• 376.202
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Çekirdek Yenir mi? Ay Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları

Hamilelikte Çekirdek Yenir mi? Ay Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Hamilelikte Çekirdek Yenir mi? Ay Çekirdeğin Faydaları ve Zararları

Gebelikte çekirdek yenir mi? Hamilelikte çekirdek yemek zararlı mıdır? Çekirdek yemenin faydaları ve zararları nelerdir? Canınız çekirdek mi yemek istiyor? Ay çekirdeği besin değeri nedir? Bu yazımızda gebelikte çekirdek yenir mi, çiğdem yemenin sağlığa etkileri nedir gibi soruların cevaplarından bahsettik.

Hamilelikte Çekirdek Yemek Yararlı mıdır?

Hamilelikte Çekirdek Yemek Yararlı mıdır?

Hamilelikte Çekirdek Yemek Yararlı mıdır?

Ayçiçeği bitkisinin tohumlarından elde edilen kuruyemişe çekirdek adı verilir. Çekirdek bazı bölgelerde çiğdem olarak da adlandırılmaktadır. Ay çekirdeği, gebelikte folik asit ihtiyacını karşılamaktadır. Süper yiyecekler grubuna giren çekirdek doğal folik asit kaynağıdır. Fetüste yeni bir hücre üretimi, doğum kusurlarının oluşumunu önleme, ayrık (açık) omurga anlamında kullanılan spina bifida gibi beyin ve omurilikte oluşabilecek nöral tüp defekti riskini azaltan B vitamini gurubuna giren folik asit türüdür.

Ayçiçeği bitkisi bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde olumlu etkilidir, gelişime destek verir. Besin değeri güçlü vitamin ve mineralleri içermektedir. Serbest radikallere karşı güçlüdür. İçerisinde B1, B6, E vitaminleri, nisanin, tiamin, piridoksin, pantotenik asit, riboflavin gibi B grubu vitaminler vardır. Bu vitaminler sayesinde annenin ve doğmamış bebeğin tırnak, cilt sağlığı korunur.

Çekirdeğin Kalorisi Yüksek, Zararlı Olur mu?

Çekirdeğin Kalorisi Yüksek, Zararlı Olur mu?

Çekirdeğin Kalorisi Yüksek, Zararlı Olur mu?

Yüksek kaloriye sahip olan çekirdeği tüketmek gebelikte doğru beslenme için uygun olur mu? Aslında yüksek kalori hepimizi korkutur ama hamilelik sürecinde bütün dengeler değişiyor. Özellikle sağlıklı bebeğe sahip olmak için, onun sağlığını düşünerek beslenmelisiniz. Günlük kalori değerini hesaplayarak beslenmeye özen göstermelisiniz. Anne ve bebek sağlığı için nasıl beslenmeli konusunda soru işaretleriniz var ise doktoruna danışıp uygun olan bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Hamileler gün içerisinde ne kadar kalori almalıdır? Hamileliğin ilk sürecinde mide bulantıları anne adaylarına kilo verdirebilir. Aslında sağlıklı bir beslenme programı ile ortalama 2 bin ile 3 bin arasında olmalıdır. Yani normal bireylerin günlük kalori miktarından 250 ile 400 kalori arası arttırılmalıdır. İlk aylar mide bulantısı, kusma, yemek yememe isteği, koku alma hissi arttığı için ideal kaloriyi almanız biraz zor olabilir. Böyle bir süreç yaşıyor iseniz yüksek kalorili ve size yardım edebilecek vitamin ve mineral içerikli gıdalar tercih etmelisiniz.

Bir iki avuç çekirdek tüketmek size iyi gelebilir. Ay çekirdeği 100 gramında 5824 kalori bulunduran yüksek kalorili besinlerden biridir ve kalori açığınız olduğu zaman size farkı kapatmak için yardımcı olacaktır. Günlük öğün kalorisini hesaplamak için aşağıya tıklayabilirsiniz.

Çekirdek Vitamin İhtiyacını Karşılar mı?

Çekirdek Vitamin İhtiyacını Karşılar

Çekirdek Vitamin İhtiyacını Karşılar

İçiniz rahat olsun, aklınızda soru işaretleri kalmasın. Çekirdek tüketmek size ve bebeğinize zarar vermez aksine vitamin ihtiyacınızı giderir. Ayçiçeği bitkisinin besin değerleri incelendiğinde protein açısından yüksek olduğu görülür. 100 gram çekirdek içerisinde 645 mg potasyum, 78 mg kalsiyum, 21 mg protein, 5 mg demir bulunur ve günlük ihtiyacınız olan vitamin ve mineral ihtiyacınızın büyük kısmına karşılar. Kısacası ay çekirdeği tüketmek gelişen fetüsün sağlıklı olmasına yardım eder.

Hamilelikte Çekirdek Yemenin Faydaları

Hamilelikte Çekirdek Yemenin Faydalar

Hamilelikte Çekirdek Yemenin Faydaları Var mıdır?

  • Ayçiçeği çekirdeği içerisinde mineral ve fosfor vardır bu da bebeğin kemik gelişimine destek verir.
  • Yüksek potasyum içeriğiyle vücutta ki sodyum oranı dengelenir ve hamilelik tansiyonu riskini önler.
  • Gebelikte çekirdek yemek, içerisinde ki E vitamini sayesinde antioksidan görevi görür. E vitamini içeriğiyle serbest radikallerin sebep olabileceği hastalıklara karşı bebeği ve anneyi korur.
  • Ay çiçeği besin değerleri yüksektir ve oldukça zengindir. Ay çiçeği tohumu içerisinde protein, mineral, çoklu doymamış yağları ve antioksidanları barındırmaktadır.
  • Çekirdek tüketmek bebeğin beyin ve omurilik sağlını korur.
  • Yüksek lif kaynağıdır böylece hamilelikte kabızlık sorununu önlemektedir.

Hamilelikte Çekirdek Yeminin Zararları

Hamilelikte Çekirdek Yeminin Zararları

Hamilelikte Çekirdek Yeminin Zararları Var mıdır?

Gebelikte ay çekirdeği tüketmenin zararı yoktur ama bilirsiniz ki her şeyde olduğu gibi fazlası zararlı olacaktır. Yazacağımı maddeler gebelikte aşırı çekirdek (ay çekirdeği) yemenin zararlarından bahsedeceğiz.

  • Fazla çekirdek yemenin sonucunda fosfor toksisitesine neden olabilir bu da böbreklerde sorun oluşturur.
  • Aşırı çekirdek yemek selenyum zehirlenmesine yol açar, selonosis belirtileri ortaya çıkar.
  • Hamilelikte aşırı çekirdek yemek, cilt sorunlarına ve saç, tırnak kırılmalarına neden olur.

Çekirdek Besin Değeri: Kaç Kalori?

  • 100 Gram:  584 kalori
  • 36 Gram (1 Avuç):  211 kalori
  • Kalori: 584 kcal
  • Karbonhidrat: 20.0 g
  • Lif: 8.6 g
  • Protein: 20.8 g
  • Yağ: 51.5 g
  • Kolesterol: 0.0 mg
  • A Vitamini: 50.0 IU
  • C Vitamini: 1.4 mg
  • Potasyum: 645.0 mg
  • Kalsiyum: 78.0 mg
  • Demir: 5.3 mg

Sizce gebelikte çekirdek yenmeli mi? Hamilelikte çiğdem yemenin zararı olur mu? Çekirdek tüketmek ile ilgili düşüncelerinizi ve sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg