• 9.962
Anasayfa
Sağlık D vitamini Eksikliği belirtileri

D vitamini Eksikliği belirtileri

       0   ADMİN      ADMİN

D vitamini Eksikliği belirtileri

D vitamini eksikliği oldukça zor fark edilen bir durumdur, çünkü sadece D vitamini seviyeleri gerçekten çok düşük olduğunda kendini gösterme eğilimindedir.

Bununla birlikte, bir bireyde semptomatik D vitamini eksikliği şunlara neden olabilir:

  • Kemik ağrısı;
  • Eklem ağrısı;
  • Kas zayıflığı;
  • Kas kollasyon bozuklukları;
  • Genç yaştaki konularda deforme olma veya yetişkin deneklerde kolayca kırılma eğiliminde olan kırılgan kemikler;
  • Net düşünme zorluğu;
  • Tekrarlayan yorgunluk.

Yeterli D vitamini almak, aşağıdaki hastalıklara karşı koruyarak ve muhtemelen tedaviye yardımcı olarak sağlıklı kalmanıza yardımcı olmada önemli rol oynayabilir. Bu hastalıklar şunları içerebilir:

  • Kalp hastalığı ve yüksek tansiyon,
  • Diyabet,
  • Enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemi bozuklukları,
  • Bazı kanser türleri,
  • Multipl skleroz.

D vitamini, vücudun diyetteki kalsiyumu kullanmasına yardımcı olur ve güçlü kemikler için gereklidir. D vitamininin faydaları  D vitamininin bir dizi sağlık sorununa karşı vücudu korumadaki önemini giderek daha fazla ortaya koyuyor. D vitamini eksikliği önemli sorunlara yol açabiliyor.

D vitamini nedir?

D vitamini nedir? Vücudunuzun iyi çalışmasını sağlamak için yeterli oranda, D vitamini gereklidir. D vitamini güçlü kemiklere ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. D vitamini eksikliği belirtileri arasında kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon sayılabilir. Yeterli D vitamini almak için bazı yiyeceklere, takviyelere ve dikkatlice planlanmış güneş ışığına ihtiyacınız var. D vitamini nerelerde bulunur?

D vitamini nasıl üretilir? Cilt güneş ışığına maruz kaldığında deri aracılığı ile vücut tarafından üretilir. D vitamini hangi besinlerde bulunur? Sorusunun yanıtı; bazı balıklar, balık karaciğeri yağları ve yumurta sarısı dahil olmak üzere birkaç gıdada ve süt ayrıca tahıl ürünlerinde doğal olarak bulunur.

D Vitamini Nasıl Alınır?

D vitamini 1-2 ayda bir hatta yılda 1-2 kez megadozlar şeklinde değil, her gün (doz=1000 IU) veya 2 günde bir (doz=2000 IU) alınmalıdır. Bu D vitamini fazlalığını önler. Ana yemekten hemen sonra alınmalıdır.

D3 vitaminini K2 vitamini veya diğer takviyelerle birleştirmeye gerek yoktur. D2 veya D3, D3 bitki kökenli olduğu sürece aynı işlevi görecektir.

İdeal D Vitamini Seviyesi Nedir?

  • D vitamini eksikliği ;25(OH)D düzeyi 20 ng/mL’den düşük,
  • D vitamini yetersizliği :21 & 29 ng/mL arasında,
  • 30 ng/mL’den yüksek ise yeterli düzey,
  • 150 ng/mL’den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu olarak geçer

D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

D vitamini benzersizdir, çünkü cildiniz aslında güneş ışığı kullanarak üretir. Açık tenli bireyler ve daha genç olanlar, güneş ışığını koyu tenli ve 50 yaşın üzerindekilerden çok daha iyi D vitaminine dönüştürür.  Yukarıda sıraladığımız belirtilerden birkaçına sahipseniz test yapması için doktorunuza başvurmalısınız.

D vitamini ihtiyacı nasıl karşılanır?

D vitamininin organik sentezi için yeterli oranda güneşe maruz kalmamız gerekir. Güneş ışınlarının doğru eğimi ve yeterli derecede maruz kalma süresi,  vücudumuzun en az %25’i için günde yarım saattir.  Ama çalışma şartları ya da yaşadığınız coğrafya gibi sebepler ile yeterince güneş ışığı alamıyorsanız D vitamini takviye almayı düşünmelisiniz.  Doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi kullanmanız yorgunluk, unutkanlık gibi birçok sorundan sizleri koruyacaktır.

D Vitaminin Faydaları Nelerdir?

Çocukların büyümesi sırasında ve yetişkinlikte osteoporozu önlemek için gerekli olan kalsiyum ve fosforun kemiklerde emilimini ve depolanmasını destekler. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması ve organizmanın bulaşıcı veya viral hastalıklardan korunması da D vitamini ile desteklenir.

Kas yoğunluğunu ve fiziksel gücünü artırarak normal kas fonksiyonuna, çürüklerden koruyarak diş sağlığına ve özellikle akneye eğilimli cilt tiplerinde cildin durumunu iyileştirdiği görülmektedir.

D vitamini faydaları arasında stres ve depresyon risklerini azaltarak ruh halini iyileştirmeye katkı sağladığı görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg