• 4.558
Anasayfa
Sağlık Obeziteyi Önleme Yolları Nelerdir?

Obeziteyi Önleme Yolları Nelerdir?

       0   ADMİN      ADMİN

Fazla kilo almak hiçbir insanın istemeyeceği bir durum. Fazla yemek tüketmekle kilo alındığı gibi bazı durumlarda kilo almak kontrol altında tutulamıyor. Kontrolsüz bir şekilde kilo almak ve bunun bir rahatsızlığa dönüşmesi günümüzde Obezite hastalığı olarak bilinmekte. Bu hastalık kişinin normal hayatını hem fiziksel hem de psikolojik olarak ciddi olarak etkileyen bir hastalık. Elbette çoğu hastalık gibi obeziteyi önlemek de mümkün. Ancak en iyi tedavi, hastalığın ilk evrelerinde fark edilip önlem alınması. Bu noktada da ailelere büyük görev düşmekte.

Obeziteyi önlemek için dikkat edilmesi gereken bir numaralı şey dengeli beslenmek. Sadece kendi beslenmemizi değil çocuklarımızın beslenmesine de dikkat etmemiz gerekiyor. Çocukluktan itibaren insan hayatında yer eden bir dengeli beslenme alışkanlığı bu hastalığın oluşmasını engelleyecektir. Bununla birlikte fitness yapmak da son derece önemli. Spor yapamayan insanların normal hayatlarında hareketli olmaları da obeziteden uzak kalmalarına sebep olabilir.

İçeceklere Ayrı Dikkat Etmek Gerek

Tüketilen içecekler obeziteyi tetikleyebiliyor. Özellikle gazlı içeceklerden uzak durulması gerekmekte. Bununla birlikte kahve, çay gibi içecekleri de aşırı şekerli şekilde tüketmek de zararlı olmakta. Bu şekilde gün içinde çok fazla içecek tüketmek kısa zamanda obezite ile karşı karşıya kalmak anlamına geliyor. Buna karşın gün içinde su tüketmek sindirim sistemine yardımcı olacağı için kilo kaybını da beraberinde getirecektir. Gün içinde ne kadar çok su tüketilirse metabolizma da o kadar hızlı çalışacaktır.

Obeziteyi önlemek için hazır gıda tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bu durum sadece ülkemizin değil tüm dünyanın şikayet ettiği konulardan bir tanesi. Hazır gıdalar pek çok kimyasal madde içerirler. Bunun sebebi ise uzun süreli raf ömrüne sahip olmaları içindir. Bu kimyasallar metabolizmanın işleyişini etkiler ve normal çalışmasının önüne geçer. Ani kilo almalar ve kilo vermede zorlanma bunlardan bir tanesidir. Yemek yerken dikkat etmemiz gereken bir başka nokta ise acele yemekten kaçınmaktır. Acele yemek yemek sindirimin ağızda başlamasına engel olur ve daha sonraki aşamalarda yeterli sindirimin yapılamaması anlamına gelir. Bu da kilo olarak size geri döner. Yavaş yemek ve yutmadan önce yiyecekleri iyice çiğnemek gerekmekte.

 

Kaynak: https://fitnessdergisi.com/

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg