeğin hafta hafta değişim ve gelişim nasıldır? Sizler için hazırladığım bu yazımda hamileliğin 5. ayında olan anne adayları için bebekleri ve kendileri hakkında merak edip akıllarına takılan soruları cevapladım. Gebeliğinizin yarı yoluna geldiğiniz bu ay da bebeğiniz ile bol bol konuşmaya başlamaktan çekinmeyin…

Gebeliğin 5. Ayında Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 5. Ayında Bebek Gelişiminde Neler Yaşanır?

Gebeliğin 5. Ayında Bebek Gelişiminde Neler Yaşanır?

Gebeliğin 5. ayı yani hamileliğin 17. haftası ve hamileliğin 21. haftalarına ait dönemdir. Bebeğiniz ile birlikte artık göbeğiniz de büyümeye başlıyor hamile olduğunuz artık dışardan gözükmesi kaçınılmaz. Özellikle zayıf anne adaylarında.Hafta hafta gebeliğin 5. ayında neler yaşandığını yazmak gerekirse;

Gebeliğin 17. Haftası

Artık beşinci ayla beraber farklı bir durum oluşmaya başlar. Bu haftaya kadar fetüs plesentadan küçüktü. Ama gebeliğin 17. haftası ile beraber fetüs iyice büyür ve büyüklüğü plesenta ile eşit olur. Bebeğin büyümesi ile anne adayıda kilo almaya başlar.

Bebeğinizin ciğerleri gelişmeye başlar. Solunum yolları bebeği rahatlatacak kadar çalışmaya başlar. Bu arada bu hafta ile birlikte minik bebeğinizin kalp atışları da oldukça hızlanıyor. Bebeğinizin kalbi çok fazla kan pompalar ve bu kanın bebeğinizin eklemlerine çok iyi geliyor. Bebeğiniz artık tam anlamı ile bebek görüntüsünde. Şanslı iseniz ultrason kontrolünüzde çok güzel karelere şahit olabilirsiniz. Gebeliğin 17. haftasında bebeğin boyu 14 cm, kilosu ise 100-150 gram arasındadır.

Gebeliğin 17. haftasında anne adayına oluşan değişimler:

  • Anne adayının göbeği artık büyümeye başlar ve gebe olduğunu gizleyemez.
  • Mide yanmaları devam edebilir.
  • Bu hafta ile birlikte folik asit alımını bırakıp kan ilacı almaya başlanır.

Gebeliğin 18. Haftası

Gebeliğin 18. Haftası

Gebeliğin 18. Haftası

18. hafta ile birlikte anne adayı bebeğinin hareketlerini rahatlıkla hissedebilir (bu durum haftalar sonraya da kalabilir. Özellikle ilk gebelikler de 20. haftadan önce hareketleri hissetmek pek mümkün değildir. Bu sebeple anne adayı bebek hareketlerini hissedememe konusunda endişeye  kapılmamalıdır). Ama bu hareketleri dışarıdan birinin hissetmesi mümkün değildir. Anne adayı, bebeğin hareketlerinin ancak yüzde 20-30 ‘unu hisseder.

Bebekler anne karnında sürekli hareket edip kaslarını geliştirirler. 18. hafta gebelikte kalsiyum ihtiyacına önem verilmelidir. Bebek bu haftada bulunduğu yeri beynine kaydeder. İstediği zaman yerini değiştirir. Veya isterse hep aynı şekilde kalabilir. Bebeğiniz artık sesleri duyar ve annesinin sesini ayırt eder. Gebeliğin 18. haftasında bebeğin boyu 15-16 cm arasında, kilosu 150 gram olmalıdır.

Gebeliğin 18. haftasında anne adayına oluşan değişimler:

  • Gebeliğin 18. haftası anne adayının en fazla kilo aldığı zamandır.
  • Mide bulantısı da artık sona erdiği için anne adayının iştahı açılır ama yine de ne yediğinize dikkat etmeli bebeğiniz için ve sizin faydalı olan yiyeceklerden yemelisiniz.

Gebeliğin 19. Haftası

Gebeliğin 19. Haftası

Gebeliğin 19. Haftası

Gebeliğin 19. haftası ile beraber bebeğin refleksleri oldukça gelişmiştir. Kas ve sinir yapısı iyice gelişmiştir. Bunu size minik tekmeleri ile belli eder. Konuştuğunuz zaman size tepki verebilir. Bebeğiniz artık bu hafta ile beraber kendi vücudunu da tanımış olur ve istediği yerine bilinçli olarak dokunur.

Bebeğinizin beyni gelişmeye devam eder hatta anne karnında oyun oynar. Bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı bu hafta itibari ile oldukça artmıştır ve doğuma kadar ona eşlik eder. Artık doğum için anne adayı yolu yarılamış olur. Gebeliğin 19. haftasında bebeğin boyu 25 santim, kilosu ise 250 gramdır.

Gebeliğin 19 haftasında anne adayına oluşan değişimler:

  • Anne adayının karnının büyümesi ile nefesi yavaş yavaş kesilmeye başlar.
  • Yürürken, konuşurken daha fazla tıkanır artık.
  • Anne adayının karnı büyüdükçe bebek daha belirginleşir.
  • Baş dönmelerine karşı ani olarak ayağa kalkmamaya özen göstermeniz gerekir.

Gebeliğin 20. Haftası

Gebeliğin 20. Haftası

Gebeliğin 20. Haftası

20. haftada artık bebeğiniz tam bir bebek görüntüsündedir baş ve poposu orantılıdır. Akciğerleri tam olarak gelişmemiştir. Beklenmeyen ani bir doğumda bebeğin yaşama şansı yoktur. Bebeğiniz ani seslere, çığlıklara, tepki verir sıçrar korkar. Bebeğinizin tırnakları artık uzamaya başlar. Göz kapaklarını ilerleyen haftalarda kullanmaya başlayacaktır.

Bebeğiniz eğer erkekse testis torbaları karın içerisinden testis torbalarına dolmaya başlar. Erkek spermleri çok hassas olduğu için vücut sıcaklığında ölürler. Bu muhteşem yaradılışlar erkek spermleri vücudundan ayrı olarak yaratılmıştır. Bebeğiniz eğer kız ise 6 milyon yumurta hücresi oluşmaya başladı. Artık bebeğinizin sindirim sistemi çalışmaya başlar. Gebeliğin 20. haftasında bebeğin boyu 25-26 santim, kilosu 300-400 gram arasıdır.

Gebeliğin 20. haftasında anne adayına oluşan değişimler:

  • Anne adayının midesinde ekşimeler başlayabilir. Bu durumun sorumlusu olarak bebeğin çıkan saçları ve kılları olduğu söylenir. Hassasiyet kişiye göre değişir.

Gebeliğin 5. Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebeliğin 5. Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebeliğin 5. Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin 5. ayında anne adayı fazladan günlük olarak 347 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu kalori açığı şeker, karbonhidrat yerine kalsiyum, demir ve vitaminler ile karşılanmalıdır.

  • Protein açısından zengin gıdalar ile beslenmeye özen göstermelisiniz.
  • Bakliyatlar, tavuk, tahıl ve yumurta protein açısından zengin besinlerdendir.
  • Kalsiyum ve lif açısından zengin gıdaları günlük beslenme programınıza eklemeniz gerekir.
  • Sıvı tüketimi her zaman olduğu gibi bu ay da oldukça önemlidir.

Hamileliğin 5. Ayında Annenin Beslenme Programı – Video

Bebeğiniz büyürken neler yaşadınız? Gebeliğin 5. ayında nelere dikkat ettiniz? Hamileliğin 5. ayında yaşadığınız değişim ve tecrübeleri bizimle yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg