• 110.220
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuklarda Gece Uykuda Uyurken Diş Gıcırdatması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çocuklarda Gece Uykuda Uyurken Diş Gıcırdatması Neden Olur, Nasıl Geçer?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Çocuklarda Gece Uykuda Uyurken Diş Gıcırdatması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çocuklarda uykuda diş gıcırdatması nedenleri nelerdir? Çocuklarda gece diş gıcırdatması nedenleri nasıl önlenir? Çocuklarda gece uyurken diş gıcırdatması için ne yapılmalı? Çocuklarda diş gıcırdatması tedavisi nasıl olur? Sizin için bu yazımızda çocuklarda gece uyurken diş gıcırdatması neden olur diye sorduk.

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Alt ve üst dişler istemsiz bir şekilde birbirine sürterek bu soruna neden olur. Tıpta bruksizm olarak bilinen bu durum her 10 çocuktan 3’ünde bulunmaktadır. Bu çocuklar arasında ise çoğunluğu 5 yaş ve altı olanlar oluşturuyor. Çoğunluklar geceleri ve uyku sırasında oluşan bu durum için doktora gitmek oldukça önemli oluyor.

Önlem alınmadığında ise çeşitli çene sorunlarına yol açabilmektedir. Bununla birlikte dişlerde güçsüzlük, kırılma vb. şikayetlerde artış söz konusu olabiliyor. Düzenli bakım ve önlem alınmadığından çocuklarda diş problemleri daha büyük sorunlara dönüşebiliyor.

  • Yoğun stres altında olmak
  • Psikolojik nedenler (anne- baba kavgası, kıskançlık, okulda başarısızlık, arkadaşlarla problem yaşama vb.)
  • Dental nedenler
  • Alt çene ile üst çene arasında yerleşim farklılıkları
  • Alt çenenin üst çeneye göre daha geride olması
  • Geniş boyun çevresi
  • Burun tıkanıklığı, kronik sinüzit
  • Boğaz iltihabı
  • Ağız kapatma sırasında bozukluklar
  • Alerji
  • Endokrin bozukluklar
  • Yüksek yapılan dolgular

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

En yaygın sebeplerden bazıları psikolojik temelli olanlardır. Genellikle yetişkinlerde olduğu gibi stres sonucu görülür. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre okul ya da günlük hayat sırasında oluşan stres sonucu bu sorunun artmasına neden olmuştur. Bunun yanında anne ve babanın ayrılması, ev değişimi, yeni kardeş, sevdiğini birini kaybetme ya da okulda rekabet de bu soruna neden olan psikolojik problemlerdir.

Çocuklarda diş çıkarma bu sorunun oluşmasında büyük rol oynar. Özellikle 6 aydan 14 yaşına kadar olan zamanda gelişen bu durum kasılmalara ve istemsizce dişin sürtünmesine neden olur.

Bir diğer önemli sebep ise bağırsak parazitleri idir. Bu durum özellikle geceleri uykusu sırasında ağızdan akan salya sonucu kolaylıkla tespit edebilir. Bu bağırsakta parazitlerin varlığını gösterir.

Ağızda dişin çürümesi et kısmına baskı yapmasına neden olmaktadır. Bu da farklı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu maddeler de ağızdaki kasların kasılmasına yol açar.

Endokrin problemleri ya eksik beslenme gibi durum yaşandığından bu sorun kendini gösterebilir. Bağırsaklar dolduğunda beyin sindirim işlevini yavaşlatsın diye sinyal yollar ve gerginleşir. Bu durum bağırsaklarda kasılmanın ve mide asit oranının artmasına neden olur. Tükürük de arttığından ağızdaki çiğneme kaslarının kasılmasına yol açar.

Alerjiler de bu sorunun oluşmasına neden olabilmektedir. Alerjik çocuklar diğer çocuklara göre 3 kat daha fazla risk taşır. Bu gibi durumlarda geceleri horlama meydana gelir ve ağızda salya akıntısı oluşur. Bu sorunun yanında kulak ağrısı ve iltihapları oluşumuna neden olur.

Uykusundan kalktığında boğazında yanma hissi varsa dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte ağızdan su akıntısı da reflü ihtimalini oluşturur. Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışınız.

Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu enerji metabolizmasını yoğunlaştırır ve sinir aktivitesini arttırır. Bu da kişide stres hormonlarının yükselmesine neden olur. Bu hormonlar da bu yaygın sorunun en büyük nedenlerindendir.

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Ne Zaman Geçer?

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Ne Zaman Geçer?

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Ne Zaman Geçer?

Oldukça yaygın olarak görülen bu problem ergenliğin başladığı döneme kadar sürebilmektedir. Ağız içerisinde süt dişlerine oranladığınızda kalıcı dişlerdeki ağrının daha fazla olduğu görebilirsiniz.

Çocuklarda gece diş gıcırdatma nedenleri süt dişler döküldükten sonra kalıcı olanlar çıkacağından ortadan kalkar.  Stres tabanlı nedenlerde ise bu neden ortadan kalktığında problem çözülmüş olacaktır.

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

Çocuklarda Gece Uykuda Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

Bu gibi sorunlar yaşadığınızda mutlaka önceliğiniz bir uzmana danışmak olmalıdır. Çocuklarda diş gıcırdatması tedavisi sebebe bağlı olarak değişmektedir. Doktorunuz gerekli muayeneyi yaptıktan sonra sorunun psikolojik temelli olduğunu düşünebilir. Böyle bir durumda sorun psikolojik ise sizi bir çocuk psikiyatristine yönlendirecektir.

Bağırsakta parazit oluşumu gibi bir neden varsa ilaç kullanımı uygun görülebilir. Yapılacak gaita tahlili sonuçlarına göre parazit yok edici ilaçlar verilebilir. Ağız ve diş sağlığı problemleri neden oluyorsa doktorunuz gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Eğer sorunun sebebi reflü ise beslenme düzeninde değişiklikler yapılacaktır. Uyumadan yaklaşık 2 saat öncesinden itibaren herhangi bir yiyecek- içecek tüketmemesi gerekmektedir. Asitli ve çok tatlı besinlerden uzak durmalı ve uyurken baş 45 derecelik açı ile yüksekte durmalıdır. Hiperaktivite kaynaklı sorunlarda ise pedagog ya da psikyatrist yönlendirmesi yapılacaktır.

Dişin zarar gördüğü durumlarda ise çenenin normal pozisyonunda durmasını sağlamak adına çocuklar için gece plağı verilmektedir. Bu da daha fazla zarar görmesine engel olacaktır. Unutmamanız gereken tek nokta ise tüm bu adımlar bir doktor gözetiminde uygulamanız ve ilk iş olarak bir uzmana danışmanızdır.

Çocuklarda Diş Sıkma, Gıcırtdatma Problemi İçin Neler Yapılmalı? – Video

Siz ne tür önlemler alıyorsunuz? Çocuklarda gece uykuda uyurken diş gıcırdatması nedenleri ve tedavisi ile ilgili yazımız hakkında tüm soru ve görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg