• 99.425
Anasayfa
Anne / Çocuk 4 Aylık Bebeğe Ne Yedirilir? 4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır?

4 Aylık Bebeğe Ne Yedirilir? 4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
4 Aylık Bebek Gelişimi: Beslenmesi, Uykusu, Diş Çıkarması

4 Aylık bebek ne yer? 4 aylık bebekler için beslenme önerileri nelerdir? 4 aylık bebek gelişimi nasıldır, neler yapabilir? 4 aylık bebek uyku düzeni nasıldır? 4 Aylık bebek diş çıkarır ? 4 aylık bebeğine neler vereceğini merak eden ebeveynler için bir yazı hazırladım. Bu yazımda 4 aylık bebeğiniz için bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

4. Ayında Bebekler Ne Yer?

4. Ayında Bebekler Ne Yer?

4. Ayında Bebekler Ne Yer?

Bebekler doğduktan sonra çok hızlı bir gelişim gösterirler. Bu gelişime beslenmeleri de dahildir. Bebeğinizin hem duyusal hem de bedensel gelişimi için ilk 6 ay anne sütü alması bebeğiniz için çok önemlidir. Bunun için yeterli sütünüz varsa ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemelisiniz bebeğinizi. Anne sütü alan bebekler anneleri ile sürekli ten temasında olduğu için bu duygusal ve kişisel gelişimi için çok önemlidir. Bebekler anne sütü dışında 4. aylarında bazı besinleri yemeye başlayabilirler.

Bebeğinize 4. ayında ek gıdaya geçmek zorunda kalırsanız ilk olarak vermeniz gereken yiyecek yoğurt olmalıdır. Yoğurt hafif bir gıdadır ve alerji riski de olmadığı için yiyeceklerle yeni tanışacak olan bebeğiniz için önce yoğurt ile başlamanız en uygunudur. Yoğurdu küçük kaplarda ve günlük olarak kendiniz mayalarsanız bu bebeğiniz için en iyisidir. Yoğurt dışında ilk etapta meyve suları da bebeğiniz için iyi birer ek gıda olabilir.

Meyveleri cam rende ya da çatal ile ezerek de püre halinde bebeğinize verebilirsiniz. Meyve verirken her meyveyi tabi ki vermemeniz gerekir. Her yiyecek için sabırlı olmalısınız. İlk 3 gün aynı gıdayı verip ara vermelisiniz ki bebeğinizin bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediğine emin olabilmek için. 4 aylık bebeğinize elma, armut ve muz meyvelerinde verebilirsiniz.

Sebzelerden patatesi de bebeğinize haşladıktan sonra püre haline getirip verebilirsiniz. Her bebek patatesi genel de sever. Bebeğinize inek sütü ve ürünlerini vermemeniz gerekir.

4 Aylık Bebek Beslenmesi İçin Öneriler

4 Aylık Bebek Beslenmesi İçin Öneriler

4 Aylık Bebek Beslenmesi İçin Öneriler

Bebeğinizi Beslerken:

  • Öğün araları 3 saat olmalıdır.
  • Bebeğinizin vitamin damlasını vermeyi unutmayın.
  • Vereceğiniz yoğurdu günlük mayalamak en iyisidir.
  • Meyve püreleri hazırlandıktan sonra hemen verilmelidir.

Meyve Püresi;

Mevsimine göre meyveleri cam rende de ya da çatal ile ezerek püre haline getirerek bebeğinize verebilirsiniz. Vitaminini kaybetmemek için bekletmeden vermeniz gerekir.

Sebze Çorbası;

1 su bardağı mevsimine uygun sebze (taze kabak, bezelye, brokoli, lahana) orta boy yarım patates, orta boy yarım havuç yıkanıp soyulur. Doğranarak haşlanır. Kaynayan sebzeler ezilerek bebeğinize verilebilir.

Yoğurt;

1 su bardağı sütü kaynatın. Cam bardak içinde ılık olana kadar bekletin. 1 çay kaşığı yoğurt ilave edin. Üzerini örterek hiç hareket ettirmeden 3- 4 saat bekletin.

Muhallebi;

1 su bardağı su içine 2 tatlı kaşığı pirinç unu ekleyin. Karıştırarak pişirin muhallebi kıvamına gelene kadar. 1 kaşık pekmez de ekleyebilirsiniz.

4 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz hızla büyümeye ve bir oyun bebeği olmaya başladı. Artık çevresine karşı daha duyarlı hareketleri daha bilinçli. 4 aylık bebek kilosu, 6-6,5 kg olması gerekse de her bebeğin boy ve kilosu farklılık gösterebilir. 4 aylık bebeğiniz ay da 1,5 cm uzar.

4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • 4 aylık olan bebeğinizi karnının üzerine bıraktığınız zaman dirseklerinin üstüne yüklenerek göğsünün üzerine kalkabilir.
  • Başını dik tutabilir.
  • Elindeki oyuncakları alırsanız size tepki verebilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.
  • Görme yetisi artık gelişmiştir. Bütün renkleri görebilir.
  • Kendi çıkardığı sesleri dinler ve bu hoşuna gider.
  • Bebeğiniz ilk dişini bu ay da çıkarabilir.

4 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emer?

Bebeğiniz gün içinde 4 veya 5 kez emer. Bebeğinizin acıktığını artık anlayabilir ve beslenme düzenini belirleyebilirsiniz. Eğer doktorunuz aksini söylemiyorsa sadece anne sütü ile 2 ay daha beslemeye devam etmelisiniz.

4 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Bebeğinizin artık uyku düzenini oturtmanız gerekir. Her ağladığında yanına gidip kucağınıza almamanız gerekir. Bu şekilde alışırsa sürekli uyanacak ve ağlayacaktır. Her ebeveyn kendi yaşamına göre bebeğinin uyku düzenini oluşturmalıdır. Mesela banyo yaptırıyorsanız kısa bir masajdan sonra uyutabilir bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Bebeğiniz için bir uyku rutini oluşturmalısınız. Pijamalarını giydirip kısa bir müzik eşliğinde onu uyutabilirsiniz. 4 aylık bebeğiniz günde 15 saat kadar uyuyabilir. Bazı bebekler günde 6 -8 saat gece uykusu uyur. Bazı bebekler ise 10- 11 saat kadar gece uykusu uyuyabilirler. Gündüz uykuları da 1- 2 saatlik uykular şeklinde olabilir.

4 Aylık Bebeğin Diş Çıkarması

4 Aylık Bebeğin Diş Çıkarması

4 Aylık Bebeğin Diş Çıkarması

Bebeğiniz bu ay dişini çıkarabilir buna hazırlıklı olun. Diş çıkarma genellikle genetiktir sizin ya da eşinizin diş çıkardığı aylarda bebeğiniz de büyük ihtimal dişini çıkaracaktır. Her bebekte diş çıkarma dönemi farklı ilerler. Bazı bebekler huzursuzlanır hastalanır bazı bebeklerde rahat bir şekilde bu dönemi atlatırlar.

Diş çıkarma belirtileri şunlardır;

  • Ağız sulanması,
  • Beslenmeyi reddetme,
  • Eşyaları ağzına götürüp ısırmaya çalışması,
  • Düşük ateş ve ishal,
  • Ağrıyan yanağa dokunma kaşınma isteği

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Ne Yapmalı? – Video

4 aylık bebeğinize siz neler yediriyorsunuz? İlk olarak hangi besinle başladınız? Bebeğinizin gelişimi nasıl? 4 aylık bebek için sizinde beslenme önerileriniz varsa bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg