• 89.070
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Çocuklarda ses kısıklığı sebepleri nelerdir? Çocuklarda yaşanan ses kısıklığı için nasıl önlemler alınmalıdır? Çocuklarda ses kısıklığı için tedavi nedir? Çocuklarda yaşanan ses kısıklığında hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır? Çocuklarda ses kısıklığı hastalık habercisi olabilir mi? Çocuklarda olan ses kısıklığı sebep ve tedavisi hakkında bir yazı hazırladım. Çocuğunuzda oluşan ses kısıklığı için alabileceğiniz önlemler hangisidir ve hangi durumda doktora başvurmalısınız. Sorularınızın cevabı için yazımı okumanız yeterli olacaktır.

Çocuklarda Ses Kısıklığı

Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri, Tedavisi, Ne İyi Gelir?

Sesi kötü kullanmanın sonucunda ses tellerinde nodül, kist ve polip gibi lezyonlar oluşabilir. Çocukların yüksek sesle konuşması özellikle ergenlik çağında yüksek perdeden konuşmaları ses problemi yaşamlarına sebep olabilir. Bu ses problemine mutasyonel felsetto adı verilir.

Mutasyonel Felsetto Nedir?

Ergenlik döneminde görülen bir ses problemidir. Ergenlik döneminde tüm vücut bir değişim sürecine girip çocukluktan ergenlik dönemine kendini hazırlar. Bununla beraber ses tellerinde de bir değişim meydana gelir. Mutasyonel felsetto ergenlik döneminden sonra da bu ses şeklinin kullanılmaya çalışılmasına denir. Yüksek perdeden sesini kullanmaya çalışan erkek çocuklarında daha sık görülen bir ses problemidir.

Ses Nasıl Oluşur?

Ses Nasıl Oluşur?

Ses Nasıl Oluşur?

Ses telleri nefes borusunun üzerinde V seklinde duran 2 adet kas parçasından oluşur. Nefesimizi verirken akciğerlerden gelen hava gırtlakta bulunan ses telleriyle titreşerek ham sesi oluşturur. Bu ham ses daha sonra ağız, burun ve boğazda şekillenerek insana özgü ses tonunu oluşturur. İnsana özgü bu ses ağız içi organların (dil, dudak, diş, damak) çeşitli şekillere girmesi ile oluşur. Ses kısıklığı sesteki anormal değişikliklere denir. Genellikle ses tellerinden meydana gelen anormal değişiklikler sebebi ile olur. Akut ses kısıklıkları gırtlakta meydana gelen iltihaplanma sonucunda olur. Kronik ses kısıklığı ise çoğunlukla fonksiyonel problemlerden dolayı olur.

Çocuklarda Gırtlak Reflüsü

Çocuklarda görülen ses kısıklığının başlıca sebeplerinden biri sesin kötüye kullanılmasıdır. Örnek verirsek uzak mesafelerden seslenmeye çalışmak , oyun oynarken oyuncakların sesini taklit ederken bağırma yoluna gitmek. Bir oyun ya da spor aktivitesi esnasında fazla bağırmak çocuklarda ses kısıklığına sebep olabilir. Bununla  beraber gırtlak reflüsü de çocuklarda ses kısıklığına sebep olabilir. Eğer çocuğunuz boğaz temizleme ve öksürme alışkanlığını normalden fazla gösteriyorsa gırtlak reflüsünden bahsetmek mümkün olacaktır.

Ses Kısıklığı  Uzun Sürüyorsa Dikkat Etmek Gerekir

Çocuklarda ses kısıklığı alerji, larenjit, akciğer hastalıkları, psikolojik sebepler, kusma ,sigara kullanımı gibi nedenlerde ses kısıklığına sebep olabilir. Çocuklarda ses kısıklığı 1 haftadan uzun sürüyorsa gecikmeden doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda Ses Kısıklığının Sebepleri

Çocuklarda sesin kötü bir şekilde kullanılması ses kısıklığına gösterilebilecek en önemli sebeplerdendir. Çocukların bağırması, çok fazla konuşması geçici de olsa ses kısıklığına sebep olur. Çocuklarda ses kısıklığının bir diğer sebebi ise soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar olabilir.

Çocuklarda Ses Kısıklığının Bazı Sebepleri

  • Down sendromu gibi genetik bozuklukların olması
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Ses tellerini çok fazla kullanmak
  • Gırtlak bölgesine zarar verecek darbe alınması
  • Metabolizma sorunları
  • Larenjit
  • Krup
  • Larenks kanseri
  • Guatr
  • Yemek borusu kanseri
  • Difteri
  • Gıda alerjisi
  • Trioid kanseri
  • Als hastalığı
  • Akciğer kanseri

Çocuklarda Ses Kısıklığı Tedavisi

Çocuklarda yaşanan ses kısıklığı ile ilgili olarak cerrahiden çok ses terapileri daha çok tercih edilir. Bu terapiler uzman bir konuşma ve ses terapisti tarafından yapılmalıdır. Ses terapisinde sesin yüksek ve uygun perdesi nasıl olur o öğretilir ve bunun çalışması yapılır.

Ses terapilerinde ses telleri ve gırtlak nasıl yumuşak tutulur ses tellerinin tahriş eden maddelerden nasıl uzak durulur gibi ses hijyeninin öğretileceği çalışmalar yapılır. Ses tellerine egzersizler yapılarak güçlendirilir. Bu takım çalışmasında dil ve konuşma terapisti  ve kulak burun boğaz uzmanı yer almalıdır. Kulak burun boğaz hekimi var olan patalojik olayın teşhisini ve gerekirse cerrahi müdahaleyi üstlenir. Rehabilitasyon kısmı ile de dil ve konuşma terapisti ilgilenir.

  •   Çocuğunuzda oluşan ses kısıklığı eğer bağırmaktan meydana geliyorsa birkaç gün dinlenmesi sağlanmalıdır.
  • Çocuğunuzun bulunduğu oda da buhar makinesi bulundurmakta boğazı nemlendireceği için ses kısıklığı tedavisinin daha hızlı ilerlemesini sağlar.
  • Çocuğunuzun sıvı alımına dikkat ederek gün içerisinde boğazının nemli olmasını sağlayarak tedavi sürecini kolaylaştırabilirsiniz.
Çocuklarda Ses Kısıklığı Tedavisi

Çocuklarda Ses Kısıklığı Tedavisi

Ses Kısıklığı Olmaması İçin Önlemler

Öncelikle ses kısıklığı 1 hafta -10 günden fazla sürüyorsa derhal bir uzmana başvurulmalıdır. Eğer ses kısıklığı bir hastalığa bağlı değilse alınabilecek önlemlerde ses kısıklığı yaşamamak daha mümkün olabilir.

  • Ses kısıklığı oluştuğu zaman sesinizi dinlendirmeye özen gösterin.
  • Bol sıvı alımına dikkat edilmelidir.
  • Acı, ekşi, baharatlı ve asitli gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Yüksek perdeden uzun süre konuşmamak gerekir.
  • Çay ve kahve tüketimine dikkat etmek ve tok karınla uyumamak gerekir.

Ses Kısıklığı Neden Olur, Tedavisi Nasıl Edilir? – Video

Çocuğunuzda ses kısıklığı yaşadığınız zaman nasıl önlemler alıyorsunuz? Yaşadığınız ses kısıklığının sebebi nedir? Genellikle hangi mevsim ya da durumda çocuğunuz ses kısıklığı yaşıyor? Çocuğunuzda olan ses kısıklığı süresi ne kadar oluyor? Bu konu ile ilgili tecrübe ve görüşlerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg