• 84.428
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebek ve Çocuklarda Hırıltı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Bebek ve Çocuklarda Hırıltı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Hırıltı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Bebek ve çocuklarda hırıltı neden olur? Bebeklerde hırıltı belirtisi nedir? Bebek ve çocuklarda göğüs hırıltısı nasıl geçer? Hangi durumda doktora gidilmelidir? Bebeklerde hırıltı için doğal çözümler hangileridir? Yeni doğan bebeğinde en ufak  nefes alışında olan değişiklikte bile endişelenen ebeveynler, bebeklerinin göğsünde hırıltı duyunca paniğe kapılabilir. Bu konu hakkında merak ettikleriniz ve yapabileceklerinizi öğrenebileceğiniz bir yazı içi okumaya devam etmelisiniz.

Bebek ve Çocuklarda Hırıltı Neden Olur?

Bebek ve Çocuklarda Hırıltı Neden Olur?

Bebek ve Çocuklarda Hırıltı Neden Olur?

Hırıltı, nefes alıp verirken zorlanma sonucu çıkan sese denir. Bebeklik ve çocukluk çağında görülen en büyük sıkıntılardan birisi göğüs hırıltısıdır. Göğüs hırıltısı genellikle evde basit tedaviler ile geçer.

  • Özellikle yeni doğan ve birkaç aylık bebeklerde, burunlarındaki kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının yetişkinlere göre, daha dar olması hırıltılı nefes alıp vermelerinin başlıca sebebidir.
  • Bebeklerin bronşlarının da çok küçük olması sebebi ile buralarda biriken balgam gibi sıvılar bebeğin nefes almasını zorlaştırır. Bebek daha hızlı nefes alıp verir ve bunun  sonucunda da göğsünde hırıltılı bir ses çıkar.
  • Alerji, enfeksiyonlar ve sıvı dolgular bebeğin zaten dar olan burnunu daha da küçülterek zor nefes almasına neden olur. Bunun sonucunda da hırıltı meydana gelebilir.
Alerji

Bebek ve çocuklarda hırıltı görülmesinin en büyük sebebi alerjidir. Hırıltılı solunum bir sorun ya da hastalık değildir. Çocuklar toz, polen, küf, hayvan tüyü gibi alerjenlere maruz kalınca nefes alıp vermesini zorlaştıracak şişlikler yaşayabilir. Bu şişlikler solunum yollarında meydana gelir. Alerji meydana gelince hırıltı, hapşırma, gözde sulanma, burun akıntısı da görülebilir.

Astım ve Bronşit

Astım solunum yollarının şişmesi ve daralmasına sebep olur. Bunun sonucun da da ekstra mukus meydana gelir. Astımı olan kişiler sık sık hırıltı durumunu yaşasa da bebek ve çocuklarda geceleri şiddetlenen öksürme yaşayabilirler. Bronşit enfeksiyonu astımı taklit eder. Bronşitlerde şişme olması nefes alıp vermeyi zorlaştırır.

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi yaşanması bir çok çocukta görülebilir. Özellikle süt ve süt ürünlerine alerji oranı daha yüksektir. Gıda alerjisi durumunda hırıltı meydana gelebilir. Gıda alerjisinin sonucunda kaşıntı, kusma ve ishal de görülebilir.

Bebeklerde Hırıltı Belirtileri Neler?

Bebeklerde Hırıltı Belirtileri Neler?

Bebeklerde Hırıltı Belirtileri Neler?

Hava kirliliği ve enfeksiyon artışı hırıltı durumunun da artmasına sebep olur. Bebeklerde hırıltının en yaygın ve gözlemlenen belirtileri şunlardır;

  • Hızlı nefes alıp verme,
  • Hızlı nefes alıp vermek için burun kanallarında oluşan hareket
  • Hızlı nefes alıp vermek için göğüs kafesinde oluşan hareket
  • Mukoz sıvından dolayı burunda oluşan baloncuk

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Göğüs hırıltısı çocuk ve bebeklerde oldukça sık görülen bir durum olsa da bazen ciddi bir durum olabilir. Bazı durumlarda doktora başvurmak gerekir. Bu durumlar şunlardır;

  • Çocuğunuzun nefes alıp verişi sıklaştıysa,
  •  Öksürük ve hırıltısı azalmak yerine daha fazla artıyorsa,
  • Bebeğinizin cilt rengi soluklaşıyorsa ya da mor rengini alıyorsa,
  • Ateş yükselmesi görülüyorsa,
  • Beslenmeyi reddediyorsa,
  • Burun deliklerinden sadece bir tanesini kullanabiliyorsa, çocuğunuzu doktorunuza göstermeniz gerekir.

Bebeklerde Hırıltı İçin Doğal Çözümler Neler?

Bebeklerde Hırıltı İçin Doğal Çözümler

Bebeklerde Hırıltı İçin Doğal Çözümler

Bebeklerde mukoza sıvısı yeterli olmadığı için burnu çok sık kurur. Bilinen en etkili yöntem tuzlu sudur. Bebekler burunlarına basınç geliştirecek bir güdüye sahip değildir.

Burunlarındaki bu kuruluğu tuzlu su ile giderebilirsiniz. Eczanelerden tuzlu su, serum fizyolojik ya da deniz suyu temin edebilirsiniz. Burun tıkanıklığını giderecek diğer bir yöntem ise burun aspiratörleridir. Bu aspiratörler burunda biriken sıvıyı çekerek tıkanıklığı giderir.

Limonlu su hazırlayarak bir kaç damla bebeğinize verebilirsiniz. Bu limonlu su geniz de ve solunum yolundaki tıkanıklığı giderir. Bebeğinizin bulunduğu odanın nem dengesini her zaman korumanız gerekir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Hırıltı Nasıl Geçer?

  • Bebeğinizi ya da çocuğunuzu uyuturken yastığını yüksek tutmanız gerekir. Bu onu rahatlatacaktır. Bebeğinizde oluşan tıkanıklığı gidererek hırıltıyı engeller.
  • Bebeğinizin odasına hayvan tüyü, toz ve polen girmesini engellemeniz gerekir.
  • Ev temizliğine özen göstermeniz gerekir.
  • Bebeğinizi normal günlere göre daha fazla emzirin ve su verin.
  • Buhar makinesinden faydalanarak bebeğinizin odasını nemli tutmanız bebeğinizi rahatlatacaktır.
  • Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra buharlı yerde bebeğinizi biraz bekletebilirsiniz.
  • Bebeğinizin nefes almasını kolaylaştırmak için sırtını sıvazlayabilirsiniz.

Bebek Hırıltısı Nasıl Geçer, Bitkisel Çözümü Nedir? – Video

Bebek ve çocuklarda hırıltı sorunu yaşadınız mı? En çok ne zaman bebeğinizde hırıltı oluşuyordu? Hırıltı tedavisi için uyguladığınız doğal bir yöntem oldu mu? Bebeklerde hırıltı konusunda bilgi ve tecrübelerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg