• 90.483
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Kasılmalar Ne Zaman Başlar? Doğum Kasılmaları Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Kasılmalar Ne Zaman Başlar? Doğum Kasılmaları Nasıl Anlaşılır?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Hamilelikte Kasılmalar Ne Zaman Başlar, Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte kasılma nedir? Hamilelikte kasılmalar neden olur? Hamilelikte kasılmalar kaçıncı ayda başlar? Hamilelikte ilk aylarda kasılmalar nasıl olur? Hamilelikte doğum kasılmaları nasıl anlaşılır? Sizin için bu yazımızda hamilelikte kasılmalar ne zaman başlar sorusuna yanıt aradık.

Hamilelikte Kasılma Ne Demektir?

Hamilelikte Kasılma Ne Demektir?

Hamilelikte Kasılma Ne Demektir?

Doğum sırasında bebeğin anne rahminden olabildiğince kolay bir şekilde çıkmasını sağlayan kasların kasılması ve gevşemesidir. Doğumdan önce sancılar başlayarak oluşan kasılmaların sonucunda rahim ağzı yaklaşık 1 cm boyunda açılır ve sancıların artmasıyla birlikte bu açılma giderek artar. Yeterli açılma meydana geldikten sonra doğum başlar. Anne ya da bebeğe herhangi bir zarar vermeyip aksine yararlı olan bu kasılmaların başlangıcı genellikle gebeliğin 22. haftası olarak belirtilir.

En basit anlamda belirtecek olursak rahimde bulunan kaslardaki gevşeme ve kasılma rutini diyebiliriz. Toplumda yayılan yanlış bilgiler doğrultusunda bir problem olarak görülse de aslında doğum için oluşan hazırlık egzersizleridir. Kısacası hamilelikte kasılma neden olur sorusuna doğuma hazırlık diye yanıt verebiliriz.

Anne rahmi ortalama olarak bir armutun boyutunda bulunurken doğuma uygun ölçüde genişler ve bu şekilde doğum için en uygun boyuta ulaşır. Doğumdan sonra ise anne rahmi yeniden eski halini alır. Kasılmaların etkisiyle doğal süreç en iyi şekilde işler ve sonrasında rahatlama duygusunun ortaya çıkmasının akabinde annenin ağrılarında azalma olur. Bu durum sırasında rahim tarafından bebek pelvise doğru itilir.

Gebelikte kasılmalar doğuma hazırlık dışında farklı nedenlerden de kaynaklı olabilmektedir. Anne adayının çok uzun süre ayakta durması, oturur pozisyonda olması ya da yatar pozisyonda bulunması sonucunda kasılmaların meydana gelmesi olağandır. Bunun yanında anne adayının vücudunun susuz kalması da bu duruma yol açan nedenler arasında yer alır. Bulunan pozisyonun değişmesi ya da vücuda ihtiyaç duyulan suyun alınması sonrasında bu durum önlenebilmektedir. Hamilelikte magnezyum eksikliği de bu soruna yol açar ve bebek de direkt olarak bundan etkilenebilir. Sadece magnezyumun eksikliği sonucunda oluşan kasılmalar erken doğum anlamına gelebilmektedir.

Hamilelikte Kasılmalar Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Kasılmalar Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Kasılmalar Ne Zaman Başlar?

Toplumda kulaktan kulağa dolma şeklinde yayılmış olan bazı söylentiler sonucunda kasılmaların erken doğum haberci olduğu sanılsa da bu durumun gerçek ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bu süreçte kasılma oldukça olağan bir durumdur ve herhangi bir endişe duyulmasını gerektirmez. Aksine kasılma olmaması bazı endişelere neden olabilmektedir çünkü kasılmaların olması doğuma hazırlanmak anlamına gelir.

25 hafta geçtikten sonra yalancı doğum sancısı olarak da bilinen bazı kasılmaların gözlemlendiği görülmektedir. Genellikle 25. hafta başlasa da bazı anne adaylarında 16. hafta sonrasında da karın kaslarının gerilmesi ile hissedilmeye başlanır. Bir önceki başlıkta belirttiğimiz gibi oldukça doğal bir durumdur ve genelde ağır bir acıya neden olmaz.

Hamilelikte Doğum Kasılmaları Nasıl Anlaşılır?

Doğum gerçekleşmeden önce rahim boynu, doğumun gerçekleşmesi için gerekli şartları sağlayabilmek adına büyüme gereksinimi duyar ve böylece rahim boynu 2 ila 3 cm kadar büyüme gösterir. Bu durum rahmin düzensiz olarak birkaç defa yoğun kasılmalar yapması ile gerçekleşir. Eğer hissettiğiniz kasılma doğumu işaret ediyorsa yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika boyunca sürecek, 5 dakikada 1 olacak şekilde, kasılmalar meydana gelebilir. Sonrasında ise değişiklik gösterse de 1 saat ila 1 gün kadar kasılma olmadıktan sonra yeniden kasılmaların başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Hamilelikte Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılması Nasıl Ayırt Edilir?

Hamilelikte Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılması Nasıl Ayırt Edilir?

Hamilelikte Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılması Nasıl Ayırt Edilir?

Yalancı doğum kasılmaları olarak da bilinen Braxton- Hicks kasılmaları doğum olacak hissi verse de aslında doğumun gerçekleşme durumu söz konusu değildir. Bu yalancı sancılar uterusun gerçek doğuma hazırlanmasını sağladığından herhangi bir endişe duymanızı gerektirmez. Genellikle hamileliğinizin 7. ayından itibaren bu kasılmaların yaşandığını görebilirsiniz. Peki yaşanılan durumun gerçek mi yalancı mı olduğunu nasıl ayırt ederiz?

  • En rahat gözlemleyebileceğiniz fark sancıların düzenidir. Gerçek olanı oldukça düzenli ve sancı süresi benzer olurken, yalancı durumda ise düzensiz ve farklı sürelerde gerçekleşmektedir. Gün içerisinde 10 defa olacak şekilde farklı sürede gerçekleşmesini örnek olarak verebiliriz. Bu farklı süreler ile anlatılmak istenen ise birinin 10 saniye sürerken diğerinin yaklaşık 60 saniye kadar sürebiliyor olmasıdır. Belirli bir düzen içerisinde gerçekleşmediğinden hangi zaman diliminde oluşacağı da kestirilemez.
  • Gerçek sancılarda zaman içerisinde şiddet artarken yalancı doğum kasılmaları durumunda böyle bir süreç gözlemlenmez.
  • Anne adayının sancıyı hissettiği anda sahip olduğu pozisyonu değiştirmesi sonucunda sancılar kesilirse, bu durum yalancı sancı olduğunu gösterir. Gerçek doğum sancılarında pozisyon değiştirmenin sancılara herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
  • Gerçeği ile kıyaslandığından yalancı sancılar çok daha kısa sürede gerçekleşir. Gerçek sancılar 30 saniye ila 1 dakika arasında sürebiliyorken, yalancı sancılar ortalama 15 saniye civarında gözlemlenir.
  • Normal durumlar 24 hafta sonrasında başlıyor olsa da yalancı kasılmaların 16 hafta sonrasında gerçekleştiği de görülmüştür.
  • Yalancı sancılar ağrıya neden olmaz ve sadece rahatsızlık hissinin oluşmasına yol açar. Aksine gerçek sancılar ise ağrıya sebep olur ve bel bölgesinde bu ağrı şiddetli bir biçimde hissedilir.

Hamilelikte Kasılmalar İçin Doktora Gidilir mi?

Hamilelikte Kasılmalar İçin Doktora Gidilir Mi?

Hamilelikte Kasılmalar İçin Doktora Gidilir Mi?

Kasılmaları yaşadığınızda mutlaka uzman doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinde gerekli muayeneyi yaptırabilirsiniz. Doğum vakti yaklaştıkça bu durum giderek şiddetli bir hal alır ve uzman doktorunuz rahim ağzı muayenesi ile doğumun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine karar verebilir. Yapılan muayene sonucunda doğumun başladığı gözlemleniyor ise yaklaşık olarak 24 ila 48 saat içerisinde doğum yapmanız beklenir.

Hamilelik kasılmalarında artış ciddi bir boyuta ulaştıysa ya da endişelerinizde artış varsa mutlaka uzman doktorunuza danışmalısınız. Erken doğuma dair şüpheleriniz bulunuyorsa bu bilgiyi de doktorunuza bildirmeyi ihmal etmeyin. Uzman doktora görünmenizi gerektiren diğer durumlar ise şunlardır;

  • 5 ila 10 dakika aralıklarla gerçekleşen kasılmalar
  • Vajina yoluyla doğum suyu gelmesi
  • Kanama
  • Göbek kordonunun rahim ağzı kısmına kadar inmesi
  • Yürümeyi zorlaştıracak şiddette kasılmalar
  • Anne adayının kendi ya da bebeğin sağlığından şüphe ediyor olması

Hamilelikte Kasılmalar Neden Olur? – Video

Siz kasılmaları ne sıklıkla hissediyorsunuz? Sizin için hazırladığımız ve gebelikte kasılmalar ile ilgili yazımız hakkında tüm soru ve görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg