• 83.135
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde beyin kanaması neden olur? Beyin kanaması belirtileri nelerdir? K vitamini eksikliği neye sebep olur? Bebeklerde beyin kanaması nasıl teşhiş edilir? Erken müdahalenin önemi nedir? Bebeklerde beyin kanaması önlenebilir mi? Kafa travmalarından sonra ne yapmalıyız? Bebeklerde görülen beyin kanaması hakkında aklınıza gelebilecek sorulara cevap olacak bir yazı hazırladım.

Bebeklerde Beyin Kanaması Neden Olur?

Bebeklerde Beyin Kanaması Neden Olur?

Bebeklerde Beyin Kanaması Neden Olur?

Beyin kanaması için belli bir yaş sınırı ya da kriter yoktur. Beyin kanamasını her yaşta insan geçirebilir. Belirgin nedenleri ; anevrizma, damar anormallikleri, yüksek tansiyon, kafa travmaları, karaciğer hastalığı, veya beyin tümörleri olabilir.

Doğum esnasında da doktorlar bazı aletleri kullanırken oldukça dikkatli olmalıdırlar. Yenidoğan bebeklerin kafatası oldukça hassas ve kırılgandır. Nadir olsa da doğum esnasında kullanılan araçlarda beyin kanamasına sebep olabilir. Yeni doğanlarda beyin kanaması riski % 15 oranına ulaşmıştır.

Bebeğinizde sürekli uyku hali, boş bakma, ilgide azalma, emmeyi ya da beslenmeyi reddetme, kol ve bacaklarda güçsüzlük, nöbet, solunum almada zorluk ve kalp atışlarında düzensizlik gözlerinin aşağı doğru kayması gibi belirtilere karşı uyanık olmalısınız.

Yaş olarak daha büyük çocuklarda ise an, başlayan baş ağrısı, fışkırır tarzda kusma, mide bulantısı, güç kaybı, bilinç bozukluğu, ani ateş ve koma en belirgin özelliklerdir. Ve bu belirtilere karşı her zaman uyanık olmanız lazım.  Bu belirtileri bebeğinizde ya da çocuğunuzda görür görmez donanımlı bir hastaneye derhal gitmelisiniz.

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri

Yetişkinlerin geçirdiği beyin kanamalarını fark etmek bebeklere oranla daha kolaydır. Yetişkinler şikayetlerini belli edebilir. Bazı beyin kanaması geçiren yetişkinlerde şiddetli baş ağrısı, görme de değişiklik ,konuşmada değişim, görülebilir.

Bebeklerde beyin kanaması belirtileri ise; 

  • Yutma da güçlük çekme,
  • Bulantı ve kusma,
  • Bilinç kaybı,
  • Uyku hali,
  • Güçsüzlük,
  • Kol ve bacaklarda görülen güçsüzlük,
  • Nöbet geçirmek

K Vitamini Eksikliği Nedir?

K Vitamini Eksikliği

K Vitamini Eksikliği

Bebeklik ve çocukluk döneminde en çok görülen beyin kanaması nedeni kafaya alınan darbe ve geçirilen travmalardır. Özellikle yeni doğanlarda normal doğumda doğum kanalından geçerken yaşanan travma ya da sezaryen doğumda doğum stresine bağlı oluşan travmalar kafa içinde kanamalara sebep olur. Travmalardan sonra en çok görülen sebepler damar anormalliklerinin olmasıdır. Erken doğan bebeklerde de kafa içi ve damarlarının yeterince gelişmemesinden kaynaklanan kafa içi kanamaları da görülebilir. Yeni doğan bebekte olan K vitamini eksikliği de beyin kanamalarına sebep olabilir. Bu durum gebeli sürecine bağlıdır.

Bebeklerde Beyin Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

Beyin kanamasını teşhis edilmesi için en iyi teşhis yöntemi kafa içi tomografi ve MRI ‘dır. Her iki yöntemde kafa içinde damarın hangisinde kanama olduğunu gösterir. Böylelikle doktorlar ameliyat ederken nereyi ameliyat edeceklerini bilirler.

Beyin Kanamasında Erken Müdahale

Erken teşhis ve tedavi durumlarında bebek ve çocuklarda yetişkinlere oranla 4 kat daha hasarsız iyileşme mümkündür. Yukarıda belirttiğim gibi beyin kanaması belirtilerini ne kadar erken teşhis edip donanımlı bir hastaneye başvurursanız beyin hücre kaybı da daha fazla olmadan müdahale edilmiş olunur. Beyin kanamasına göre ilaç ya da cerrahi müdahale yapılır.

Bebeklerde genellikle cerrahi bir müdahale yapılmaz. Bebeklerin ameliyatı kaldırabilmeleri için en azından 2500 kg olmaları gerekir. Beklenilmeyecek ciddiyette bir kanama varsa daha az kilo da iken de ameliyat yapılabilir. Bebek ve çocukların kafa yapılarının esnekliğinden dolayı  hasarsız başarı oranı yetişkinlere göre daha yüksektir.

Bebeklerde Beyin Kanaması Önlenebilir Mi?

Eğer bebeğinizin geçirdiği beyin kanaması bir travma ya da tıbbi bir hata kaynaklı ise neredeyse her zaman önlenebilir. Kara ciğer hastalığı, kan hastalığı  ya da anormal beyin hücrelerinin olması gibi nadir görülen genetik mutasyon sebep değilse anne ve bebeğin sağlığını kontrol altına almak her zaman doktorların görevidir.

Kafa Travmalarından Sonra Ne Yapılmalıdır?

Kafa Travmalarından Sonra

Kafa Travmalarından Sonra

Kafa travması geçirildikten sonra;

  • Mümkün olduğunca travmayı geçiren kişi hareket ettirilmemelidir.
  • Çocuğunuzun kafasında travmaya bağlı bir şişlik ya da açık yara olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Eğer cildinde kanamaya neden olan bir yara ya da kesik varsa steril bir bez ya da gazlı bez ile tampon yapmalısınız.
  • Yarayı eğer yıkamanız mümkünse bunu sadece su ile yapmalısınız.
  • Eğer ilk 24 saat içinde fışkırır tarzda bir kusma oluşursa vakit kaybedilmeden donanımlı bir hastaneye gidilmelidir.
  • Eğer travma yaşadıktan sonra çocuğunuzda her hangi bir rahatsızlık görmüyorsanız normal beslenme ve uyku düzenine devam edin. Ancak yine de 2 saatte bir kontrol edin. Eğer uyuyorsa uyandırın. Konuşturun ve uyanıklık halini kontrol edin.
  • Çocuğunuzun bir kanama bozukluğu ya da başka bir rahatsızlığı olduğunu zaten biliyorsanız kafa travması durumunda hiç bir belirtiye bakmadan derhal doktora başvurmalısınız.

Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır ve Müdahale Edilir? – Video

Beyin kanaması hakkında sizin bildikleriniz nelerdir? Çocuğunuzda böyle bir sağlık sorunu yaşadınız mı? Beyin kanaması geçirmesinin sebebi neydi? Beyin kanaması için nasıl bir tedavi uygulandı?

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg