• 107.991
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebekler Neden Hapşırır? Hapşırma Hastalık Belirtisi midir?

Bebekler Neden Hapşırır? Hapşırma Hastalık Belirtisi midir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebekler Neden Hapşırır? Hapşırma Hastalık Belirtisi midir?

Bebeklerde hapşırma neden olur? Hapşırma nedir? Yenidoğan bebeklerde hapşırma tehlikeli midir? Bebeklerde hapşırma hastalık belirtisi midir? Yenidoğan ve bebeklerde hapşırma sebepleri nelerdir? Yeni doğan bebek dönemi nasıldır? Bebeği doğunca her konuda evhamlanan anne ve babaların bebekleri hapşırdığı için endişelenmeleri oldukça normaldir. Yazımı okuduktan sonra bunun çok normal bir durum olduğunu öğreneceksiniz. Bebeğiniz için tehlikeli bir durum söz konusu mu bunu öğrenmek için yazımı okuyabilirsiniz.

Yenidoğan Bebekler Neden Hapşırır?

Yenidoğan Bebekler Neden Hapşırır?

Yenidoğan Bebekler Neden Hapşırır?

Anneler dünyaya geleli birkaç saat olmuş bebeklerinin neden sık sık hapşırdıklarını merak eder. Hapşırma, yeni doğan bebeklerde oldukça sık görülen bir durumdur.

Hapşırma, burun kanalları ve solunum yollarındaki hava partiküllerini ve tıkanıklığı gidermek için kullanılan refleks mekanizmasıdır. Bebeklerde ve yeni doğan bebeklerde hapşırma soğuk algınlığından alerjik bir duruma kadar bir çok sebebe bağlı olabilir. Soluduğumuz havada toz parçacıkları, kimyasal dumanlar, mikroplar ve bakteriler ile nefes almamızla vücudumuzun istemediği bir çok istenmeyen maddeyi vücudumuza almış oluruz. Bu tür maddeler, hapşırık refleksi ile burundan atılır. Hapşırık bebekler için normal bir reflekstir. Eğer bir sağlık sorunu yoksa bebeğiniz hapşırdığı zaman endişelenmenize de gerek yok.

Bebeklerde Boğaz İltihabı Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Bebekler Neden Sık Sık Hapşırır?

Hapşırma Hastalık Belirtisi mi?

Hapşırma Hastalık Belirtisi mi?

Bebeğiniz hapşırdığı zaman endişelenmenize gerek yok. Bu durum onun sinir siteminin düzgün çalıştığının göstergesidir. Hapşırma sinir siteminin bir refleksidir. Bebeğinizin burnu çok kolay tıkanır. Bu havadaki tozdan ya da içtiği anne sütünden olabilir. Bebeğiniz burnunu temizlemek için refleks olarak hapşırır. Bir diğer sebepte yeni doğan bebekler ağızlarından sık sık nefes aldıkları için sık sık hapşırırlar. Yani bebeğiniz hapşırdığı zaman endişelenmeden önce bu sebepleri düşünün. Tıpkı esnemek gibi hapşırmak da doğal bir durumdur.

Hapşırmanın Hastalık Belirtisi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bebeğiniz doğduğu zaman onun bağışıklığının yeterince gelişmediğini unutmamanız gerekir. Ona çok iyi bakmanız bir esintiden bile hasta olacağını unutmamanız gerekir. Bebeğinizin üşüttüğünden şüpheleniyorsanız sık sık hapşırıyorsa ve farklı belirtiler gösteriyorsa, bu bebeğinizin soğuk aldığını gösterir.

Hapşırığa eşlik eden hastalık belirtileri şunlardır;

  • Öksürük,
  • Nefes almada zorluk,
  • İştahsızlık ve yemek yemeyi reddetme,
  • Burun akıntısı,
  • Ateş

Bebeğinizin hapşırığına bu belirtilerde eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir.

Yenidoğanlarda ve Bebeklerde Hapşırma Nedenleri

  • Alerji
  • Soğuk algınlığı, üşütme
  • Burunlarının küçük olması,
  • Toz, sigara dumanı, hayvan tüyü gibi bebeğin burnunu tıkayacak şeyler,
  • Kuru hava

Bebeğinizin odasının nemli olmasına dikkat etmeniz gerekir böylelikle hapşırmasını da azaltmış olursunuz. Buhar makinesi kullanmak bebeğinizin bulunduğu ortamın nemli olmasını sağlayacaktır.

Yenidoğan Dönemi Nasıldır?

Yenidoğan Dönemi Nasıldır?

Yenidoğan Dönemi Nasıldır?

Göbek Bağı

Yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı önemlidir. Göbek bağları kuru ve temiz olmalıdır. Doktorunuzun önerdiği alkolü de kullanabilirsiniz. Bebeğinizi göbek bağı düşene kadar yıkanmaması gereklidir. Böylelikle kuru kalan göbek bağı daha kolay düşecektir. Bebeğinizi ılık su ile silebilirsiniz.

Bıngıldak

Yeni doğan bebeğinizin başındaki yumuşak noktalara bıngıldak denir. Yan yana iki kafa kemiğinin arasındaki bağ dokusuyla kaplanmış pencerelere verilen addır. Bebeğiniz büyüdükçe kafası da büyüyerek kafa kemikleri birbirine yaklaşarak boşlukları bir süre sonra doldurur.

Göz

Bebeğiniz yeni doğduğu zaman yakını görebilir. Bunu betimlemek gerekirse, anne memesinden anne yüzünü görmesi kadar mesafedir. Bebekler insanların yüzlerine bakarlar. Parlak renk ve objeleri takip edebilirler. Ses duydukları zaman o yöne doğru bakarlar.

Cilt

Bebek doğduğu zaman vücudunda doğum lekesi var mı diye bakılır. Genellikle esmer bebeklerde daha fazla rastlanır. Popo da, sırtta ve bazende bacaklarda morumsu olan lekelerdir bunlar. Bu lekeler bebeğiniz 2 yaşına geldiği zaman kaybolur.

Uyku

Bebekler doğduktan sonra vakitlerinin çoğunu uyku ile geçirdiği söylense de aslında bu pek de öyle sayılmaz. 6 aylık olana kadar bebeklerin uykuları düzene girmez. Bebeğinizin uyumadan önce karnının tok olmasına, altının temiz olmasına, odasının sessiz olmasına özen göstermelisiniz. Uykusu geldiği zaman uyumak için yatağına bırakılmalıdır.

Hapşırma

Bebekler burun mukozaları çok hassas olduğu için hapşırırlar. Bebeğinizin kıyafetlerinden gelen toz , tüy, ve uçuşan tozlar burnuna girebilir. Bunlar hapşırığa sebep olur. Bebeğinizin hapşırmasına ateş, öksürme eşlik etmiyorsa endişelenmenize gerek yoktur.

Hıçkırık

Bebekler neden hıçkırır? Bebekler genellikle beslenme esnasında ve sonrasına hıçkırırlar. Bu durum yutkunma ile azalır. Hıçkırmaya başlayan bebeğinizi rahatlatmak için emzirmeniz iyi gelecektir.

Bebekler Burun Akıntısı ve Hapşırık Neden Olur? – Video

Sizin bebeğiniz hapşırıyor mu? Sıklığı ne kadar? Bu durumu doktorunuz ile görüştünüz mü? Bebeğinizin hapşırma sebebi sizce nedir? Bu konudaki bilgi ve deneyimlerinizi diğer anneler ile paylaşmak için bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg