• 105.312
Anasayfa
Anne / Çocuk Dil Gelişimi Nasıl Olur? Kız ve Erkek Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Dil Gelişimi Nasıl Olur? Kız ve Erkek Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar? Dil Gelişimi Nasıl Olur?

Bebekler ne zaman konuşur? Bebeklerin konuşmaya başlarken ilk çıkardığı sesler hangileridir? Bebekler ilk seslerini ne zaman çıkarırlar? Bebeklerde ve çocuklarda konuşma geriliğinden bahsedebilmek için hangi durumların olması gerekir? Bebeklerde konuşma geriliği için hangi tedavi yöntemleri izlenmelidir? Bebeğinizin ilk çıkardığı ses hangileri olmalıdır bunu hangi aylar içerisinde söylemelidir? Bebeğinizin konuşma gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız haydi yazımızı okumaya başlayın

Bebekler Neden Geç Konuşur?

Bebekler Neden Geç Konuşur?

Bebekler Neden Geç Konuşur?

Çocuklarımız konuşurken sosyal dünya ile iletişime geçmiş olurlar. Konuşma dil gelişimi ve iletişimin en önemli faktörüdür. Bebekler 6 aydan sonra yavaş yavaş hece hece olarak kelimeleri söylemeye başlarlar. (ma-ma, ba- ba, de-de) bebekler 12. aydan sonra ise kelimeleri söylemeye başlayabilirler. Her çocuğun gelişimi farklı olsa da genellikle 18. aydan itibarende bebekler cümle kurmaya başlarlar. Bebeğiniz 2 yaşına gelince iki kelimelik, 3 yaşına gelince de 3’er kelimelik cümleler kurması beklenir. Bununla beraber erkek çocuklarının kız çocuklarından daha geç konuştuğu gözlemlenmektedir.

Bazı çocuklar yaşıtlarına kıyasla daha geç konuşabilirler. Bu durum her zaman konuşma bozukluğu olarak adlandırılamaz. Bebeklerde dil gelişimi doğumdan itibaren başlar. Özellikle ilk aylarda kendini hiçbir şekilde ifade edemeyen bebeklerin imdadına anneleri yetişir. Bebekler kendilerini ifade edemedikleri için sıkıntılı bir durumun içine düşebilirler. Bu yüzden anneler bir an önce bebeklerinin büyüyüp konuşmasını isterler.

Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıl Olur?

Bu sorunun kesin bir yanıtı yoktur. Bebekler bütün gelişimlerinde farklılık gösterebildikleri gibi konuşma konusunda da farklılık gösterebilirler. Bu yüzden dil gelişimi konusunda kesin bir takvim belirlenemez. Bebekler ilk 3 aylarında daha çok göz teması ile çok ses çıkarmadan iletişim kurarlar. Bebekler 6-9 aylık döneme geldiklerinde bazı temel sesleri çıkarmaya başlayabilirler. 9-12 aylık döneme giren bebeğiniz artık çıkardığı sesleri kontrol etmeye, vurgulu sesler çıkarmaya başlar. Bebeğiniz 12-18 aylık dönemlerde ise artık anadiline ait kelimeleri çıkarmaya başlar.

Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeklerin Dil Gelişimi Nasıl Olur?

Konuşmanın Gecikmesi Ne Demektir?

Çocuğunuz yaşıtları ile benzer bir dil gelişimi gösteremiyorsa bu durumdan söz edebiliriz. Bu durum konuşma bozukluğu ya da gelişimsel dil gecikmesi olabilir. Eğer bu konuşma geriliği herhangi bir organa bağlı ise organik konuşma bozukluğu, herhangi bir organa bağlı bir  engel yoksa işlevsel konuşma bozukluğu olabilir.

Bebeğin Ağız ve Diş Yapısına Dikkat Edilmeli mi?

Anneler bebeklerinin dil gelişimi kadar fiziksel gelişimine de dikkat etmelidir. Özellikle bebeğin ağız ve diş yapısında oluşan bozukluklar ilerleyen yaşlarda konuşma bozukluğuna sebep olabilir. Emzik kullana bebeklerin uygun emzik kullanmalarına dikkat edilmelidir. Bebeğin ağız ve damak yapısına uygun damaklı emzikler ve dayanıklı silikondan yapılan emzikler annelerin ilk tercihi olmalıdır. Emzik kullanımı belirli bir süre geçtikten sonra bırakılmalıdır.

Çocuklarda Geç Konuşmaya Neden Olur?

Çocuklarda Geç Konuşmaya Neden Olur?

Geç Konuşmaya Neden Olan Faktörler Nelerdir?

  • Zeka geriliği
  • Görme ve İşitme sorunu
  • Yalnız kalma
  • Sık havale geçirmek
  • Epilepsi (sara) nöbetleri
  • Cinsiyet
  • Kronik depresyon
  • Çocukluk çağı psikozları
  • Fazla televizyon izleme
  • Otizm ya da zeka geriliği yapan hastalıklar
  • Psikososyal uyaran eksikliği
  • Çocuğa konuşma fırsatının verilmemesi
  • Dil bağı, yarık damak ve dudak gibi rahastızlıklar
Çocuklar İçin Boy Uzatan Besinler ve Fiziksel Aktiviteler Hangileridir?

Ne Zaman Konuşma Gecikmesinden Şüphelenebiliriz?

  • Bebekler 3-6 aylık dönemde sesler çıkarır. Bu sesleri çıkarması işitme açısından bir sorunu olmadığını göstermez.
  • Bebekler doğduklarında muhakkak işitme testi yapılmalıdır.
  • Bebeğiniz 6-12 aylık dönemde ba- ba, ma- ma gibi sesler çıkarmalıdır.
  • 12 aylık olan bebeğiniz evet hayır gibi komutları anlayıp, ismi ile seslendiğinizde tepki vermelidir.
  • Bebeğiniz 12-16 aylık dönemde ise anne baba gibi anlamlı kelimler söylemelidir.
  • 24-36 aylık dönemlerde 2-3 kelimelik cümleler kurmaya başlamış olmalıdır.
  • 36. aydan sonra kullandığı kelimeler ise anlaşılır olmalıdır.
  • 4-5 yaşına geldiğinde basit bir olayı anlatıyor olmalıdır.
  • Çocuğunuz 7 yaşına geldiğinde ise karmaşık bir olayı anlatıyor olması gerekir.
Gecikmiş Konuşma Tedavisi Nasıldır?

Gecikmiş Konuşma Tedavisi Nasıldır?

Gecikmiş Konuşma Tedavisi Nasıldır?

Çocuğunuzun konuşma basamaklarını geriden takip etmesi bir sorunun habercisi olabilir.Öncelikle çocuğunuzu bir uzman görmeli ve gerekli muayeneleri yapmalıdır. Çocuğunuzun işitmesinde ve konuşmasında bir engel olup olmadığı tespit edilmelidir. Daha sonra izlenecek yol ise yaşı ile uyumlu zeka ve gelişim testi yapılmalıdır. Eğer tüm tetkitler normalse konuşma üzerinde çevresel faktörlerin etkisi incelenmelidir.

Tedavi sürecinde çocuğun anne, baba ve varsa kardeşi ile iletişimi doğru yönde yapılandırılmalı hatta konuşma terapileri yapılmalıdır. Dil ve konuşma terapisi alan çocukların sosyalleşmeye başladıkları, kelime sayılarında artış olduğu ve konuşmalarının daha anlaşılır olduğu görülmüştür. Çocuğunuz ile daha çok oyun oynamalı onun göz hizasına inerek konuşmanız ve akranlarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlamalısınız. Konuşma geriliği tedavisine erken başlanarak akranları ile arasındaki farkı daha hızlı kapatması sağlanmalıdır.

Çocuklar Ne Zaman Konuşmaya Başlar? – Video

Sizin çocuğunuz ya da çevrenizde gözlemlediğiniz çocuklar ne zaman konuşmaya başladı? Bebeğinizin ilk kelimesi ne oldu? Konuşma geriliği hakkında tecrübeleriniz varsa bize yazın

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg