• 140.188
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde 2 Ay Aşısı Nelerdir? Bebek Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde 2 Ay Aşısı Nelerdir? Bebek Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Bebeklerde 2 Ay Aşısı Nelerdir? Bebek Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

2 ay aşısı nelerdir? 2. ay aşısı ateş yapar mı? Bebeklerde 2. ay aşısı yan etkileri nelerdir? 2 ay aşısı yaptıranlar ne diyor? Bebeklerde 2 ay aşısı nerede yaptırılır? Sen de bebeklerde 2. ay aşısı hakkındaki tüm sorularına bizimle bu yazımızda yanıt bulacaksın.

Bebeklerde 2. Ay Aşısı Nelerdir?

Bebeklerde 2. Ay Aşısı Nelerdir?

Bebeklerde 2. Ay Aşısı Nelerdir?

Anneler ve babalar için heyecanlı bekleyişin sona ermesinin ardından 2 ay geçmiş, artık bebeğini kucağına alan aileler için farklı telaşlar başlamıştır. Elbette bebeğinin sağlığını her şeyden önde tutan aileler için bebek aşı takvimi önemli bir konu olmaktadır. 2. aya özel olarak konuşmak gerekirse, bu ayda verem, pnömokok, rotavirus aşılarının ve karma aşının yapılması gerektiğinden bahsedilebilir.  Peki tüm bilgiler bununla sınırlı mıdır? Gelin beraber 2 aylık bebek aşıları hakkındaki tüm detayları keşfedelim.

Doktoruna başvurduğun takdirde aşıların ne şekilde ve nerede uygulanması gerektiği konusunda detaylı bilgi edinmen mümkündür. Ancak bahsedilen aşıların bazıları bölünerek farklı dozlarda, bazıları ise bu dönemin belli haftalarında uygulanmaktadır. Yani konuya dair bir anne olarak önceden bilgi sahibi olman, bebeğin sağlığı için oldukça işine yarayabilir.

DTacB-IPV- Hib adı verilmiş olan ve 5’li bir karma olan aşının 3 dozda uygulanması gerekir. İlk dozu bebeğin 2. ayında yapılan bu aşının diğer dozları 4. ve 18. aylarda yapılmaktadır.

Bir diğer 2 aylık bebek aşıları arasında yer alan madde ise BCG/ verem aşısıdır. Bu aşı, yalnızca tek doz uygulanır ve bebeğin prematüre yani erken doğum olması halinde, aşı uygulanmadan önce, bebeğin minimum 2 kilogram olması beklenecektir.

Prönomok aşısı, yani bilinen diğer adıyla zatürre aşısı toplamda 4 doz şeklinde uygulanan bir aşı türüdür. Bu aşısının ilk dozu bebeğin 2. ayında vurulur ve sonrasında bebeğin 4. 6.ve 12. ayında diğer dozların vurulması gerekecektir.

Rotavirus yani diğer adıyla ishal aşısı, iki farklı şekilde uygulanan özel bir aşı türüdür. Bu aşı türlerinden ilki 2 ay ara vererek uygulanmakta ve 3 doz şeklinde tamamlanmaktadır. Aşının diğer türü ise direkt 2 doz şeklinde uygulanarak bitirilir. Türü fark etmeksizin genel olarak bu aşının ilk dozu bebeğin henüz 3. ayı geçmeden tamamlanmalı, son dozu ise bebek henüz 8 aylık olmadan tamamlanmış olmalıdır.

Bebeklerde 2. Ay Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde 2. Ay Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde 2. Ay Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Şimdi ise sizler için bebeğin 2. ayında olması gereken aşılara dair doktorlarımızın verdiği yanıtları açıklıyoruz.

Soru 1: Doktorumdan öğrendiğim kadarıyla 2 aylık olan bebeğime difteri, boğmaca, tetanoz, polio, hib ve pnömokok aşıları yaptırmam gerekiyor. Ancak her biri bebeğimde bir reaksiyona yol açacak olan bu aşıları bir anda yaptırmam doğru mu? Eşim ve ben, bu konuda endişeliyiz, sizce aşıları yaptırmalı mıyız?

Cevap: Bahsetmiş olduğunuz bebeklik dönemi aşıları aynı gün içerisinde yapıldığı sürece, uygulanması gayet uygundur. Ancak pnömokok ve rotavirüs sınıfındaki aşılar için 3. ayın beklenmesi tavsiye edilmekte, hem bu sürede diğer aşıların etkisi görülebilmektedir.

Soru 2: 70 gün önce bir kız bebeğim oldu ve kendisi daha 2 aylık olmasına rağmen verem, karma ve zatürree aşıları oldu. Aşıları olmasının ardından henüz 4 gün geçti ve kendisi meme emmek istemiyor. Haliyle anne sütü vermekte güçlük çekiyorum. Aşıdan olmadan öncesinde böyle bir sorunumuz yoktu, sizce bebeklerde 2. ay aşısı yan etkileri bu şekilde görülebiliyor olabilir mi?

Cevap: Aşı olan bebeklerde bu gibi yan etkileri, aşının yüksek dozda uygulanmasından ileri gelen şekilde görebiliyoruz. Endişe etmeyin, problem bebeğin adapte olması ile birlikte kısa sürede düzelecektir.

Soru 3: 2 ay ve 8 günlük bir bebeğim var. Kendisine henüz bu sabah tüm aşılarını yaptırmış bulunuyoruz. Bahsettiğim aşılar ise karma, menenjit, verem ,çocuk felci aşıları. Ateş yükselmesi olup olmadığını kontrol ettim ve vücut ısısı normal. Ancak sürekli olarak ağlıyor ve emme esnasında çok fazla terliyor. Bebeğimin aşı sonrası kolik ağlaması için emzirmeye devam ediyorum ancak sizce doğru mudur?

Cevap: Kolikten ileri gelen ağlamalar farklı bir konu olmakla birlikte, bebeğin ağlamasının artması, aşıdan sonraki birkaç gün boyunca oldukça normaldir. Aşının etkilerine adapte olan bebekte kısa sürede yan etkiler kaybolacaktır. Şikayetlerinizin artması ya da 1 haftayı geçmesi halinde çocuk doktorunuza başvurabilir ve şikayetlerinizi dile getirebilirsiniz. Ancak aşıyı takip eden günlerde durumun normal olduğu unutulmadan sakin kalmak, normal emzirme düzenine devam etmek gerekir.

Bebek 2. Ay Aşıları: Verem, Karma, Zatürre – Video

Sen de 2 aylık bebeklerde aşı konusundaki tüm sorularını yorumlar kısmına yazarak bize iletmeyi unutmamalısın.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg