• 198.436
Anasayfa
Anne / Çocuk Makrosefali Nedir? Bebeğin Kafasının Büyük Olması Nedenleri Neler?

Makrosefali Nedir? Bebeğin Kafasının Büyük Olması Nedenleri Neler?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Makrosefali Nedir? Hamilelikte Bebek Kafasının Büyük Olması

Makrosefali nedir? Makrosefali çeşitleri nelerdir? İyi ve kötü huylu makrosefali ne demektir? Makrosefali oluşmasının nedenleri nelerdir? Makrosefali belirtileri nelerdir? Makrosefali oluşmasının nedenleri nelerdir? Makrosefali normal doğuma engel olur mu? Makrosefali kimlerde görülür? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? Bebeklerde kafa büyüklüğü aileleri her zaman endişelendirir. Bazen aslında normal olan bir kafa yapısı aileye büyük gelir ve korkutur. Bebeğinizin gerçekten bir rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmek ve makrosefali hakkında aklınıza gelen sorulara yanıt bulabilmek için yazımı okumaya devam etmelisiniz.

Makrosefali Nedir?

Makrosefali Nedir?

Makrosefali Nedir?

Makrosefali, kafa yapısı boyutunun normalden büyük olması durumuna denir. Erkek bebeklerde daha fazla görülen bir rahatsızlık olan makrosefali genellikle kalıtsal olan bir rahatsızlıktır.

Makrosefali Çeşitleri Hangileridir?

Makrosefali hastalığı iki çeşit ile karşımıza çıkar. İyi huylu ve kötü huylu olarak sınıflandırılabilir. Makrosefali hastalığının çeşitlerini açıklamak gerekirse;

İyi Huylu Makrosefali Nedir?

İyi huylu olan makrosefali hastalığı genetik bozukluklardan dolayı oluşur. Gebeliğin 6. ayına girilince bu durum ultrason muayenelerinde doktor tarafından tespit edilip anne adayı bilgilendirilir.

 Kötü Huylu Makrosefali Nedir?

Bu makrosefali daha ciddi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Tümör, iltihap ya da  apse sebebi ile ortaya çıkan kafa büyüklüğüne kötü huylu makrosefali denir.

Makrosefali Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Makrosefali Oluşmasının Nedenleri

Makrosefali Oluşmasının Nedenleri

Kalıtsal Nedenler

Anne veye babada makrosefali hastalığının olması doğacak çocuklarında da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını önemli derecede arttırır. Hem anne hem de babada makrosefali var ise bu hastalığın doğacak çocuklarında oluşma ihtimali iki katına çıkar.

Uyuşturucu Bağımlılığı

Anne adayının uyuşturucu gibi maddeleri hamilelik döneminde kullanması sonucunda bebeğinin kafasına ödem oluşur. Bu da bebeğin kafasının normal boyutlara göre yapısal bir bozuklukla büyük olmasına sebep olur.

Makrosefali Belirtileri Nelerdir?

Makrosefali Belirtileri

Makrosefali Belirtileri

Makrosefali rahatsızlığının en belirgin özelliği normalden büyük bir kafanın olmasıdır. Kafa içinde oluşan yüksek basınçtan dolayı mide bulantısı yaşanabilir. Makrosefali belirtileri genellikle kötü huylu makrosefali hastalığının habercisidir. Bebeklerde başının tutamama, huzursuzluk ve desteksiz oturamama durumları da makrosefali rahatsızlığının olduğu hakkında belirti verir.

Makrosefali Nedenleri Nelerdir?

Makrosefali oluşmasının bazı bilinen nedenleri vardır. Bunları sıralamak istersek;

  • Anne karnında geçirilen enfeksiyon hastalıkları,
  • Genetik faktörler,
  • Anne adayının uyuşturucu kullanması,
  • Kafada su toplanması,
  • Bazı sendromlar,
  • Beyin kanaması geçirilmesi
  • Kafa içinde yer alan lezyonlar,
  • Metabolik hastalıklar gibi nedenler sonucunda makrosefali görülebilir.

Makrosefali Normal Doğuma Engel mi?

Makrosefali Normal Doğuma Engel mi?

Makrosefali Normal Doğuma Engel mi?

Bebeğin kafasının normalden büyük olması durumunda çoğu doktor sezaryen doğumu tercih eder. Bebeğinizin ilk haftalarından itibaren son haftasına kadar yapılan ultrason takipleri oldukça önemlidir. Bebeğin başı rahim ağzını kapatacak kadar büyük olması durumunda doktorunuz normal doğumu önermez. Bebeğinizin sağlığı ve hatta hayati riski olma durumundan dolayı normal doğum yerine sezaryen doğum doktorunuz tarafından önerilir.

Makrosefali Kimlerde Görülür?

Makrosefali hastalığın oluşmasında temel risk faktörü genetik faktörlerdir. Aileden geçen kalıtsal olan makrosefali çok yaygındır. Bunun yanı sıra otizm rahatsızlığı olan bebek ve çocuklarda da makrosefali rahatsızlığı daha fazla görülür.

Bunların haricinde ;

  • Anne hamilelik döneminde zika virüsüne yakalanmışsa,
  • Hidrosefali hastalığı,
  • Alexender  hastalığının olması,
  • Canavan hastalığının olması gibi durumlarda makrosefali görülme olasılığı daha yüksektir.

Makrosefali Nasıl Teşhis Edilir?

makrosefali-nedir-bebegin-kafasinin-buyuk-olmasi-nedenleri-neler

makrosefali-nedir-bebegin-kafasinin-buyuk-olmasi-nedenleri-neler

Kafa çevresinin doğumdan itibaren belirli aralıklarla ölçülmesi Makrosefali teşhisi için yapılan en yaygın yöntemdir. Hastalığa dair bazı belirtilerin olması ve ailede başka bir bireyde de makrosefali olması hastalığın teşhisini kolaylaştırır. Bu hastalıkta genetik faktörler önemli olduğu için ailede birinde anne ve baba da makrosefali olması hastalığın olma riskini de arttırır.

Gerek görülürse eğer bebek veye çocuğa çeşitli nörolojik testler yapılır. Bebekte veya çocukta aşırı sinirlilik hali, kusma, baş ağrısı, gibi belirtiler olduğu zaman ultrason veya MR görüntüsü sayesinde beynin bazı bölümleri incelenir.

Makrosefali Tedavisi Nasıl Olur?

Makrosefali hastalığının tedavisi teşhisine göre değişir. Eğer yapılan testlerde ve görüntülerde hastalık bulgularına rastlanmadıysa belirli aralıklarla baş çevresi ölçümü yapılır. Bu durumda aile bireylerine de bazı görevler düşer. Bebek veya çocuğunuzu takip etmeniz gerekir. Bazı durumlar yaşandığında derhal doktora başvurmanız gerekir.

Çocuğunuzda gözlemlenebilecek rahatsızlıklar şunlar olabilir;

  • Aşırı uyuma isteği
  • Bulantı ve kusma
  • İştahsızlık yemek yemeyi reddetme
  • Anormal göz hareketlerinin olması

Bebeğin Utrasonda Kafasının Büyük, Küçük Oması – Video

Bebeğinizin baş çevresi ölçümlerini düzenli olarak yapıyor musunuz? Makrosefali rahatsızlığı hakkında neler biliyorsunuz? Bebek ya da çocuğunuzda bu durumu yaşadıysanız ne tür tedavi yolu izlendi? Bebeğin makrosefali rahatsızlığı olup olmadığından şüphelenen ebeveynler için bilgi ve tecrübelerinizi bize yazarak  onlarına okumasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg