• 816.491
Anasayfa
Hesaplama Gebelik Hesaplama

Gebelik Hesaplama

       1   ŞEYDANUR POLAT      ŞEYDANUR POLAT

Hamile bayanın en mutlu olduğu şeylerden birisi gebelik hesaplamadır. Anne adayı büyük bir titizlikle, kaç haftalık hamile olduğunu gün gün hesaplamak ister. Hamile adayı ve hamile olan bayanı sürekli takvimde gün sayarken bulabilirsiniz.

[GENCSaglik form=”GebelikHesaplama” renk=”Mavi”]

Hamileliğinizin günü, haftası, ayı hesaplanabilir. Kaç haftalık gebe olduğunu hesaplanmasında önemli olan hamileliğin başladığı dönemdir. Tıp ta son görülen adet kanamasının ilk günü kabul edilir. Buna gestasyonel yaş denir. Genelde kadınlar bunu hatırlamakta güçlük çekmezler.

Örnek: İlk adet günü 6 Haziran+ 7 GÜN = 13 HAZİRAN
13 HAZİRAN – 3 AY = 13 MART OLUR.

Gebelik Nasıl Hesaplanır?

Anne adaylarının gebelik hesaplaması yapılmasında kullanılan yöntem Naegele formülüdür. Anne adayının regl döneminin ilk gününe, bir hafta yani 7 gün ekleyip, çıkan sonuçtan 3 ay geriye giderek bebeğin doğum gününü bulabilirsiniz.

Hamile bayan gebelik hesaplamasıyla, bebeğinin ne hangi tarihte kucağına alacağını dakikası dakikasına kadar bilmek ister. Gebelik hesaplamak hamile bayan için çok zevkli bir durumdur. Gebelik hesaplama nasıl olur? Yinede güçlük çekilmesi durumun da özellikle, gebeliğin ilk aylarında yapılan ultrasonografi ile kesin bir tarih edilebilinir.

Gebelik Nasıl Hesaplanır?

En fazla bir iki gün yanılma payı ile beraber, gebeliğin ilk ayında yapılan ultrasan bize çok doğru sonuçlar vermektedir. Anne karnındaki bebek günden güne geliştiği için gebelik hafta olarak hesaplanmalıdır. Gebelik 40 hafta 80 günden oluşur. Eğer gebelik 37 haftadan önce doğum ile sonuçlanır ise erken doğum olarak adlandırılır. 42 haftadan sonra gerçekleşen doğuma da gün aşımı olarak isimlendirilir.

Kaç haftalık hamileyim? Kaç aylık gebeyim? Aslına bakarsanız, bu konu biraz karışık çünkü hekimler, gebelik ayından çok gebelik haftasını hesaplarlar. Aileler de ve toplumlarda hamilelik ayını bilinmesi yönünde bir eğilim var. Bu konuda en önemli nokta anne ve baba gebelik haftasını bilmeleri gerekir.

Gebelik Nasıl Hesaplanır?

Gebelik haftası hesaplaması son adet dönemini, başlangıç olarak esas alınır. Kimi zaman bebeğin geç yumurtlaması ile oluşum daha geç olur. Bu durumlarda esas olan ultrason ile değerlendirmedir. Özellikle gebeliğin ilk haftası yapılan ultrason ile gebeliğin büyüklüğüne bakılır ve gebelik haftası net olarak saptana bilinir. Bu doğrultuda gebeliğin ilk haftası yapılan ulsrasonun büyük bir önemi vardır. Ay hesabı karışıklıklara yol açabilir. Örneğin beş aylık hamile olduğunu söyleyen bir bayan 20-25 haftalık hamile olabilir. Bu durum da 20 haftalık hamile olan bir anne adayı ile 25 haftalık hamile olan anne adayına farklı tedaviler kullanılabilir.

Bizim size önerimiz ay hesabın dan öte hafta hesabı yapmanız, acil durumlarda doktorunuza gebeliğinizi haftalık olarak bilgi vermeniz yönündedir.

Tüp Bebek Hesaplaması

 

“Gebelik Hesaplama” üzerine 1 yorum

  1. Dr. adem. says:

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg