• 89.894
Anasayfa
Anne / Çocuk 16 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenmesi Nasıl Olur? Kaç Saat Uyur?

16 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenmesi Nasıl Olur? Kaç Saat Uyur?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
16 Aylık Bebek Gelişimi, Uykusu, Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

16 aylık bebek gelişim tablosu nasıldır? 16 aylık bebek neler yapabilir? 16 aylık bebek sosyal gelişimi nasıldır? 16 aylık bebek uykusu ne kadardır? 16 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır? Bebeklerin 16. aylarına girmesi ile beraber hem uyku hem de beslenmelerinde bazı değişiklikler olur. Bebeğinizin 16. ayı ile merak ettiğiniz her şeye yanıt olacak bir yazı hazırladım. Bebeğiniz için yapabileceklerinizi öğrenmek için yazımı okumaya devam etmelisiniz.

16 Aylık Bebek Gelişimi Tablosu Nasıldır?

16 Aylık Bebek Gelişimi Tablosu

16 Aylık Bebek Gelişimi Tablosu

16 aylık olan bebeğinizin yaptığı aktiviteler sayesinde ince motor ve kaba motor becerileri hızla gelişmeye devam eder.

Bebeğinizin en önemli özellikleri arasında taklit etme yeteneğini fark edebilirsiniz. Yaptığınız her şeyi taklit edebilir. Bu yüzden dikkatli olmanız, onun için zararlı olan şeyleri onun yanında yapmamanız gerekir. İlaç içmek gibi.

16 aylık olan bebeğinizin gelişim tablosundan bahsetmemiz gerekirse önümüze şöyle bir tablo çıkar;

Kız
  • 16 aylık bebek kilosu: 9,8 kg
  • 16 aylık bebek boyu: 78,6 cm
  • 16 aylık bebek baş çevresi: 45,9 cm
Erkek
  • 16 aylık bebek kilosu: 10,5 kg
  • 16 aylık bebek boyu: 80,2 cm
  • 16 aylık bebek baş çevresi: 47 cm

Bu veriler bebeklere göre değişse de ortalama bebek ölçüleridir.

16 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

16 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

16 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • 16 aylık olan bebeğiniz artık rahatça yürüyor olmalıdır. Rahat yürümesinin yanında koşmaya bile başlamış olabilir.
  • Eline bir kağıt ve kalem verdiğiniz zaman karalama yapabilir.
  • Artık bebeğiniz anne gel, baba gel gibi basit cümleler kurabilir.
  • Yemek yerken dökse de artık kaşık, çatal ve bardağını tutabilir. El kasları tam olarak gelişmediği için ufak dökme kazaları yaşayabilirsiniz.
  • Göz, el,ayaklarının nerede olduğunu bilebilir. Sorduğunuzda gösterebilir.
  • Evet ya da hayır diye cevap verebilir size. Sorduğunuz soruları onlar cevap vermeye çalışır.
  • 16 aylık bebek oyuncakları ile oynayabilir. Küpleri üst üste koyarak kule yapabilir.
  • Çocuk kitaplarına bakmak çok hoşuna gider. Ona akşamları kitap okuyabilir, kitaptaki resimlere bakarak masallar anlatabilirsiniz.
  • Sizinle top oynayabilir. El yada ayağıyla sizinle karşılıklı olarak topa vurarak oynayabilir.
  • Eline aldığı oyuncaklarını ya da herhangi bir nesneyi fırlatabilir. Çocuğunuzun güvenlik alanını daha fazla genişletmeniz gerekir.
  • Oyuncakları ile oynamayı onları yuvarlamayı atmayı çok sever.
  • Ev işlerinde artık minik bir takipçiniz olacaktır. Siz evin tozunu alırken ya da süpürge yaparken onunda arkanızdan bir toz bezi ile dolaştığını görebilirsiniz.
  • Eşyaların ne amaçla kullanıldığını iyice kavrar, saçlarını tarak ile tarayabilir.
  • Henüz macun kullanmadan ona uygun bir diş fırçasını eline verip dişlerini fırçalamasını sağlayabilirsiniz.
  • 16 aylık olan bebeğinizin size olan düşkünlüğü iyice artar. Dışarıdan yabancı kişileri ayırt eder ve onlara karşı net tepkileri olur.
  • Bebeğinizin artık kesintisiz uykuya daha çok ihtiyacı vardır. 16 aylık bebek artık uzun bir gündüz uykusu yapar ve daha sonra kesintisiz bir gece uykusu yapar.

16 Aylık Bebeklerin Sosyal Gelişimi

16 Aylık Bebeklerin Sosyal Gelişimi

16 Aylık Bebeklerin Sosyal Gelişimi

Bazı korkular bu ay ile ortaya çıkabilir. Her zaman gördüğü bazı hayvanlardan kedi, köpek gibi korkabilir. Yabancı insanları daha fazla ayırt ederek korktuğunu belli eder. Çocuğunuzu zorla kimseye verip sevdirmeye çalışmayın. Onun endişelerine saygı duyun.

16 ay itibari ile bebeğinizin bazı davranışlarında değişiklik olabilir. Her zaman yapmaktan hoşlandığı şeyleri terk edebilir. Örneğin bebek banyo yapma eylemini severken, banyo yapmayı reddedebilir.

16 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

16 Aylık Bebek Uyku Düzeni

16 Aylık Bebek Uyku Düzeni

16 aylık olan bebeğiniz toplamda 13- 15 saat kadar uyur. Gündüz uykusu daha uzayabilir. Buna bağlı olarak da sabah kısa kısa uykularını bırakır erkenden uyanır. Öğlen uzun bir öğle uykusu yaparak daha sonra gece deliksiz bir uyku yapabilir.

Bebeğin gelişimi için her zaman uykusuna özen göstermeniz gerekir. Gündüz ya da gece uykusunu tam alamayan bebekler huzursuz olurlar. Gün içinde daha az hareketli ve bir şeyler öğrenmeye isteksiz olurlar. Bu sebeple bebeğinizin uykusu her zaman önemlidir.

Bebeğinizi zorla uyutmaya çalışmadan onun yeterli derecece fiziksel aktivite yapmasını sağlayın. Böylelikle bebeğinizin zaten uykuya ihtiyacı olacaktır. Bebeğe uyku rutini oluşturabilirsiniz. Ilık bir duş aldırmak, pijamlarını giydirmek, biraz kitap okumak ya da masal anlatmak gibi. Böylelikle bebeğiniz uyku saatinin geldiğini anlar.

Uykuya yakın hareketli oyunlardan uzak durun ki bebeğin uykusu hem açılmasın hem de çok yorulduğu için uykuya geçmede zorluk yaşamasın. Bu gibi dikkat edeceğiniz basit rutinler bebeğinizin daha kaliteli bir uyku uyumasını sağlar.

16 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

16 Aylık Bebek Beslenmesi

16 Aylık Bebek Beslenmesi

16 aylık bebeğinizin hem ana hem de ara öğünlerinin besleyici ve zengin olmasına özen göstermeniz gerekir. 16 aylık bebeğin beslenme düzeni önemlidir, gelişim döneminde olduğu için sağlıklı beslenmelidir.

Bebeğiniz bu ayla beraber iştahsızlık ya da tek tip beslenme isteği gösterebilir. Sadece beslensin diye sevdiği şeyleri vermek yanlıştır. Bu şekilde yaparsanız bebeğiniz tek tip beslenmeye geçer.

Bebeğinizin ana öğünlerini mevsim sebzelerinden ve proteinden yapılmış yemeklerden yapabilirsiniz. Ara öğünlerde yoğurt, süt ve meyve gibi yiyeceklerle beslemeniz gerekir.

15, 16, 17 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı? – Video

16 aylık bebeğinizin uyku düzeni nasıl, günde kaç saat uyuyor? 16 aylık bebeğinizi nasıl besliyorsunuz, gelişimini desteklemek için neler yapıyorsunuz? Bebeğinizin uyku kalitesini arttırmak için yaptığınız şeyler var mı? Bilgi ve tecrübelerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg