• 405.231
Anasayfa
Sağlık Yüzde Karıncalanma Neden Olur? Yüzde Karıncalanma ve Uyuşma Nasıl Geçer?

Yüzde Karıncalanma Neden Olur? Yüzde Karıncalanma ve Uyuşma Nasıl Geçer?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Yüzde Karıncalanma, Batma ve Uyuşma Neden Olur? Nasıl Geçer?

Yüzde karıncalanma neden olur? Yüzde karıncalanma ve yanma hissi geçer mi? Yüzde uyuşma ve iğnelenme hissi nedenleri nelerdir? Yüzde karıncalanma hangi doktor alanındadır? Yüzde karıncalanma hissi neyin habercisi? Sen de yüzde karıncalanma gibi şikâyetlerin için yazımıza mutlaka göz atmalısın.

Yüzde Karıncalanma Nedenleri Nelerdir?

Yüzde Karıncalanma Nedenleri

Yüzde Karıncalanma Nedenleri

Yüzün farklı bölgelerinde yaşanan karıncalanma, uyuşma, batma hissi gibi farklı şikayetlerin temelinde yine farklı nedenler yer alabilir. Çoğu kişide bu his aktiviteleri ve gündelik yaşamı dahi engelleyebilecek kadar şiddetlidir. Genelde bu şikayetler yüze dokunulunca artış gösterir ve beraberinde kızarmalar, kabarmalar gözlemlenebilir.

Pek çok farklı nedene dayanabilen bu durumun temelinde kişinin hormon dengesi, bağışıklığı ve beslenmesi gibi vücudunu anlık olarak etkileyebilecek durumlar yer alır. Gelelim yüzde uyuşma neden olur sorusunun yanıtlarına:

Stres: Adrenalin hormonu salgılanmasını tetikleyen stres, genelde vücutta anormal tepkimelerin oluşmasına ve bunun deri üzerinde gözlemlenebilir olmasına yol açmaktadır. Haliyle aşırı hormon salgılanması da yüz derisi gibi ince deri bölgelerini yakından etkilemektedir.

Sinir hücreleri hasarı: Yüz ve yüz derisindeki duyuları yakından etkileyen büyük bir sinir olan trigeminal sinir, yüzde oluşan uyuşukluk, karıncalanma ve yüzde uyuşma nedenleri arasında sayılabilir. Elbette şikayetlerin nedeni sinir değil, sinirde oluşan tahribat, sıkışma gibi sorunlardır. Bu sinirde bir sorun oluşması genelde boyun bölgesi yaralanmaları sonrasında görülür.

İnme: Serebrovasküler vaka adı verilen inmeler, yüzde hisselerin azalmasına hatta kaybedilmesine kadar dayanabilir. Bu durumda kişi mimiklerini yapmada ve konuşmada güçlük çekebilir.

Hava ve Kimyasal Yüzde Uyuşma Yapar mı?

Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcaklık değişimleri, aşırı sıcağa ya da aşırı soğuğa hassasiyeti olanlarda yüz çevresinde bazı duyu kayıplarının yaşanmasına yol açabilir. Yine benzer etkilere sahip bir diğer durum da kimyasal ürünler olmakta, yanlış kozmetiklerin kullanılması yüzde karıncalanma şikayetini tetikleyici bir neden olabilmektedir.

Vitamin ve İlaçlar Yüzde Batma Hissi ile İlgili midir?

B vitamini ve magnezyum mineralinin yeterince alınmaması halinde bunun yüzde hissedilebileceğini biliyor muydun? Bahsettiğimiz bu önemli yapı taşlarının yeterince takviye edilmemesi halinde kasların kasılma gücü olumsuz etkilenir ve yüzde batma hissi meydana gelebilir.

Aynı etkiye sahip bir diğer durum da şüphesiz vücudumuzdaki bileşenleri etkileyen ilaçların yan etkileridir. İlaç kullanımı öncesinde olası yan etkiler hakkında bilgi edinmek bu noktada çok önemli. Aksi halde yüzde iğnelenme hissi gibi şikayetler, özellikle de ilerleyen yaşlarda sıkça görülebilir.

Hangi Hastalıklar Yüzde Uyuşma Hissi Nedenleri Olabilir?

Yüzde Uyuşma Hissi Nedenleri

Yüzde Uyuşma Hissi Nedenleri

Sinir sistemi ve duyu iletimi ile yakından ilişkili bazı hastalıklar, yüz ve çevresinde uyuşmalara, batmalara, yanmalara neden olabilmektedir.

Multipl skleroz yani MS bu rahatsızlıkların başında gelir. Sinir hasarına neden olan bu hastalıkta, etkilenen sinirler yüz derisinde duyu azalmasına neden olacaktır. MS hastalarının etkilenimleri değişken olmakta, bazı kişilerde yüzde olduğu gibi vücutta karıncalanma hissi de belirmektedir.

Kafa yaralanmaları ve beyin tümörleri da yine sinir defektine yol açan ve sonucunda duyulardan sorumlu sinirleri etkileyebilen diğer sorunlardır. Bu durumlarda sinirler hasar görebilir ya da önemli sinir yollarına fazlaca baskı uygulanabilir ve sıkışan sinirlerde iletim bozukluğu meydana gelebilir.

Migren, sık görülen bir baş çevresi rahatsızlığı olmakta ve genelde baş dönmesi, mide bulanması gibi şikayetlerle karakterize olduğu görülmektedir. Peki migrenin sinirsel rahatsızlıklara da yol açabileceğini biliyor muydun? Migren ataklarıyla birlikte yüz bölgesinde farklı duyular hissedebilirsin ve şikayetin alında karıncalanma gibi bölgesel de yüzde karıncalanma gibi genel de olabilir.

Sinirleri tutan bir diğer hastalık olan zona, sinir uçlarının virüsten dolayı iltihaplanmasına yol açar. Bu virüs eğer yüzde bulunan sinirleri etkilemişse, yüzde gezen karınca hissi ile karşılaşılabilir. Oldukça ciddi bir viral enfeksiyon olan zona bulaşıcı olsa da uygun tedaviyle çok kısa süre düzelebilmektedir.

Yüzde Karıncalanma ve Uyuşma Nasıl Geçer?

Yüzde Karıncalanma ve Uyuşma Nasıl Geçer?

Yüzde Karıncalanma ve Uyuşma Nasıl Geçer?

Yüzünde eğer batma, karıncalanma vb. duyusal şikayetlerin mevcutsa zaman kaybetmeden nöroloji doktoru ile görüşmen gerekir. Doktorun yaptığı değerlendirme neticesinde bahsettiğimiz hangi hastalığı taşıdığını tespit eder ve uygun tedaviye başlar. İşte bu tedavi türleri hakkında bilmen gerekenler:

Sinir sıkışması: Yüz bölgesini etkileyen herhangi bir sinirin sıkışması halinde genelde fizyoterapi uygulamalarına başvurulur. Cerrahi gerektiren durumlar dahi sonrasında fizik tedaviyle desteklenebilir.

İnme: Hastaya oksijen terapileri uygulanır ve beyin ödemini gidermek için sıvı takviyesi, ilaç takviyesi gibi evde tedaviler uygulanır.

Kimyasal ürünler: Yüz temizliği ve etkilenen sorunlu bölgeye temastan kaçınılması esastır. Bu kişilerin cildinde kimyasal enfeksiyonu mevcutsa pansuman yapılabilir.

Vitamin eksikliği: Ciddi durumlarda damardan yapılan sıvı vitamin takviyeleri bir seçenek olmakta ancak genelde beslenme düzenlenmesi yeterli olmaktadır.

MS: Kompleks ve farklı seviyelerde seyreden MS, tamamen doktorun verdiği egzersiz ve ilaçlarla desteklenebilir.

Yaralanma: Travmatik durumlarda ameliyat ve tıbbi müdahale gerekecektir.

Tümör: Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi işlemler uygulanabilir.

Migren: İbuprofen, asetaminofen benzeri antiinflamatuar ilaçlar ile şikayetler azaltılabilir.

Tüm bu tedaviler bilgilendirme amacıyla açıklanmış olup, doktorun belirtmedikçe kendi kendine ilaç kullanmaman gerektiğini unutmaman gerekir.

Yüzüm Karıncalanıyor, Neden Olabilir? – Video

Sana yüzde uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetlerin için gereken tüm bilgileri vermeye çalıştık. Sen de kendi görüşlerini ve sorularını yorum olarak yazmayı unutma.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg