• 331.979
Anasayfa
Anne / Çocuk Uzman Doktorlar Yanıtlıyor: Hamilelikte Acı Yenir mi?

Uzman Doktorlar Yanıtlıyor: Hamilelikte Acı Yenir mi?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Hamilelikte Acı Yenir mi Hamilelikte Acı Biber Aşermek

Hamilelikte acı yemek bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte acı biber aşermek normal mi? Hamilelikte acı yemek hangi cinsiyet için işarettir? Hamilelikte acı yemek cinsiyet belirler mi? Hamilelikte acı yemek zararlı mıdır? Tüm bu sorular ve çok daha fazlası için sizi yazımıza davet ediyoruz.

Hamileyken Acı Yenebilir mi?

Hamileyken Acı Yenebilir mi?

Hamileyken Acı Yenebilir mi?

Hamileliğiniz başladığından beri acı yiyor, yer yer acıya aşeriyor olabilirsiniz. Şunu bilmenizde fayda var ki hamile kadınların sınırını aşmamak kaydıyla acı yemesinde herhangi bir zarar görülmüyor. Ancak bebeğe zarar vermese dahi annede mide yanması ve ekşimesi gibi sorunlara yol açabileceğinden hamilelikte acı yemek zararlı mıdır sorusunu kapsamlı bir şekilde ele almak gerekiyor. Gastronomiyel sorunlara yol açabileceğinden dolayı, hamilelikte acı yemek hakkında doktorlardan aldığımız yanıtları sizlerle paylaşmak istedik:

Soru 1: Acı yemeyi normalde çok seven biriyim ancak hamile olduğumdan beri bu konuda şüpheliyim. Sizce hamilelikte acı yemek bebeğe zarar verir mi?

Cevap: Hamilelikte yenen acının bebeğe ispatlanan bir etkisi yoktur. Ancak bu süreçte acıyı abartmamak kaydıyla yemenizi öneririz.

Soru2: Yemekleri acıyla yemeyi çok seviyorum ama 27 haftalık hamileyim ve acı yemek bende mide ağrısı yapmaya başladı. Bu durum bebeğe zarar veriyor olabilir mi?

Cevap: Mide problemleri olanlar için zaten acı yenmesinin kısıtlanması gerekir. Özellikle gebelikte eğer acı yenmesi yan etkilere neden oluyorsa, midenize zarar veriyor olabilirsiniz. Ancak bahsedilen durum annenin sindirim sistemi ve mideyle ilgili olup bebek ya da hamilelikle ilgisi yoktur.

Soru3: Çiğ köfte gibi acı yiyecekler yemeyi seviyorum. Ancak 15 haftalık hamileyim ve hamilelikte sucuk yiyenler ya da diğer acıları yiyenler hakkında iyi şeyler duymadım. Acı yemeye devam edebiliyor muyuz?

Cevap: Hamilelikte yenen acının bebekle bir ilgisi yoktur ve ona zarar vermez. Ancak çiğ köfte, sucuk gibi acılı besinler mide için zararlı olup sınırlı olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bu bebekle değil, annenin mide duvarını korumakla ilgilidir.

Görüldüğü gibi uzmanlara göre hamileyken tüketilen acı yemeklerin bebekle herhangi bir ilgisi yok ve haliyle çocuğunuz için bir zararı yok. Ancak olumsuzluk olarak sayamasak da annelikte yenen acının bazı etkileri var. Monell Kimyasal Duyular Merkezi yani orijinal adıyla Monell Chemical Senses Center yetkililerinin yürüttüğü bir çalışmaya göre, hamilelikte ya da emzirme döneminde acı yemek uzun vadede bebekteki damak tadını, yemek tercihlerini etkiliyor.

Gebelikte Salatalık Yenir mi? Bebeğe ve Gebeye Faydaları Neler?

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan sabah bulantıları, değişen hormon düzeyleri dolayısıyla oldukça normal karşılanıyor. Bulantı ve kusmanın mide ve bağırsağı etkileyen hamilelik hormonlarının birer yan etkisi olduğunu çoğumuz biliyoruz. Ancak acılı yemekler yemek bu mide sorunlarını tetikleyen bir diğer etmen olduğundan, sabah bulantılarını kontrol altına alana kadar bu yiyeceklerden uzak durmanız öneriliyor.

Hamilelikte yenen acı için kesin bir sınır ifade edilmiyor. Ancak anne adayının midesinde yanma, ekşime, ağrı gibi sorunlarla karşılaştığı anda kendi sindirim sistemini korumak için acıya ara vermesi gerekiyor. Özellikle son aylarda mide yanması reflüye dönüşebiliyor. Hamileliğin son aylarında artan reflü vakalarını önlemek için baştan yenen acının sınırlandırılması öneriliyor.

Hamilelikte yenmemesi gerekenler arasında acıyı kesin bir şekilde sayamayız. Ancak baharatlı ya da biberli yiyeceklerin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizmek isteriz. Eğer siz de acıyı çok seviyor ve midenizi korumak için bu zevkten mahrum kalıyorsanız size bir çözüm önerisinde bulunabiliriz. Dileyenler hamilelikte ya da emzirirken acı yemek istiyorsa yemekten sonra 1 bardak ılık süt içebilir ya da 1 yemek kaşığı bal yiyebilirler. Bu şekilde midenin rahatlatılması ve mide duvarının acının yakıcı etkisinden bir nebze de olsa korunması mümkün olabilir.

Hamilelikte Acı Yemek Cinsiyet Belirler mi?

Hamilelikte Acı Yemek Cinsiyet Belirler mi?

Hamilelikte Acı Yemek Cinsiyet Belirler mi?

Halk arasında acı yemekle hamilelerde bebeğin cinsiyeti arasında bir bağ olduğu inancı yaygın olsa da yenen yemekler ile bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi ya da anlaşılması mümkün değildir. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinde hangi etmenlerin rol oynadığı bilim dünyasının hala araştırmakta olduğu bir konu olmakta, ancak acıyla cinsiyetin bir ilgili olmadığı görülmektedir.

Acı ya da tuz ile bebek cinsiyeti anlama inancı yaygın olsa da bunun hurafe bir bilgi olduğu ve ancak doğru gün geldiğinde doktor değerlendirmesiyle cinsiyetin anlaşılabileceği unutulmamalıdır.

Gebelikte Hangi Gıdalar Yenmeli? – Video

Siz de hamilelikte acı biber yemek ve acılar tüketmek hakkında yeterince bilgi edindiğinize göre diğer sorularınızı ve fikirlerinizi yorumlar kısmına eklemeyi unutmayın.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg