• 481.782
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Göbek Çizgisi (Linea Nigra) Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Göbek Çizgisi (Linea Nigra) Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Hamilelikte Göbek Çizgisi (Linea Nigra) Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gebelikte Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Neden Olur? Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Hamilelik Belirtisi midir? Hamilelikte Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Ne Zaman Geçer? Gebelikte Göbekte Oluşan Koyu Çizgiyi Geçirmenin Yolları Var Mıdır? Bebeğin Cinsiyeti İle İlgisi Var Mıdır? Bu günkü yazımızda bu sorularınıza cevap bulacaksınız. İkinci kez bu durumu deneyimlemiş biri olarak kendi tecrübelirimden de yola çıkarak sizler için bir yazı hazırladım. Şimdi sorularınızın yanıtı için yazımıza bir göz atalım.

Hamilelikte Göbek Çizgisi Neden Ne Zaman Çıkar?

Hamilelikte Göbek Çizgisi Neden Ne Zaman Çıkar?

Hamilelikte Göbek Çizgisi Neden Ne Zaman Çıkar?

Hamilelikte göbekte koyu çizgi oluşumu yaygın ve normal bir durumdur;gebelerin yaklaşık olarak %75 ‘inde bu durum gözlemlenir ve hamileliğin 3.ve 4.aylarında görülmeye başlar. Uzmanlar her dört hamilenin üçünde bu durumun gözlemlendiğini belirtiyor. Bazı hamilelerde bu çizgi yalnızca göbek deliğinin altında başlasa da bazı hamilelerde ise göğüs altından başlayarak göbek deliğinin altına kadar devam eder. Gebelikte Melanosit stimüle -edici (MSH) hormon seviyesinin artması bu koyulaşmaya neden olur.

Bu  durum koyu tenli ve kolay bronzlaşan gebelerde daha sık görülür. Çünkü bu kişilerin vücudu Melanin  (renk  pigmenti) hormonuna daha fazla yanıt verdiği için daha fazla koyulaşma olur. Bununla birlikte beyaz tenli veya kızıl tenli bronzlaşmaya daha az meyilli bir cilt yapısına sahip olan kadınların vücutları bu hormona daha az yanıt verdiği için göbeklerinde bu koyulaşmasının olmasına daha az rastlanır.

Gebelikte göbekte çıkan bu koyu çizgiye tıbbi terminolojide “Linea Nigra”yani (kara çizgi) anlamına gelir. Aslında hepimizin karnının  ortasından geçen bir çizgi vardır fakat bunun rengi açık olduğu için fark etmeyiz. Bu çizginin bu haline “Linea Alba”(latince beyaz çizgi) adı verilir. Linea Nigra ve Linea Alba karın kaslarımızın tam ortasından geçen bağ dokusunun tam üzerine denk gelir. Yani karın kaslarımızın dikey orta kısmından geçer.

 Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Hamilelik Belirtisi midir?

Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Hamilelik Belirtisi midir?

Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Hamilelik Belirtisi midir?

Çoğu tıp otoritesi hamileyken göbekte oluşan bu koyu çizginin hamilelik semptomları arasında olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte hamilelik belirtileri kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe göre değişebilir. Örneğin ilk gebeliğinde göbekte koyu çizgi gözlemlenen bir hamilenin ikinci gebeliğinde böyle bir durum ile karşılaşılmayabilir.

Gebelikte Göbekteki Koyu Çizginin Fazla Koyulaşmaması İçin Ne Yapılır?

Gebelikte güneşe maruz kalmak cildimizde bölgesel renk değişikliğine sebep olabilir bu yüzden yapabileceğimiz ilk ve en öneli şey göbeğimizi fazla güneşe maruz bırakmamak olacaktır. Bunlar gebelikten sonra gecen renk değişikliklerdir fakat estetik olarak kendimizi rahat hissetmeyeceksek direkt güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen göstermeliyiz. Hamilelikte oluşan bu koyu çizgiden kaçınırken hiç güneşe çıkmayıp D vitamini eksikliği de yaşamamaya  da dikkat etmeniz gerekir. D vitamini  bebeğinizin sağlığı için önemli vitaminlerden biridir, bu yüzden hamilelik boyunca d vitamini takibinizi yaptırmanız gerekir.

Hamilelikte Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte Göbekte Oluşan Koyu Çizgi Ne Zaman Geçer?

Gebelikte göbekte oluşan bu koyu çizginin geçmesi 6 ile 12 ay alabilmektedir. Ama bu koyu çizgi bazılarında hafif  bir iz şeklinde hep kalabilir. Öte yandan emzirme sürecinde bazı hormonların seviyesi farklı düzeyde olduğundan göbekte oluşan bu koyu çizginin geçmesi daha uzun zaman alabilir. Bununla birlikte emzirmek bebeğinizin bağışıklık sistemi için oldukça önemli olduğu için emzirmekten vazgeçmeyin.

Gebelikte göbekte oluşan bu koyu çizgi herhangi bir soruna işaret etmez ve genellikle doğumdan sonra hormonların normal seviyelere inmesiyle kendiliğinden yok olur. Fakat doktorunuza danışıp uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur.

  • Kakao Yağı
  • E Vitamini
  • Limon suyu ve Rubbıng alkol

Kakao Yağı

  • Kakao yağı cilt bakım ürünlerinde en çok kullanılan yağlardandır. Bu güzel kokulu yağ yoğun nemlendirme özelliği ile gebelikte göbekte oluşan bu koyu çizginin rengini soldurmaya hatta oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Günde birkaç kez bu yağdan faydalanarak karın bölgenize sürebilirsiniz.

E Vitamini

  • Eczanelerden kolaylıkla satın alabileceğimiz e vitamini kapsülünü ya da e vitamini ampulünü kırarak karın bölgenizde gebelikten dolayı oluşan koyu çizgiye sürebilirsiniz. E vitamini göbekteki bu koyu çizginin renginin açılmasına ve karın bölgenizde çatlak oluşmasının engellenmesine  yardımcı olur

Limon Suyu Ve Rubbing Alkol

  • Limon suyu ve rubbıng alkol maddeleri her ikisi de cilt rengini açmada etkilidir. Ancak ciltte tahriş yapma ihtimaline karşı önce cildinizin küçük bir bölgesinde test edin. Doktorunuza danışmadan asla kullanmayın.

Hamilelikte Göbekte Çıkan Koyu Çizginin Cinsiyet İle İlgisi Var mıdır?

Hamilelikte Göbekte Çıkan Koyu Çizginin Cinsiyet İle İlgisi Var mıdır?

Hamilelikte Göbekte Çıkan Koyu Çizginin Cinsiyet İle İlgisi Var mıdır?

Halk arasında göbekte beliren bu koyu çizginin bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi verdiği inanışı yaygındır. Bu inanışa göre göbekte beliren koyu çizgi göbeğin üstünde de devam ediyorsa bebek erkek, çizgi sadece göbeğin alt kısmında beliriyorsa bebeğin kız olduğuna inanılır. Fakat bu görüşlerin bilimsel herhangi bir dayanağı yoktur. Kendi tecrübeme de göre söyleyebilirim ki bu halk arasındaki inanış tamamen yanlış ve bilimden uzaktır.

Gebelikte, göbeğinizde koyu renk çizgi oldu mu? Olduysa gebeliğin hangi haftasında oluşmaya başladı ve nasıl geçti? Bir krem kullandınız mı yada tedavi gördünüz mü? Tecrübelerinizi, yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg