• 6.511
Anasayfa
Sağlık Horlama Tedavisinde Horlama Ameliyatına Alternatif Acısız Tedavi Yöntemleri

Horlama Tedavisinde Horlama Ameliyatına Alternatif Acısız Tedavi Yöntemleri

       0   ADMİN      ADMİN

Horlama dünya çapında birçok kişinin muzdarip olduğu bir sorundur. Yetişkin kadınların dörtte birinden fazlası, yetişkin erkeklerin ise %40’ı geceleri horlarken, tüm insanların yaklaşık yarısı hayatlarının bir noktasında mutlaka horlar.

 

Tedavi edilmeyen horlama; bir takım gereksiz fiziksel, tıbbi, zihinsel ve sosyal sorunlara neden olur. Horlayanlar, horlamayanlara göre yüksek tansiyon ve obeziteye karşı daha savunmasızdır. Öte yandan yüksek sesle horlama, uyku apnesinin bir göstergesidir. Uyku apnesi uyku kalitesini yüksek oranda etkiler. Uyku apnenizi tedavi etmek, horlamaya veda etmenize yardımcı olabilir.

Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde kullanılan çeşitli cerrahi ve cerrahi olmayan teknikler vardır. Horlama, sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa veya horlama diğer tedavi yöntemleriyle yeterince giderilemiyorsa genellikle horlama ameliyatı tercih edilir. Bununla birlikte, horlamanın tüm nedenleri ameliyatla tedavi edilemez.

Birçok insan horlamayı tamamen durdurmak için umutsuzca ameliyata başvurur. Fakat horlama ameliyatı, enfeksiyon ve diğer komplikasyonlar açısından risk altında olan çoğu insan için uygun değildir.

Neyse ki, horlama tedavisinde kullanılan diğer alternatiflerden bazıları, ameliyattan daha etkilidir ve daha az maliyetlidir.

Horlama Ameliyatı Nedir?

Çoğu zaman horlama, her gece olmadığı sürece ciddi bir sorun oluşturmaz. Ancak düzenli olarak horluyorsanız ve bu durum uyku kalitenizi etkiliyorsa, tıbbi tedavi önerilebilir.

Horlama genellikle ağzınızdaki ve burnunuzdaki hava akışında bir tıkanıklık olduğunda ortaya çıkar. Bu, büyük boğaz dokularından, fiziksel engellerden ve hatta boğaz ve dildeki zayıf kas tonusundan kaynaklanabilir. Bir KBB uzmanı, genellikle horlama nedeninizi teşhis etmenize ve arkasındaki nedeni bulmanıza yardımcı olabilir.

Aşırı horlama durumlarında, horlama probleminizin üstesinden gelmenize yardımcı olmak için horlama ameliyatı yapılabilir. Ameliyat genellikle son çare olarak görülür ve yalnızca diğer prosedürler başarılı olmazsa tercih edilmelidir.

Horlama Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Horlama ameliyatının yan etkileri aşağıdaki şekildedir:

  • Ağrı ve acı
  • Enfeksiyon
  • Boğazınızda veya ağzınızın üstünde bir şey olduğu hissi gibi fiziksel rahatsızlık
  • Boğaz ağrısı

Çoğu yan etki ameliyattan sadece birkaç hafta sonra devam ederken, bazıları daha uzun süreli olabilir. Bu uzun süreli yan etkiler aşağıdakileri içerir:

  • Burnunda, ağızda ve boğazda kuruluk
  • Devam eden horlama
  • Uzun süreli fiziksel rahatsızlık
  • Nefes almada zorluk
  • Ses değişikliği

Ameliyattan sonra ateşiniz çıkarsa veya şiddetli ağrı hissederseniz hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Bu semptomlar olası bir enfeksiyonun belirtileri olabilir.

Alternatif Horlama Tedavisi Yöntemleri

Horlamanızı durdurmak için ameliyat olmayı düşünüyorsanız, bunun hiçbir garantisi olmadığını bilmelisiniz.

Hayattaki diğer birçok şeyde olduğu gibi, horlama ameliyatının da sonuçları kişiden kişiye değişebilir.

Bazı insanlar horlama ameliyatı olur ve bunun sadece horlamalarının hacmini azalttığını görür. Ameliyat başarılı bir şekilde horlamayı tamamen durdursa bile, sorun bazen birkaç ay veya yıl sonra geri dönebilir.

Bu yüzden, horlama ile ilgili sorunları olan birçok kişi, ameliyatın risklerinden vazgeçip bunun yerine alternatif seçenekleri denemeyi tercih edebilir.

Bu alternatif horlama tedavisi yöntemlerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. CPAP Cihazları

CPAP cihazları, uyku apnesi olan kişilere yardımcı olabilecek tıbbi bir prosedürdür. CPAP, uyku sırasında havayı ağızdan veya burundan akciğerlere itmek için bir makinenin kullanılmasını içerir.

Uyku apnesi, havanın akciğerlere girip çıkmasını engeller. CPAP, hava yoluna hafif bir basınç verir ve sürekli ventilasyonun doğrudan akciğerlere ulaşmasını sağlar. Fakat CPAP makinesi; hantal, rahatsız edici ve çok gürültülü olmasından dolayı çoğu hasta tarafından tercih edilmez.

2. Kilo Yönetimi Programı

Kilo kaybı, bazı durumlarda aşırı kilolu veya obez olan bir hastada uyku apnesi semptomlarının iyileşmesini veya ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Fazla kilolu insanlar genellikle boğazlarında solunum yollarını tıkayabilecek fazla dokuya sahip kalın boyunlara sahiptir. Bu, fazla kilolu olan ve fiziksel olarak bir kilo yönetimi programına katılabilen kişiler içindir. Kilo kaybının uyku apnesini iyileştirebileceğine dair bir kesinlik yoktur, ancak yardımcı olabilir.

3. Çene Bandı

Horlamayı önleyici çene bantları, horlama ameliyatına bir başka alternatiftir. Bazı insanlar, kullanmayı daha rahat buldukları için çene bantlarını kullanır.

Çene bandını çenenizin etrafına yerleştirdiğinizde, alt çeneyi ilerleten ve öne doğru tutan sabit bir dış basınç sağlar. Ağız içinde (dişler yoluyla) basınç uygulamak yerine dış basınç uygular.

Özellikle takma dişleri veya diş kronları olduğu için farklı yöntemler kullanamayan kişiler için iyi bir seçenek olabilir.

4. Ağız Bandı

Horlama önleyici ağız bantları, insanların ameliyata katlanmak zorunda kalmadan horlamalarını kontrol edebilmelerinin başka bir yoludur.

Şeritler dudakların üzerinden geçer ve arkalarında onları yerinde tutan özel bir yapıştırıcı bulunur.

Şeritler uyku sırasında ağzı kapalı tutar ve bu, horlayan birçok insan için iyi çalışır. Ancak ağzınızdan değil, burnunuz horluyorsanız, bu yöntem size yardımcı olmaz. Hatta sorunu daha da kötüleştirmesi mümkündür.

Horlama ameliyatına en iyi alternatiflerden biri olan bir başka yöntem ise horlama protezidir.

Acısız Ağrısız Tedavi Yöntemi: Horlama Protezi

Horlama protezi, horlama ve uyku apnesi için etkili bir tedavi seçeneğidir. Bir horlama protezi, siz uyurken ortodontik bir tutucu gibi dişlerinizin üzerine oturur ve solunum yolunuzu açık tutmak için çenenizi ileri pozisyonda destekler. Kişiye özel hazırlanan horlama protezi daha iyi uyumanızı sağlar, horlamayı önler ve uyku apnesi tedavisinde etkin bir yöntem olarak kullanılır. https://www.horlamatedavisi.com/horlama-protezleri buradan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Horlama protezi bir boksör dişliği gibidir, sadece geceleri yatarken kullanılır ve kullanıldığı andan itibaren horlamada ciddi bir azalma görülür. Horlama ameliyatına alternatif olan bu acısız tedavi yöntemi, oldukça ekonomik bir yöntem olarak sıklıkla kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg