• 164.570
Anasayfa
Sağlık Yetişkinlerde Gece Altını Islatma, Uykuda İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

Yetişkinlerde Gece Altını Islatma, Uykuda İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Yetişkinlerde Gece Altını Islatma Nedenleri, Tedavisi Nedir?

Yetişkinlerde alt ıslatma psikolojik nedenleri neler? Yetişkinlerde gece altını ıslatma tedavisi nedir? Yetişkinlerde gece altına kaçırma nasıl önlenir? Yetişkinlerde gece altını ıslatma hangi doktor alanındadır? 30 yaşında altını ıslatma geçer mi? Sen de yetişkinlikte altını ıslatma sorununa dair tüm cevapları bu yazıda bulacaksın.

Yetişkinlerde Alt Islatma Nedenleri Nelerdir?

Yetişkinlerde Alt Islatma

Yetişkinlerde Alt Islatma

Eğer altını ıslatmanın yalnızca yeni doğan bebeklere ya da küçük yaştaki çocuklara has olduğunu sanıyorsan yanılıyorsun. 30 yaşında altını ıslatma sorunu yaşayanlardan, daha da ilerleyen yaşlarda geceleri idrarını tutamayanlara kadar, aslında bu oldukça yaygın bir sorun. Elbette bu durumun mesane sarkmasından küçük mesane sahibi olmaya, fazla idrar üretmekten enfeksiyonlara kadar pek çok nedeni olabilir.

Sorunu yakın mercek altına alıp tedavisinin detaylarına girmeden önce sorunun olası nedenlerini bilmen faydalı olacaktır:

Bilim dünyasının enürezis adını verdiği bu sorunun yaygın nedenleri şu şekilde:

  • Prostat bezinin anormal büyümesi
  • Diyabet hastalığı
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
  • Antidiüretik hormon yani ADH üretiminin dengesizliği
  • Mesane kanseri ya da prostat kanseri olmak
  • Genetik yatkınlık
  • Böbrek hastalıkları
  • Nörolojik problemler
  • Psikolojik nedenler
  • Uyku problemleri, apne gibi
  • Mesanenin normalden küçük olması
  • İdrar yolu enfeksiyonları

Yetişkinlerde Alt Islatma Tedavisi Nedir?

Yetişkinlerde Alt Islatma Tedavisi

Yetişkinlerde Alt Islatma Tedavisi

Elbette sorunun nedenini tespit etmek, doğru tedavinin belirlenmesinde en temel basamak olacaktır. Tanının konmasının ardından, nedene bağlı olarak uygulanabilecek olası tedavilerden şu şekilde bahsedebiliriz:

Mesane enfeksiyonu olan kişinin yaşadığı yetişkinlerde geceleri idrarını kaçırma sorunu için mesane kaslarını enfekte eden nedene yönelik tedavi uygulanır. Mesane kaslarının yırtık, yaşın ilerlemesi gibi nedenlerden dolayı güçsüzleşmesi söz konusuysa bu hasarın giderilmesine çalışılır ve egzersizlerden destek alınabilir.

Kişilerin genetik olarak idrarını tutamaması da pek nadir bir durum değil. Öyle ki ailesinde benzer şikayeti olan bireylerin %77’sinde tekrar bu sorunla karşılaşıldığı tespit edilmiş. Elbette genetik nedenli de olsa sorunun hangi nedenden ileri geldiği tespit edilerek hem medikal destek hem doğal yollar aracılığıyla şikayetler azaltılabilir.

Yetişkinlerde alt ıslatma psikolojik nedenleri ile de bilinen bir sağlık sorunudur. Stresli yaşam şartları, bazı uzun süreli korkular, endişeli olmak gibi nedenlerden dolayı dönemsel olarak gece saatlerinde kişiler idrarını kaçırabilir. Yıllarca altını ıslatma sorunu yaşayan kişilerin, bu sorunun başlangıcında bir travma yaşamış olabileceği ihtimali de değerlendirilir.

Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların da bir yan etki olarak erişkinlerde yatağını ıslatmaya yol açabilmesi ihtimali vardır. Yetişkin kadınlarda ve erkeklerde uykuda idrar kaçırma nedenleri arasında kanser, mesane enfeksiyonu, diyabet gibi hastalıkların da yer alabileceğinden bahsettik. Bu nedenlerden ileri gelen altına kaçırmalarda öncelikle hastalığın kendisinin kontrol altına alınmasına odaklanılır.

Mesaneye olan baskının artmasına neden olabilecek prostat büyümesi, hamilelik gibi durumlarda da idrar tutmak güçleşebilir. Bu durumlarda kişinin karın bölgesinde ekstra baskı vardır ancak idrar çıkışını engellenmemektedir. Yine obezite de karın bölgesinde idrarı kaçırabilecek kadar basınç yaratır. Bu tedavi edilebilir sorunlar ya da gebelik gibi geçici durumların ortadan kalkmasının ardından uykuda idrar kaçırma sorunu da ortadan kalkacaktır.

Yetişkinlerde Alt Islatma Nasıl Tedavi Edilir?

Yetişkinlerde Alt Islatma Nasıl Tedavi Edilir?

Yetişkinlerde Alt Islatma Nasıl Tedavi Edilir?

Şikayetleri ile başvuran hastalara yetişkinlerde gece altını ıslatma tedavisi için farklı uygulamalarda bulunulabilir. Medikal tedavi kapsamında uygulanabilecek bazı yöntemler;

  • İdrar yolu enfeksiyonu varsa antibiyotik
  • Mesane tahrişini azaltan antikolinerjik ilaç türleri
  • ADH seviyesini yükselten ve şikayeti azaltmaya yarayan desmopressin asetat
  • Prostat şişmesi varsa bunu azaltmak için DHT bloke eden ilaçlar

şeklindedir.

İbrahim Saraçoğlu Yetişkinlerde Gece Alt Islatma Bitkisel Tedavisi için Ne Öneriyor?

Bitkisel tedaviler dendiği zaman akla ilk gelen isimlerden olan Saraçoğlu, yetişkinlerde idrar kaçırma bitkisel tedavi kürü olarak harika bir reçete sunuyor. Bu kür için 2 çay kaşığı taze kantaron bitkisini 1 su bardağı kaynar su içerisinde ufaladıktan sonra 5 dakika kadar demlemen gerekiyor. Sonrasında süzdüğün bu karışımı gün içinde 1 kere ve öğleden sonra olmak kaydıyla tüketmen gerekiyor. Hazırlanan bu karışımın içerisine herhangi bir tatlandırıcı ise kesinlikle katılmamalı. Küre 15 günün sonunda ara vermek ve ara olmadan uygulamaya devam etmemek gerekiyor.

Gece Altını Islatma Bitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?

Gece Altını Islatma Bitkisel Tedaviler Neler?

Gece Altını Islatmanın Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Elbette bahsettiğimiz özel kür tarifi haricinde de uygulayıcılarına büyük faydalar sağlayan başka bitkisel tedaviler de söz konusu. Şimdi birlikte bu güvenilir ve alternatif seçeneklere göz atalım.

Vücudun pH dengesini korumasıyla idrar seviyesini ve asit değerini azaltacak olan elma sirkesi ile yalnızca idrar tutamamalara değil, kabızlığa da çare bulabilirsin. Bu yöntem için 1 bardak su içerisine 1 yemek kaşığı elma sirkesinden ve dilersen birkaç damla baldan eklemen yeterli. Karışımı her öğünde içmeyi unutmamalısın.

Tereyağlı tostunun üzerine bir tutam tarçın ekleyerek kahvaltı etmek ya da gün içinde tarçın çubuğu çiğnemek de oldukça etkili bir tedavi taktiğidir.

Bir başka popüler ve yaygın doğal şifa kaynağı olan bal, uyku saatinden önce 1 tatlı kaşığı tüketilebilir ya da 1 bardak sütle karıştırılıp yine aynı saatte içilebilir ve böylece şikayetlerin azalabilir.

Ceviz ve kuru üzümün yalnızca sağlıklı beslenmiş olmak için değil, altını ıslatanlarda şikayeti azaltmak için de kullanılabileceğini biliyor muydun? Bunun için uykudan önce 2 ceviz ve yanında 5 kuru üzüm  yemen, bu yöntemi hafta içinde birkaç kere yinelemen yeterli olacak.

  • Sinir sistemi için mineralleri ile pek çok yarar sağlayan 1 adet muzu günde 3 kere tüketmek,
  • Enfeksiyonlardan dolayı altını ıslatıyorsan 1 bardak ılık süt içine 1 tatlı kaşığı kuru hardal tohumu ekleyip uyumadan önce içmek,
  • Şikayetleri kronikleşenler için ılık zeytinyağı ile karın bölgesine birkaç dakika masaj yapmak,
  • İdrar yollarından yana sorunları olanlar için birkaç ay boyunca her gece kızılcık suyu tüketmek,
  • Meşe kabuğu, diken üzümü ve zemberek otu karışımını bitki çayı olarak 2 saat boyunca demleyip gün içinde 2 defa içmek,
  • Kahve ve çay tüketimine son vermek ya da sınırlama getirmek,

kolaylıkla uygulayabileceğin diğer alternatif tedaviler olacaktır.

Mesane Egzersizi ile Gece Alt Islatma Nasıl Çözülür?

İdrarın mesaneden çıkışını kontrol edebilmek ve mesanenin dolma kapasitesini arttırmak için uygun kaslara yönelik egzersizlerin büyük faydasını görebilirsin. Mesene kaslarını ve çevre kaslarını germek ya da güçlendirmek, idrarını kontrol çabanda oldukça etkili olacaktır.

Pelvik taban kaslarının sıkılaşması için yalnızca 5 ila 10 saniye süresinde çişini tutar gibi ürogenital bölgeni tutmak ve sonrasında beş saniye dinlenip hareketi yenilemek yeterli. İdrar kaçırma doğal tedavi yöntemleri arasında sayabileceğimiz bu egzersizi, gün içinde 10 tekrarlı olmak kaydıyla 3 set yapman gerekecektir.

Gece Alt Islatmanın Psikolojik Nedenleri – Video

Sen de gece alt ıslatma problemi nasıl çözülür sorusuna aldığın yanıtlara ek olarak aklına takılan diğer tüm soruları ve kendi görüşlerini yorumlar kısmına ekleyebilirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg