• 692.040
Anasayfa
Sağlık İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri, Testi ve Tedavisi Nasıldır?

İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri, Testi ve Tedavisi Nasıldır?

       1   ŞEYDANUR POLAT      ŞEYDANUR POLAT

İnsülin hormonu pankreas beta hücrelerinden salgılanır. Kan dolaşımına geçtikten sonra, kanda bulunan glikozun içerisine alınarak, etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Kan şekerine normal sürede sınırda tutması için gerekli insülinin miktarı ne kadar fazlaysa, buna insülin direnci adı verilir.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin belirtileri nelerdir? İnsülin Tedavisinin kesin çözümü var mı?  İnsülin Direnci nedir? Son yıllar da en sık rastlanan hastalıklardan bir tanesi insülin direncidir. Kan dolaşımındaki şekerin, hücre içerisine alınması için gerekli olan horman insülindir.

Daha da ilerlerse, tepiki diyabet yani şeker hastalığına yol açmaktadır. Hatta daha şeker hastalığı ortaya çıkmadan, insülin direnci döneminde bile kornerarter hastalığı, inme, kalp krizi gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Hayati tehlike durumuna gelmektedir. Hareketsiz yaşam, obezite, şişmanlık ve özellikle çok fast food beslenme, karbonhidrattan zengin beslenme, insülin direncine yol açmaktadır.

İnsülin direncide şeker, tansiyon gibi metabolik bozukluklara sebep olmaktadır. Vurgulanması gerekir ki insülin direnci neden değil, yalnızca sonuçtur. Tedavisi içinde mutlaka yaşam tarzını değiştirmesi, düzenli fiziki aktiviteler, egzersizler ve karbonhidrattan uzak bir hayat sürmesi gereklidir. Yeşil yapraklı sebzeler ve tarçından oldukça fazla tüketmesi gerekmektedir. İnsülin direnci kan şekerinin normal değerde olduğu halde insülin hormon değerinin yüksek olmasıdır. Kilo vermeyi zorlaştırır. İnsülin direnci yüksek olan kişi çabuk acıkır ve ufacık hareket yapsa dahi yorulur. Sağlıklı beslenme ve spor ile insülin direnci kırılır. Kilo verdikten sonra her şeyi yerim, içerim düşüncesi yanlıştır hayatımız boyunca sağlıklı beslenme ve spor yapmak şarttır. Sadece yiyecekler azaltılarak kilo verilmez spor olmazsa kilo verme olayı da olmaz.

İnsülin Nedir

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

İnsülin direnci, kanda insülin hormonunun aşırı artışı ile meydana gelen bir durumdur. Artan insülin direnci hormon düzeyleri, karın yağlanması, göbek yağlanması ve karaciğer yağlanmalarına sebep olabilmektedir. İnsülin direncinde sık görülen belirtiler halsizlik, yorgunluk, stres, aşırı terleme, uykularda bölünme, karbonhidratlı yemek yeme isteğinin artması, çok açıkma, tokluk hissinin olmaması, tatlı ihtiyacının artmış olması, kilo verememe gibi belirtilerdir. Bu hastalar bazen yemek sonrası baş ağrısı, baş dönmesi, uyuma isteği duyabilmaktedir. Böyle şikayetleri olan hastaların göbek ve kalça çevresinde daha çok kalınlaşma olduğu görülür. İnsülin direncinin tanısı sekiz saatlik açlık sonrası kan şekeri ve insülin direnci düzeyi ölçülerek konulabilmektedir.

İnsülin Direnci Testi Nasıl Yapılır ?

İnsülin Direnci Test

 İnsülin direnci veya homa testi adı verilen test, sekiz saatlik bir açlık sonrasında, açlık kan şekeri ve açlık insülini ölçülerek hesaplanan bir testtir. Açlık kan şekeri ile açlık insülini birbirine çarpılıp, 405’e bölündüğünde ortaya çıkan sayısal değer iki buçuk üzerinde ise insülin direncinden bahsedilir. İnsülin ölçmeden de insülin direncinin varlığını görebiliriz. Daha çok dolaylı yöntemlere bakılarak kan şekerinin yüksekliği, HDL kolesterolünün düşüklüğü, triasetin yüksekliği, tansiyon varlığı ve bel çevresinin genişliği obezite dersek, bu beş koşuldan üç tanesi var ise insülinine bakmaksızın insülin direnci vardır diye yorum yapılabilir.

İnsülin Direnci Hesaplama

İnsülin direnci nasıl hesaplanır? Bir bireyin açlık kan şekeri ve açlık insülin düzeyi sonuçlarına bakılarak tespit yapılır. Bu iki sonuç çarpım işlemi yapılarak çıkacak sonuç 405 ‘e bölünür. Çıkacak sayı 2,7 ‘nin üzerinde ise HOMA-IR olarak bilinen insülin direnciniz olduğunu anlamanız gerekmektedir. Bu sonucun düşük olması sonucunda şekere bağlı her hangi bir hastalık olmadığının göstergesidir. Test mutlaka aç karnına yapılmak zorundadır.


İnsülin Direnci Kaç Olmalı, İnsülin direnci değeri nasıl olmalıdır, insülin değeri göz önünde olmadığı zaman hayat yaşantısını olumsuz etkiler. İnsülin olarak bildiğimiz kan şekeri değerleri mutlaka normal sayılarda olması gerekir. İnsülin değerleri bireyin yapısı, bağışıklık sistemi, beslenme biçimi aynı orantılar da olmalıdır. Bireyin matematiksel işlemler sonucunda ortaya çıkan sonucun 2.5 olmalıdır. Eğer homa testiyle 2.5 üzeri bir sonuç çıkıyor ise kişide insilün direnci görüldüğü söylenebilir.
İnsülin direnci yüksekliği obezite olmanın temelini oluşturur. Kilo almamaya çalışsak bile açlık yüzünden vücudumuz bir şeyler yeme veya içme çabasına düşecektir. Eğer ki kilolu biriysek insülin direncini araştırtmak gerekir ve ona göre yiyeceklerimize dikkat etmeliyiz. İnsülin direnci kronik de olabilir.

Obezite ise vücudumuzda bulunan yağ oranının fazla olmasıdır. Bu fazlalıkta dengesiz beslenmeden kaynaklanır. Kişinin kronik bir hastalığı ve sürekli kullandığı bir ilaçları yoksa beslenmeden kaynaklı.
Diyabet ve obezite ise bağımlı ikilidir. Karın ve bel çevrelerinde artan yağ dokusu diyabete neden olur. Obezite kronik bir hastalık olduğu için tedavisi zor ve uzundur. Çocuklarda bilinçsiz beslenmeobezitenin temelini hazırlar. Bunun sonucunda diyabet riski çocuklarda daha hızlı şekilde artmıştır.

Çocuklarımıza çocuk yaşta önlemler alınmazsa hastalıkları çoğalabilir. Teknoloji sayesinde hareketsiz toplum olduk ve obeziteye zemin hazırladık. Obezite oluşumundan birçok hastalık oluşuyor. Bunlardan birisi de diyabet hastalığıdır. Diyabet hastalığı ciddi bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

İnsülin Direnci Tedavisi

İnsülin vücutta ki kan şekerini düzenleyen en önemli hormonlardan birisidir. İnsülin direncide bu hormana dokuların, hücrelerin uyum göstermemesi, direnç göstermesi anlamına gelir. Bu durumda insülini kanda ki şekeri düzenlemek için kullanamaz, dokular kullanamaz. Kan şekeri fazlaca yükselir. Dokuların içine giremeyen kan şekeri, vücutta bir çok metabolik rahatsızlığa sebebiyet verir. Diyabet hastalığı bu şekilde gelişir.

İnsülin Direnci Tedavi

İnsülin direncinin tedavisi tam anlamıyla olduğu söylenemez. Öncelikle genetik bir mirastır. İnsülin direnci hastalığı, kontrol altında tutulabilinir. Öncelikle bir hekime başvurulucak, insülin direncinin olup olmadığını, hekimin uygun gördüğü tahlillerle tesbit edilicek. Daha sonra bununla ilgili üç basamak tedavi uygulanır. Birincisi ilaç, ikincisi diyet, üçüncüsü fiziksel aktivite. İnsülin direncinin derecesine göre ilçaın kullanıp kullanılmaması gerektiğini hekiminiz size önerir.

Diyet ve fiziksel aktivite ise insülin direncinin önlenmesinde önemli basamaktır. Fiziksel aktivite olmadan, insülin direncinin önlenmesi mümkün değilken, diyet yapmadan da insülin direncini önleyemezsiniz. Öncelikle sizin ne yediğinizi araştırılmalıdır. Nasıl besleniyorsunuz ? Davranışlarınızı nasıl değiştirebilirsiniz ? Beslenmenizdeki yanlışlıklar nelerdir ?

İnsülin Direnci Tedavi

Bunu araştırıp diyetisyeninizle birlikte ayrıntılı bir şekilde konuşmalısınız. Diyet bireyseldir. Her insülin direnci olan hastaya aynı diyet önerilemez, ama genel olarak glisemik indeksi yüksek olan besinlerden uzak durmanızı öneriyoruz. Daha kompleks karbonhidratları yemenizi öneriyoruz. Bütün şekerli gıdalardan uzak durmanızı öneriyoruz. Kolalar, hazır meyve suları, alkol ,çikolatalar, pastalar ve kuruyemişler bile bunun içine girebilir.
Yine insülin direncinin diyetinde fazla yağlı yiyecekleri de diyetimizden çıkartıyoruz.

Bazen hastalar , şekerli yiyeceklerden uzak durun dediğimiz zaman, meyvelerin şekerli yiyecek olmadığını ve istedikleri kadar meyve tüketebileceklerini düşünüyorlar oysa, meyvenin içinde de basit şeker vardır. Meyveyle ilgili bir sınırlandırmamız da mevcuttur. Tam anlamıyla dengeli bir diyetten bahsediyoruz. Az ve sık yemenin önemini de size hatırlatmak istiyoruz. Burada insülin direnci olan hastalarda günde altı öğün yemek yemek önemli bir noktadır.

Fiziksel aktivitelerden bahsedecek olursakta, Dünya Sağlık Örgütü normal insanların günde 10.000 ile 12.000 adım atmalarını önermektedir. İnsülin direnci tedavisinde günde en az 7500 adım atılması yine çok önemli bir noktadır. Maalesef yaşadığımız koşullar itibariyle çok az hareket ediyoruz. Ama bir adımsayarla belki bir uygulamayla ne kadar hareket ettiğimizi belirlersek veya 35-45 dakika bir aerobik egzersizi yaparsak insülin direnci tedavisinde başarılı olabiliriz.

İnsülin Direnci Tedavi

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır ?

İnsülün direnci vücutta, insülin hormonunun artmasına bağlı olarak, hücrelerimizdeki insülin alıcıları sayısının azalması sonucu, ortaya çıkan bir tablodur. Hekim gözetimi altında tanısı konulması gerekir. İnsülin direnci tanısı konan hasta ilaç tedavisi alması gerekir. Direncin kırılması adına yapılabilecek bir takım uygulamalar vardır. Bunlardan birincisi ve en önemlisi egzersiz yapmaktır. Öncelikle kanımızdaki şekerin insülin hormonuna gerek kalmaksızın, harcamamızı sağlıdığı için insülin seviyelerimizin düşmesini sağlayacaktır. Böylelikle de insülin direncini kırılmış olucaktır.

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

Ayrıca beslenme alışkanlıkların da bir takım değişiklikler yapmak gerekicektir. Besin tercihleri de karbonhidrat yiyeceklerin tercihinde, mutlaka glisemik endeksi ve glisemik eki düşük olan besinleri tüketilmesi gerekir. Glisemik endeksi düşük olan besinler, kan şekerininin hızını yükselmesini önleyerek, insülin direncinin kırılmasında püf noktadır. Mutlaka bireylerin beslenme alışkanlıkları, sık ve az yemeği alışkanlık haline getirmesi gerekir. Daha sık öğünler tükettiğimiz zaman daha az karbondihrat tüketmiş olunucak. Buna bağlı olarakta öğün sonun da kan şekerinin yükselmesi azalıcak. İnsülin hormonu da daha az yükselicektir. İnsülin direncinin kırılması için önemli bir noktadır. Bir takım baharatlardan destek almak mümkündür. Tarçın, zencefil, kişniş gibi baharatların tüketimi yine insülin direncinin kırılmasında destek sağlayıcı bir etkendir.

İnsülin Direnci Bitkisel Tedavisi

İnsülin Direnci Bitkisel Tedavi

Beslenme bozulduğu için nasıl diyabet arttıysa, insülin direnci de artmaya başlar. İnsülin direncinin diğer bir benzeri metabolik sendromdur. Metabolik sendromda da aynı şekilde artış gösterir. Bütün bunlar beslenmeye bağlı hastalıklardır. Ve bütün bunlar da pre diyabet dediğimiz diyabetin öncüsü durumlardır. Yani insülin direnci ve metabolik sendrom dediğimiz durumlar aslında diyabete gidişte yan hastalıklardır. Bu hastalıkların ardından da şeker hastalığı denir.

İnsülin direnci neden artar?

Çünkü son 30 yıldır pompalanan bir akıl şaşmasıyla, sürekli olarak insanlara bol karbonhidrat tüketmesi, bol bol tam tahıl tüketmesi tavsiye ediliyor.
Bundan 20-25 sene önce bir pizza zinciri, Türkiye’ ye girdiğinde iflas edip, birkaç sene sonra geri dönmek zorunda kaldı. Aynı zincir şuan Türkiye’ ye geri döndü ve şu anda en fazla franchising bedeli alan şirket haline geldi. Bundan 25 yıl önce tencerede yemeği pişen bir millet, şimdi evine en yakın bir pizzacıdan pizza ister oldu. Ülkece böyle beslenildiği için normal olarak insülin direnci de artar, metabolik sendrom da artar, diyabet de artar.

İnsülin Direnci Neden Artar?

Yani insülin direncinin bir numaralı sebebi tahıl ve şeker gibi gıdaların aşırı tüketilmesidir. Diğer yandan insülin direnci meydana geldiği zaman diyetisyenler hastalara bol bol ekmek içeren diyetler verip, sık sık yemek yemelerini istiyorlar. Bu şekilde beslenerek insülin direncinden korunmak mümkün değildir. Ama buna rağmen bu ve bunun gibi diyetler hastalara veriliyor. Sonuç ne oluyor söyleyelim. Diyetisyenler hastalara sık sık yemek yemelerini isteyip her öğünde bir miktar karbonhidrat almaları gerektiğini söylüyorlar.
Hastalar da her yemeğin yanında 1 yada 2 dilim ekmek tam tahıl ekmeği, ara öğünlerde sandviçler tahıl içeren başka gıdalar ve günde 6-8 öğün beslenme sağlanıyor. Sonuç ise hasta insülin direncim var diye diyetisyene gidiyor. Diyetisyenler de kahvaltılarda 2 dilim tam tahıl ekmeğinin arasına yağsız beyaz peynir ve kahvaltı. Hasta bunu yiyiyor. Fakat 90. dakikada hastanın kan şekeri fırlıyor. Kan şekeri fırlayınca beyin pankreasa emir veriyor. Ve insülin salgılatıyor. Kan şekeri yükseliyor. Peki kan şekeri neden yükseliyor?
Çünkü tam tahılın yani tam buğdayın gliserin değeri çok yüksektir. Çay şekerinin gliserik indeksi 59 ‘ dur. Tam buğdayın gliserik indeksiyse 72’dir. Yani tam buğday çay şekerinden bile daha yüksek, daha kuvvetli bir şekerdir. Kan şekerini çok hızlı yükseltir.

  • 90.dakikada kan şekeri çok hızlı bir şekilde yükseldi.
  • Beyin pankreasa emir verdi.
  • Pankreas da bol miktarda insülin salgıladı.
  • 120.dakikada ise hastanın kan şekeri dibe vurdu.

Peki bu durumda hasta ne yapmalı?

İnsülin Direnci Artması

Diyetisyeninizin de söylediği gibi 2 saatte bir ara öğün. Peki bu ara öğünde neler yemelisiniz?
Tam tahıl ekmeğinin arasına yağsız beyaz peynir (sandviç şeklinde) koyarak tüketebilirsiniz.
2 saat sonra acıktığınızda, Ara öğünü öğle yemeği niyetine yiyebilirsiniz.
Yediğimiz öğlen yemeğinin yanında yine 2 dili tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.
Bu durumda günde 6-8 beslenen sürekli bol bol tahıl yiyen yani, şeker tüketen bol bol insülin seviyesi yükselen hastalar var. Kanda çok yüksek miktarda insülin dolaşmaya başlıyor. Sürekli insülin salgılanıyor çünkü. Bu sefer ne oluyor? Hücreler bu kadar çok insülin uyarısına maruz kalınca cevap vermemeye başlıyor. Yani, hücreler dayak arsızı oluyor. İnsüline cevapsız yalama olmuş vida yatağı gibi bir hal alıyorlar. Bu kez de kanda çok yüksek miktarda insülin var, hücreler cevap vermiyor. İşte biz buna tıpta, insülin direnci denir.

Peki insülin direnci devamında neler oluyor ?
Obezite , peki neden fazla kilolara maruz kalınıyor ?
Çünkü kanda çok yüksek miktarda insülin var. İnsülin vücutta yağ yapımını uyarır. Yağ yapımını uyardığı için hasta sürekli olarak kilo almaya başlar. Obezitenin sonucu nedir? Diyabettir. Çünkü hem yüksek miktarda insülin var, hem hücreye cevap vermiyor, hem fazla kilo var. Tabi ki kan şekeri yükselecek ve diyabet meydana gelecek.

Peki bundan nasıl korunabilirsiniz?

İnsülin Direnci

Öncelikle beslenmenizi düzenlemeli ve kendi sorumluluğunuzu almalısınız. Tahılları, şekerleri, işlenmiş gıdaları tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız. Ekmeği, erişteyi, makarnayı ve içine yulaf, arpa, çavdar, buğday giren her şeyi unutmalısınız. Ama bol bol zeytinyağı, tereyağı, protein, et, sebze (mevsiminde) tüketin. Ve yine bol bol fermente gıda tüketin(turşu, sirke, ev yoğurdu, şalgam suyu). Bu gıdaların hepsi insülin direncini önleyen gıdalardır. Peki neden? Çünkü yağın ve proteinin glisemik indeksi sıfırdır. Üstelik yağın 1 gramı 9 kaloridir. Yüksek enerji verir. Glisemik indeksi ’0’ olduğu için kan şekerinizi aniden yükseltmez.

İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Uygulanır ?

İnsülin Direnci Diyeti

 İnsülin direnci hastaları türk toplumun da oran olarak 2000 yıllara kıyasla, iki katına çıkmış bulunmaktadır.toplum sağlığını tehdit eder bir hale gelmiştir. İnsülin direnci hücrelerin, insülin reseptörlerine cevap vermemesi ve kanda ki şekerin yükselmesidir. Yemeğinizi yiyorsunuz, sindirilip kana karışıyor şeker olarak ama kandaki şekeri insülin hücrelere girdiremiyor, şeker kanda kalmış durumda duruyor, hücreleriniz doymadığı için sürekli açıkma halinde olunur.

İnsülin direncin de, insülin görevini yapamadığı için hastaların, karbonhidrattan fakir bir beslenme şeklini benimsemeleri gerekir. Çünkü bu karbonhidratları yakamadığı için kilo alması daha kolaylaşır. Liften zengin ürünler yemelilerdir. Örnek vermek gerekirse beyaz ekmek, pilav, patates gibi besinlerden kaçınılması gerekir. Beyaz ekmek yerine kepek ekmek veye tam tahıllı ekmek tüketmek gerekir. Patates tüketimini azaltmak gerekir. Pilav yerine bulgur tüketmek gerekir. Mutfak şekeri rafine, endüstüriyel şeker içeren tüm besinler insülin direncini azdırır. İleridede şeker hastası olma riskini artırır.

İnsülin Direnci Diyet

İnsülin direnci olanların beslenmesinde ki beş önemli noktalar.

  • Basit şekeri hayatınızdan çıkarmanız gerekir.
  •  Lif alımını artırıyoruz.
  •  Doğru ara öğün yaparsanız insülin yükselmez. İçinde şeker olan ara öğün yapmamanız gerekir.
  •  İhtiyaçtan fazla meyve tüketilmiş zararlıdır. İki porsiyon meyveyi protein ile tüketirseniz sorun yaşamazsınız.
  •  Protein insülin direnci diyetinin her öğününde olmalıdır.

İnsülin Direnci Diyeti Canan Karatay Önerileri

Canan Karatay

Canan Karatay katıldığı bir program da insülin direnci ile ilgili ayrıntılı olarak konuştu. Bu konuyla ilgili yöneltilen soruya cevabını sizler için topladık.
İnsülin direnci olan insanlar az ve sık yiyerek metobolizmayı hızlandırdığını düşünüyor, sizin bu konu da fikriniz nedir?
Diye gelen soruya canan karatayın cevabı;
İnsanlar az ve sık yiyerek metobolizmalarını yavaşlatır. Sabah kahvaltısını Karatay tabağı ile yapıldığı zaman enerji artar. Çünkü enerjiyi kullanıyorsunuz ve kendinize geliyorsunuz. Sık sık yediğiniz zaman enerjinin yükselmez. İki saat sonra halsiz kalırsınız. Aniden şekeriniz yükselir. İnsülin hemen düşer ve eliniz titremeye başlar. Onun için tekrar yeme isteği meydana gelir ve sürekli bu şekilde tekrar eder. Sık sık yiyerek, insülin hormanunuzu pankreansınızı aşırı derecede kamçılamış olursunuz. Bu dur çok tehlikelidir. İnsülin hormonu enerji yükseltmez.

Canan Karatay insülin direnci ile ilgili önerileri

  •   Öğünlerinizde et tükettiğiniz zaman üzerine çay içmemelidir.
  •  Ana öğün yemeğinin üzerine hemen bol su tüketilmemelidir.
  • Ayran, cacık, yoğurt bol bol tüketilmelidir.
  • Bol bol her türlü balık tüketilmelidir.
  • Yemeğinizde ki etler yağı ile birlikte tüketilmelidir.
  • Her türlü sakatat tüketin (karaciğer, beyin, böbrek, paça, işkembe)
  • İşlenmiş kırmızı etler, kansorejen içerir.
  • Özgür tavuk tüketmeye özen gösterin.
  • Kırmızı etin kolesterolü fazladır, beyaz et tüketin.
  • En sağlıklı et keçi koyun etidir.
  • Ekmek, patates, makarna pirinç tüketilmemelidir.
  • Doğal karbonhidrat tüketebilirsiniz. Fındık, fıstık, badem, fasulye, barbunya, bulgur gibi ürünleri sağlığınız adına rahat bir şekilde tüketebilirsiniz.

 İnsülin Direnci Diyeti Kubilay Gürkan Tavsiyesi

Gürkan Kubilay        

  • Nane tokluk hissini artırır.
  • Yeşil zeytin tüketebilirsiniz.
  • Salatanızın içerisine maydanoz, kuru fesleğen, biber koyun.
  • Kepekli makarna tüketebilirsiniz.
  • Diyetlerde en büyük sorun kabızlıktır. Boşaltım sisteminin      çalışması için acılı ezme tüketin.
  • Turp otu ile zeytin yağı mide rahatlatır.
  • Salata eşliğinde balık tüketilmelidir.
  • Tatlı krizlerin de yaban mersini ve badem tüketin.
  • Bol ıhlamur tüketilmelidir.
  • Keçi boynuzu tüketin.
  • Ekmek kullanmak isteyenler abartmadığı sürece tüketebilir. Tam buğday veya tam tahıl olmak zorundadır.
    Zayıflamaya yardımcı üç besinden birincisi amaranttır. Vücudun daha rahat kullandığı bir tahıldır. Bir kasesi 100 gram etin iki katı protein içerir. Salataya çorbaya katılabilirsiniz.
    İkincisi kara mercimek 20-25 dk pişer. Üçüncüsü ise kinoa, bol proteini olan yiyecektir. Pilav yeme isteğiniz ortaya çıktığı zaman tüketebilirsiniz, bulgur yerine kullanabileceğiniz, sindirimi çok kolay olan bir üründür.

İnsülin Direnci Diyeti Ayça Kaya Ne Öneriyor ?

Miktarı az çeşidi bol yiyebilirsiniz. Tatmin duygusu çok önemlidir. Az bir şey yediğiniz zaman veya düşük kalorili bir şey tükettiğiniz zaman bile, aç hissedebilirsiniz. O yüzden miktar az çeşit bol olarak yiyecek yemelisiniz.

Ayça Kaya

Ayça kaya örnekle açıklıyor. Bir tabak kıymalı makarna düşünün, bunu yediğiniz zaman gözünüz ikinci tabakta kalır. Bir saat sonra dersiniz ki bir tabak makarna yedim sadece bir tabak daha yiyeyim. Çeşitli yemekler tercih ettiğiniz zaman, bir tabak kıymalı makarna yerine, bir köfte, bir kaşık makarna, üç kaşık yoğurt, bir tabak söğüş salata yanına bir bardak su, üzerine bir elma yerseniz çok yedim diye düşünürsünüz ve tokluk hissi oluşturursunuz.

Yiyecekte çeşitlilik tatmin duygusunu artıran bir durumdur. Önemli bir püf nokta ise yemeğe asla ana yemekle başlamayın. Bizim geleneksel olarak kültürümüz, ana yemekle başlamaktır. Ana yemek en kalorili olanıdır. Ana yemekten önce biraz yoğurt, salata ve bir bardak su için. Ondan sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Bu uygulama bile yaşam tarzınızda alabileceğiniz bir önlemlerden bir tanesidir. İkinci bir püf nokta ise saat ile yemek yemektir. Üç saatte bir günde altı öğün yiyebilirsiniz. Yemek psikolojisin den kurtulmak için biyolojik ritminizi dinlemeniz gerekir. Acıkmazsanız yemeğin, çevreden gelen uyaranlara karşı 3D kuralını sergileyin. Dur, düşün ve davran. Davranışsal olarak kişiniz kendini yönetebiliyor olmasına denir.

İnsülin Direnci Diyeti İbrahim Saraçoğlu Önerisi

İbrahim Saraçoğlu

Kontrolu gerekli bir hastalıktır, düzenli kontrol edilmeniz gerekir. Sinirli ot kullanmanız da büyük fayda vardır. Kan şekerinin kontrol altında tutulması gereklidir. Mevsimin de açık hava tarımında yetişen 15 günde bir en dış yapraklarından lahana kürünü uygulayın. İnsülin direncini kırmak için bulunmaz bir nimettir. İki yaprağına yarım litre su koyup on beş dakika kaynatın. Nimetin hikmeti bu lahanada saklıdır. Şeker hastalığına yakalanma riskini önler. Çok koruyucu bir kürdür. Karanfil sedatif etkilidir, kan şekerini düzenler. Limon melisa otu kan şekerini düşürür. İnsülin direnci günümüz hastaların da en çok görülen şikayetlerden biridir. Lahananın yapısın da izotiyosiyanat grupları tam olarak insülin direncini, kırmak için anahtardır. Lahananın doğal yapısın da kükürt vardır. İnsülin hormonunun yapısında da kükürt vardır. Bu işlerin moleküler yapısına baktığınız zaman bağdaştırmanız gereklidir.

Sizin de insülin direnciniz var mı ? İnsülin direncini kırabildiniz mi ? Bu konuyla ilgili uyguladığınız diyetleri ve önerilerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

“İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri, Testi ve Tedavisi Nasıldır?” üzerine 1 yorum

  1. Hacer SEZGİN says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg