• 306.741
Anasayfa
Sağlık Ürobilinojen Testi Nedir? Ürobilinojen Normal Değerleri Nedir?

Ürobilinojen Testi Nedir? Ürobilinojen Normal Değerleri Nedir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Ürobilinojen Testi Ne? Ürobilinojen Normal Değerleri Nedir?

Ürobilinojen negatif normal dışı ne demek? Ürobilinojen negatif çıkması ne anlama geliyor? Ürobilinojen sonucu normal değeri nedir? Ürobilinojen düşüklüğü tehlikeli mi? Ürobilinojen eser ne demek? İdrar testi hakkında merak edilen bu sorular ve daha fazlası yazımızda.

Ürobilinojen Ne Demek?

Ürobilinojen Ne Demek?

Ürobilinojen Ne Demek?

İdrar içerisinde bulunan ve miktarı ölçülebilen maddelerden biri olan ürobilinojenin oluşumu, bilirubinin yıkımı sonucu gerçekleşir. Bilirubin; karaciğerin kırmızı kan hücrelerinin yıkılması için yardımcı olan sarımsı bir bileşiktir.

Normalde idrar içerisinde oldukça az olması beklenen ürobilinojen değeri, normalin altında bulunduğunda ya da hiç olmadığında, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getiremediğinden şüphe edilir. Ancak tam tersi idrar testi sonucunda miktarın beklenenden yüksek olduğunun görülmesi ise siroz, hepatit gibi karaciğer rahatsızlıklarından yana şüphe duyulmasına neden olur.

Ürobilinojen Testi Ne İşe Yarar?

Ürobilinojen Testi Nedir?

Ürobilinojen Testi

İdrar örneği incelenerek yani tam idrar testi yapılarak da bakılan bu değer, idrar içerisinde bulunan farklı maddelerin birlikte ölçüldüğü bir testin sonucunda görülebilir. İdrar tahlilinin pek çok muayene sürecinde bir rutin olduğu da unutulmamalıdır.

Karaciğere ait herhangi bir hasar bulgusu tespit eden doktor, hastayı takip edebilmek için özel olarak ürobilinojen testi yapmayı uygun görebilir. Bu testi gerektirebilecek bulgular ise şu şekildedir:

  • Ciltte ya da gözde sararma
  • Mide bulanması ve kusma
  • İdrar renginde koyuluk
  • Karın ağrısı ve karın şişkinliği
  • Kaşınma

Ürobilinojen Normal Değeri Nedir?

İdrar içerisinde bu maddenin ideal olarak bulunması gereken belli bir aralık vardır. Normalde değerin 17 umol / L’den daha az olması beklenir. Ayrıca değerin 0 – 8 mg / dl aralığında olması gerektiği de ifade edilebilir. Normal idrar testi içerisinde belirtilen bu değerin dışına çıkılması halinde, bu bir klinik bulgu olarak kabul edilir.

RBC yani kırmızı kan hücresi yıkımlarının normalden fazla olması durumunda karaciğere aşırı yük yüklenildiği düşünülmektedir. Bu durum bir hematom, zehirlenme ya da siroz sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Ancak ürobilinojen düşüklüğü halinde ise safra kanallarında ya da safra üretim merkezinde bir tıkanma olabileceği düşünülür.

Ürobilinojen Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Ürobilinojen Yüksekliği Nedenleri

Ürobilinojen Yüksekliği Nedenleri

Hemoliz: Kırmızı kan hücrelerinin süresini doldurduktan sonra normal olarak parçalanması gerekir. Bu hücrelerin parçalanmadan önce 110 ila 120 gün süresi bulunur ve sonra dalak tarafından yıkıma uğratılırlar. Ancak bazı hastalıklarda erken yıkım gerçekleşir ve kemik ilikleri telafi için daha çok kan hücresi üretmek zorunda kalır. Bahsedilen bu hastalıklar enfeksiyonlar ve zehirlenmeler olabileceği gibi ilaçların yan etkileri ya da bağışıklık sistemi sorunları olabilir.

Pernisiyöz anemi: B12 vitamini ve folik asit kan üretimi için elzem olmakta, vücudun bu iki maddeyi yeterince almaması halinde kan hücrelerinin tahribatı da artmaktadır. Haliyle kanda bilirubin salgılanması artmakta ve ürobilinojen yüksekliği görülmektedir.

Karaciğer hastalıkları: Pek çok metabolik olayda başrolü alan karaciğer, bilirubinin doğru işlenmesinden de sorumludur. Karaciğerin yeterli çalışmaması halinde bilirubin birikimi yaşanır ve ürobilinojen normal değeri dışına çıkılır.

Dubin-Johnson sendromu: Yine bilirubin miktarıyla ilgili olan bu hastalık ise kalıtsal olup melanin benzeri maddelerin birikmesiyle karaciğerin koyulaşmasına neden olur.

Konjestif kalp yetersizliği: Kalbin yeterli kan pompalayamaması halinde kanın ürobilinojeni artış gösterecektir.

İdrarda Ürobilinojen Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Safra kanalında tıkanıklık
  • Kurşun zehirlenmesi
  • İlaçların yan etkileri
  • Crigler-Najjar sendromu
  • Rotor sendromu

İdrarda Ürobilinojen Testi Ne Anlama Gelir?

İdrar içerisinde bulunan ürobilinojenin düşüklüğü durumunda ya da hiç bu maddeden rastlanmaması halinde şu durumlardan şüphe duyulur:

  • Karaciğerdeki safra kanalları içerisinde bir tıkanıklık
  • Karaciğerin kan dolaşımında aksama
  • Karaciğer hasarı

Tam tersi normal idrar testi sonuçları içerisinde maddenin yüksekliğine rastlanmasında ise şu durumlardan şüphe duyulur:

  • Siroz
  • Hepatit
  • İlaç ilişkili karaciğer hasarı

İdrar Testi Değerleri Yüksekliği Tedavisi Nedir?

İdrar Testi Değerleri Yüksekliği Tedavisi

İdrar Testi Değerleri Yüksekliği Tedavisi

Öncelikle her rahatsızlıkta olduğu gibi bu değerin anormal çıkması halinde de beslenme oldukça önemlidir. Bol bol meyve ve sebze tüketilmesi önerilir, kişinin karaciğer sağlığını koruması açısından özellikle kırmızı renkte meyve ve sebzeler tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle bilirubin düşürülmesi için domates harika bir besindir.

Diyet içerisinde bulunması önem taşıyan bir diğer besin grubu da lifli gıdalardır. Meyve ve sebze de lifli olmasına rağmen tahıllarla lif desteği sağlanmalıdır. Bu amaçla kepekli tahıllar, kuruyemiş ve pirinç daha çok tüketilmelidir. Günlük alınması gereken ideal lif oranının kadın için 25, erkek için 35 gram olduğunu da bilmen gerekir.

Şüphesiz süreç boyunca fast food ürünlerinden, rafine şekerden ve hazır yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Doğal gıdalarla beslenilmesi, ambalajlı yiyeceklerden kaçınılması önemlidir. Diyete ayrıca bol su eklenmeli, en az 8 bardak suyu gün içinde bitirmeye özen gösterilmelidir.

İdrarda Ürobilinojen Pozif Ne Demek? – Video

Sen de ürobilinojen ne demek öğrendiğine göre kendi fikirlerini ya da konuya dair diğer tüm sorularını bizlerle yorum olarak paylaşmalısın.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg