• 135.210
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Kaburga Ağrısı, Batması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kaburga Ağrısı, Batması Neden Olur, Nasıl Geçer?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Hamilelikte Kaburga Ağrısı, Batması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde kaburga ağrısı ve batması sorunu nedir? Hamilelikte kaburga ağrısının nedenleri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonu kaburga ağrısına neden olur mu? Kaburga ağrısının geçmesi için ne yapılır? Hamilelikte kaburga ağrılarının belirtileri nelerdir? Hamilelikte kaburga ağrılarının diğer nedenleri nelerdir? Hamilelikte kaburga ağrısı, batma hissi, sağ sol ağrısı birçoğu anne adayının yaşadığı bir durumdur. bazen tedavi gerektirse de bazen de sadece duruşumuzu değiştirerek bu ağrıların önüne geçebiliriz. Hamilelikte yaşanan kaburga ağrıları hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımı okumaya devam etmelisiniz.

Hamilelik Döneminde Kaburga Ağrısı ve Batması

Hamilelik Döneminde Kaburga Ağrısı ve Batması

Hamilelik Döneminde Kaburga Ağrısı ve Batması

Gebelik döneminde kaburga ağrısı sıkça rastlanan bir durumdur. Hamilelerin yaşadığı ortak sorun diyebiliriz. Kaburga, sırt kemiğinden göğüs kafesine kadar uzanan kemiklere denir. Sol tarafta 12 adet, sağ tarafta 12 adet olmak üzere 24 tane kaburga kemiği bulunur. Kaburgalar göğüs bölgesinde bulunan organları korur. Bu organları koruyan yapıya ise göğüs kafesi denir. Göğüs kafesi ve kaburga ağrısı şikayetleri genellikle gebeliğin 3. ve 4. aylarında başlar. Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte daha da artar.

Hamilelikte Kaburga Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Hamileliğin getirdiği fiziksel değişimin sonucunda meydana gelen ağrılar arasındadır hamilelikte kaburga ağrıları. Eğer ağrınız sürekli devam ediyor ve giderek şiddetleniyor ise bu durumu doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. Bazen kaburga ağrılarının sebebi idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Öncelikle bu ağrıların normal olduğunu bilmeniz gerekir. Gereken tedavi başlandıktan sonra kaburga ağrılarınızda da iyileşme meydana gelir. Gebelikte kaburga rahatsızlıkları yaşamamak için dikkat edeceğiniz basit noktalar ile rahat bir hamilelik geçirmeniz mümkün.

Gebelikte Rahim Büyümesi

Gebelikte Rahim Büyümesi

Gebelikte Rahim Büyümesi

Büyüyen bebek ile beraber rahim de büyümeye başlar. Bebeğe daha fazla yer açmak için rahimin genişlemesi sonucunda kaburga ağrısı ve kaburga batması rahatsızlıkları ortaya çıkar. Oluşan baskı sebebi ile göğüs kafesindeki kaslar daha da gerginleşir ve sonucunda nefes almada güçlük ortaya çıkabilir.

Anne adayları 4. aylarına doğru bebeğin ve rahmin yukarı çıkması ile birlikte göğüslerinde bir baskı hissederler ve bu da baskı ve batma hissine neden olur. Hatta bazı gebeliklerde bebeğin aşırı büyümesi sonucunda anne adayının kaburga kemiği kırılabilir. Bu çok yaygın görülen bir durum değildir. Ağrıya neden olur.

Hamilelikte Hormonsal Değişimler

Gebelik döneminde kaburga ağrıları nedenlerinden biri de hormonal değişimlerdir. Progesteron hormonundaki artış kaburga ağrılarına neden olur. Bu hormonun artması ile beraber anne adayının pelvik alanındaki ve omurgasının etrafındaki kaslar iyice gevşeyerek doğuma hazırlanır. Sırt ve göğüs bölgesinde gerginlik oluşur. Bu değişimlerin sonucunda kaburgalarda ağrı hissi oluşabilir. Hormonal nedenlerden dolayı ortaya çıkan kaburga rahatsızlıklarına genellikle hamileliğin son dönemlerinde rastlanır.

Gebelikte Diyafram Kasındaki Baskı

Anne karnında bebek büyüyüp hareket etmeye başladıkça diyaframa baskı yapar. Diyaframda bir çok sinir ağı bulunur. Bunun sonucunda da kaburgadaki hassasiyet artar ve ağrı oluşur.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelerde rastlanan bir diğer rahatsızlıkta idrar yolu enfeksiyonu. İdrar yaparken yanma hissi, ağrı, idrar yaparken zorlanma, kaburga ağrısı gibi durumlarda idrar yolu enfeksiyonu yaşadığınızı gösterir. Böyle bir rahatsızlığınız varsa bu durumu doktorunuz ile paylaşmanız gerekir. Gerekli olduğu zaman ilaç tedavisine başlanır. Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu yaşamamak için yapacağınız en basit şey bol bol su içmektir.

Gebelikte Göğüslerde Büyüme

Hamilelik ile beraber anne adayının vücudu tabiri caizse tepeden tırnağa değişim gösterir. Gebelikte göğüslerdeki büyüme, kaburgalarda ağrı oluşturabilir. Fiziksel olarak yaşanan değişimler bazen vücutta ağrıya sebep olur. Göğüslerde oluşan büyüme omuz, sırt ve kaburgalarda ağrı oluşturabilir.

Kaburga Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?

Kaburga Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?

Kaburga Ağrısının Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Göğüslerde oluşan büyüme sonucu göğüs kafesinde ve sırtta daha fazla ağırlık oluştuğu için kaburgalarda ağrı meydana gelebilir.
  • Hamilelikte hareketsizlik sonucunda ağrı oluşabilir.
  • Stres sebepli olan ağrılar meydana gelebilir.
  • Fazla kilo alımı da hamilelik döneminde kaburga ağrılarına sebep olabilir.

Hamilelikte Kaburga Ağrılarının Belirtileri

  • Hazımsızlık yaşanması.
  • Kaburganın bir tarafında ya da iki tarafında meydana gelen ağrı.
  • Genel bir rahatsızlık ve halsizlik hali.
  • Nefes alıp vermede güçlük çekilmesi kaburga ağrılarının belirtilerindendir.

Hamilelikte Kaburga Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılır?

Hamilelikte Kaburga Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılır?

Hamilelikte Kaburga Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılır?

Hamile bir bayan ile hamile olmayan bir bayanın duruşu farklıdır. Hamilelik döneminde ağrılık merkezi değişir. Hamile bir bayanın yürürken ve otururken geriye doğru durması gerekir. Böylelikle kaburgalar rahatlar ve ağrıları azalır.

  • Kıyafet seçiminize dikkat etmeniz gerekir. Dar, sıkı, rahatsızlık veren kıyafetler yerine pamuklu, bol ve hamilelik ölçülerinize uygun giysiler giyinmek sizi mide ve kaburga rahatsızlıklarından korur.
  • Uyurken hamilelik yastığı kullanmak daha rahat etmenize ve ağrı yaşamamanızı sağlar.
  • Doğru ölçülerde iç çamaşırı giyinmek hem dik durmanızı sağlar hem de göğüsleriniz yaptığı ağrıyı hafifletmiş olur.
  • Destekli sutyenler kullanmak omuz ve kaburga ağrılarının yaşanmamasını sağlar.
  • Eğer kaburga, omuz ağrısı çekiyorsanız sıcak su torbası tutmak iyi gelecektir.
  • Ilık bir duş almak da ağrıyan bölgedeki kasları gevşeteceği için ağrınıza iyi gelecektir.

Hamilelikte Kasıklarda, Belde, Karında Batma Hissi – Video

Hamilelik döneminde kaburga ağrısı yaşadınız mı? Kaburgada  batma ve ağrı hissinin önüne geçmek için ne yaptınız? Kaçıncı ayınızda ağrılarınız başladı? Kaburga ağrılarınızı hafifletmek için uyguladığınız bir yöntem varsa bu ağrıdan muzdarip olan anne adaylarınında okuması için bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg