• 94.601
Anasayfa
Anne / Çocuk Yeni Doğan Bebeklerde Göz Sulanması Neden Olur? Hastalık Belirtisi midir?

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Sulanması Neden Olur? Hastalık Belirtisi midir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Yenidoğan Bebeklerde Göz Sulanması Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde göz sulanmasının nedeni nedir? Bebeklerde göz masajı nasıl yapılır? Yenidoğan bebeklerde görülen göz sorunları nelerdir? Hangi durumlarda doktora gitmelisiniz?  Bebeğinde göz sulanması durumunu yaşayan ve bu durum için endişelenen ebeveynler için bir yazı hazırladım. Bu durumun neden ve tedavilerini öğrenmek için yazımı okumaya geçmelisiniz.

Bebeklerde Göz Sulanması

Bebeklerde Göz Sulanması

Bebeklerde Göz Sulanması

Bebeklerdeki göz sulanmasının sebebi büyük ihtimalle bebeğinizin gözyaşı kanallarının tıkanık olduğunu gösterir. Eğer bebeğinizin gözyaşı kanalları tamamen tıkanık ise sadece ilaç ile yapılacak tedavi başarılı olmayabilir. Böyle durumlarda bebeğin göz yaşı kanallarına masaj yapılır.

Doktorunuza yaptığınız göz kontrollerinde eğer göz sulanmasının sebebi göz yaşı kanalının tıkanık olması ise doktorunuz göz yaşı kanalı için masaj yapmasını isteyecektir. Günde bir kaç kez yapılacak olan göz masajı göz yaşı kanallarını açılmasını sağlayabilir. Bebeklerde göz yaşı kanalları doğduklarında ilk ağlama ile genellikle açılır.

Bebeklerin Gözlerine Nasıl Dikkat Edilir?

Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı bölgede bir zar bulunur. Bazı bebeklerde doğumda bu zar açılmaz. Bunun en önemli belirtisi göz sulanmasının yaşanmasıdır. Göz sulanması, göz tansiyonu gibi hastalıklarla da ortaya çıkabilir. Hastalıkların erken teşhisi için şikayet olur olmaz doktor muayenesi yapılmalıdır.

Gözyaşı Kesesi Bölgesine Masaj Yapılmalı mı?

Bir yaş altındaki bebeklerde ilk olarak göz masajı tedavisi verilir. Bu masajın başarı oranı çok yüksektir. Genellikle tıkanıklık açılır. Ancak masajın nasıl yapıldığı bir uzman tarafından gösterilmelidir. Göz doktoru ya da aile hekimi tarafından gösterilmelidir.

Aileler gözyaşı kesesine yapılacak masaj hakkında bilgilendirilmeli ve eğitimi verilmelidir. Eğer doğru masaj yapılmazsa, tedavi başarılı olmayacağı gibi artık sadece masajla geçebilecek tıkanıklık başka müdahalelerle geçmek zorunda kalır.

Kapalı Göz Cerrahi İşlemi Nedir?

Bebeğiniz bir yaşını doldurmuş masaj ve ilaç tedavisi eğer işe yaramadıysa bebeğinizin gözyaşı kesesi başka bir alana açılması gibi bir cerrahi işlem yapılır. Bu durumla beraber gözde iltihaplanma ve apse görülebilir. Bu işlem uygun şekilde yapıldığında yüksek oranda başarılı olunur.

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Göz Sorunları

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Göz Sorunları

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Göz Sorunları

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Gözyaşları göz kapağının kenarlarında 2 altta 2 üstte olan 4 küçük delik sayesinde dışarıya akıtılır. Bebeklerde yaygın olarak görülen bu durum bu deliklerden bir yada daha fazlasının tıkanık olması ile oluşur. Bu tıkanıklık göz enfeksiyonlarına sebep olabilir bu da ilaç tedavisi gerektirebilir. Çoğu göz kanalı tıkanıklığı kendiliğinden açılır. Masaj yapmak bunu hızlandırır eğer geçmezse cerrahi müdahale gerektirebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü

Genellikle yaşı ilerlemiş yetişkinlerde görülen üst göz kapağı ya da her iki göz kapağının da düşmesi sorunu yeni doğan bebeklerde de görülür. Üst kapağı düşüklüğü sorunun ciddiyetine göre ameliyat gerektirebilir. Tedavi edilmeyen durumlarda göz tembelliği oluşabilir.

Az Gelişmiş Gözler

Genellikle erken doğan yani prematüre bebeklerde görülen bir durumdur. Retinaya kan taşıyan damarlar yeterince olgunlaşmamış ve tam anlamı ile gelişmek için daha fazla zamana ihtiyacı olan damarların doğumdan sonra gelişmeme sorunu olabilir.

Bebekler doğduktan sonra bu gelişim gerçekleşmezse gözde kalıcı hasarlar olabilir. Erken doğan bebeklerde göz muayenesi çok önemlidir. Eğer muayenede gereken damar gelişmesinin gerçekleşmediği tespit edilirse tedaviye başlanır.

Göz Enfeksiyonları

Bebekler doğduklarında doğum kanalından geçerken mikroplara maruz kalabilirler. Bu durumda göz enfeksiyonlarına sebep olur. Bu sebeple doğumdan sonra bu durum oldukça yaygın olarak görülebilir. Normal doğum ile dünyaya gelen bebekler doğar doğmaz antibiyotik damla damlatılır ve bu enfeksiyondan kurtulmuş olurlar.

Göz Tansiyonu

Göz tansiyonu rahatsızlığı aslında yetişkin hastalığı olarak bilinse de çocuklarda ve bebeklerde de oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Eğer erken müdahale edilmezse bebeklerde göz tansiyonu ilerler. İri gözlü bebekler daha dikkat çekip sevilse de bu göz tansiyonun ilk bulgusu olarak görülebilir.

Göz tansiyonunun en önemli belirtisi o gözün daha fazla büyümesidir. İki göz arasında büyüklük farkı varsa, gözün renkli kısmında büyüme varsa, bebeğiniz ışığa bakmıyorsa zaman kaybetmeden göz doktoruna gösterilmelidir.

Çocukluk Kataraktı

Katarakt rahatsızlığı her yaşta görülebilir. Eğer çocuklarda geç teşhis olursa o güzde tembellik oluşmuş olur. Özellikle göz kataraktı rahatsızlığının ilk bir ayda teşhis edilmesi çok önemlidir.

Hangi Durumda Göz Doktora Gidilmeli?

Hangi Durumda Göz Doktora Gidilmeli?

Hangi Durumda Göz Doktora Gidilmeli?

  • Bebeğinizin gözlerinde sulanma, çapaklanma ve akıntı varsa,
  • Işığa karşı hassasiyet varsa,
  • Kızarıklık varsa,
  • Fotoğraflarda gözlerin kırmızı yerine sarı yada beyaz çıkması,
  • Gözü yerine başını da o yöne çeviriyorsa,
  • Gözlerinde bulanıklık varsa,
  • Gözlerin arasında büyüklük farkı varsa

Bu durumlardan biri ya da bir kaçı olduğu zaman derhal doktora gidilmelidir.

Bebeklerde Göz Sulanması Nedenleri Nelerdir? – Video

Bebeğinizde göz sulanması yaşadınız mı? Tedavisi için ne yapıldı? Bebeğinizde görülen göz sulanmasını sebebi ne idi? Bebeğinde göz sulanması durumunu yaşayıp endişelenen anne ve babalar için sizde bildikleriniz bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg