• 88.248
Anasayfa
Anne / Çocuk Kalpte Üfürüm Nedir? Çocuklarda Üfürüm Nedenleri, Belirtileri,Tedavisi Nelerdir?

Kalpte Üfürüm Nedir? Çocuklarda Üfürüm Nedenleri, Belirtileri,Tedavisi Nelerdir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Kalpte Üfürüm Nedir? Bebeklerde Üfürüm Nedenleri ve Tedavisi

Kalpte üfürüm nedir? Bebeklerde üfürüm neden olur? Bebeklerde zararsız ve zararlı üfürüm nedir? Bebeklerde üfürüm belirtileri nelerdir? Bebeklerde üfürüm teşhisi nasıl konulur? Tedavisi nasıldır? Bebeklerde olan her üfürüm kalp hastalığı mıdır? Bebek ve çocuklarda oldukça yaygın bir rahatsızlık olan kalp üfürümü hakkında bir yazı hazırladım. Üfürüm hakkında bilgi sahibi olmak için yazımı okumaya geçmelisiniz.

Kalpte Üfürüm Nedir?

Kalpte Üfürüm Nedir?

Kalpte Üfürüm Nedir?

Üfürüm, doktor tarafından kalbin steteskop denilen alet ile dinlendikten sonra duyulan anormal seslere denilir. Üfürüm oluşumunun nedeni belirlenebilmesi için göğüs bölgesi kalp dinlenirken, üfürümün duyulduğu yer, derecesi, yayılma bölgesi, hangi safhada olduğu, hareket halinde iken değişim olup olmadığı tespit edilmelidir.

Üfürüm sağlıklı gençlerde, çocuklarda hatta bebeklerde bile oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bazı durumlarda ciddi kalp rahatsızlıklarının da habercisi olabilir. Kalp üfürmesi genetik olabildiği gibi alkol, sigara, bazı ilaçlar, romatizmalı ateşin yaşanması gibi durumlar sonucunda da ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Üfürüm Neden Olur?

Kalp üfürüm çeşidini ikiye ayırabiliriz. Anormal üfürüm ve zararsız üfürüm olarak ayrılabilir. Zararsız olan üfürüm genelikle yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda görülür. Eğer anormal üfürüm çocukta varsa genetik bir hastalığın habercisi de olabilir. Yetişkinlerde görülmesi ise zamanla oluşan bir hastalıktır.

Bebeklerde Zararsız Üfürüm

Kanın kalbe hızlıca gitmesi sonucunda kalp üfürümü meydana gelir. Bir çok neden zararsız kalp üfürümüne sebep olabilir. Tüm hayatı boyunca devam edebileceği gibi zamanla geçebilir.

Bebeklerde Anormal Üfürüm

Kalbin yapısal bozukluğundan dolayı zararlı üfürüm meydana gelebilir. Bu üfürüme neden olan bir çok genetik rahatsızlık vardır. Bunları listeleyip açıklamak gerekirse;

Kalpte delik olması ve kalp yolu rahatsızlığı

Deliğin nerede ve ne büyüklükte olduğu bu durumu ciddi ya da zararsız yapar. Kalp kan damar damarları arasında gidip geldiğinde ve kalp boşlukları normal olmadıkları zaman kalp yolu rahatsızlığı geçirebilirler.

Kalp Kapakçığının Anormal Olması

Bebekler genellikle genetik  kalp kapakçığı rahatsızlığı  ile doğarlar. Çoğunlukla bu durum ileri zamanlara kadar fark edilmez. Kalpte üfürme nedenleri arasında enfeksiyonun kalp yapısına zarar vermesi de olabilir.

Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi

Bu durum kalp kapaklarda kalınlaşma ve sertleşme ile ilgilidir. Daralan kalp kapakçığı sebebi ile içinden az kan geçer ve bu da kalpte üfürmeye neden olur.

Bebeklerde Üfürüm Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Üfürüm Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Üfürüm Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüs ağrılarının olması,
  • Bebekte gelişim geriliğinin yaşanması,
  • Hızlı nabız,
  • Halsizlik,
  • Nefes daralması,
  • Burun ve ağız çevresinde cildin mavileşmesi,
  • Beslenmede güçlük

Üfürüm Teşhisi Nasıl Konulur?

Doğumsal ve yapısal kalp rahatsızlığına bağlı olarak kalp üfürümü görülür. Bu nedenle üfürüm durumunda belli bir araştırmanın da yapılması gerekir. Eğer yapısal bir kalp rahatsızlığı olmadan üfürüm görülürse bu zararsız üfürümdür. Kansızlık ve ateş yükselmesi durumunda üfürüm şiddeti de artar. Bu rahatsızlıklar tedavi edildiği zaman üfürüm şiddeti de azalmış olur.

Bebeklerde Üfürüm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviden önce çocuğun sakin olması önemlidir. Üfürüm dinlenmesi steteskop aleti ile yapılır. Üfürümler gürültüsü ve yoğunluğuna göre derecelendirilir. 1’den 6′ ya kadar sınıflandırılır. 1 derecedeki üfürümün duyulması zorken 6 derecedeki üfürüm en gürültülü üfürümdür. Çocuğunuz hareket halinde iken  üfürüm değişip değişmediğine de doktor tarafında bakılır.

Bebeklerde Üfürüm Kalp Hastalığı mıdır?

Bebeklerde Üfürüm Kalp Hastalığı mıdır?

Bebeklerde Üfürüm Kalp Hastalığı mıdır?

Bebeklerde kalp üfürümü kalp hastalığı anlamına gelmez. Çoğu bebek ve çocukta görülen bir durumdur. Sağlıklı bir çocuğun kalbinde de üfürüm duyulabilir. Daha önceden bir rahatsızlığı olmaması herhangi bir muayene esnasında üfürüm duyulması ciddi bir hastalık olmadığını gösterir. Bu sebeple endişelenmenize gerek yok.

Bebeğinizi emzirirken bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir. 1-2 aylık olan bebeğiniz 15 dakika boyunca emince bu onun için yeterlidir. Ancak bu süre iki katı hatta daha fazlasına ulaşıyorsa ve bebeğiniz emerken terliyorsa, bir kalp rahatsızlığı olduğu düşünülebilir. Kalp rahatsızlığı olan bebekler dinlenerek, ara vererek emerler. Bebeğiniz emme esnasında efor sarf ettiği için eğer emme arasında uzun uzun dinleniyor yüz ve başı terliyorsa bu durumu doktoru ile paylaşmakta fayda vardır.

Kalpte Üfürüm Nedir? – Video

Bebeklerde üfürüm hakkında ne biliyorsunuz? Bebeğiniz bu rahatsızlıktan yaşadı mı? Nasıl fark ettiniz? Tedavi yöntemi olarak ne uygulandı? Sizin dikkat ettiğiniz konular oldu mu? Bebeğinde kalp üfürüm rahatsızlığı yaşayan ebeveynlerin nelere dikkat etmesi konusunda yardımcı olmak için bize yazarak onlarında okumasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg