• 100.232
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Ayak, Bacak, Mide, Karın, Kasık Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gebelikte Ayak, Bacak, Mide, Karın, Kasık Krampları Neden Olur, Nasıl Geçer?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Gebelikte Bacak, Karın, Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gebelik döneminde kramp hangi bölgelerde olur? Hamilelikte bacak, ayak, kasık ve midede meydana gelen kramplar neden olu? Hamilelikte oluşan krampların ne tür zararları vardır? Hamilelik döneminde oluşan kramplar için nasıl tedavi edilmeliyiz? Hamilelikte oluşan kramplarda hangi durumda doktora başvurmalıyız? Krampların anne adayına vereceği zararlar nelerdir? Sizler için hazırladığım bu yazımda hamilelik döneminde oluşan kramplar ile ilgili aklınıza gelebilecek sorulara cevap olabilecek,  hamilelik döneminde oluşan kramplarınıza çare bulacağınız hangi durumlarda ciddiye alıp doktora başvurmalısınız bunu öğrenebileceğiniz bir yazıyı siz anne adaylarımız ve merak edenler için hazırladım.

Gebelikte Kramp Girmesi Nasıl ve Neden Olur?

Gebelikte Kramp Girmesi Nasıl ve Neden Olur?

Gebelikte Kramp Girmesi Nasıl ve Neden Olur?

Hamilelikte kadın vücudu fiziksel ve hormonel olarak değişiklikler gösterdiği bir dönemdir. Bu hormonların yükselmesi ile anne adayında mide bulantısı, halsizlik, kusma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Kramp girmesi de gebelikte en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu kramplar herhangi bir kanama ve şiddetli ağrıya sebep vermediği müddetçe hamileliğin bütün döneminde görülebilir ve normal kabul edilir.

Gebelik döneminde oluşan kramplar anne adayında düşük yapma korkusu yaşatır. Kramplar hamilelik sürecinde doğal karşılanan normal bir durumdur. Bazı anne adayları bu krampları hamilelikleri boyunca yaşasa da bazı anne adayları ise hamileliklerinin sadece kısa bir döneminde bu kramplar ile karşı karşıya olurlar.

Hamilelikte Kramp Girmesinin Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte Kramp Girmesinin Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte Kramp Girmesinin Sebepleri Nelerdir?

Gaz Sancısı

Anne karnındaki embriyo yavaş yavaş şekillenirken anne adayının vücudunda hormon salgılanmaya başlar. Bağırsak ve karındaki kasların gevşemesi için progesteron hormonu salgınmaya başlar. Bu yüzden anne adayının sindirimi yavaşlar. Bu sebeple şişkinlik ve gaz birikimi oluşur. Bu oluşan gazlar krampların oluşumunda en büyük rolü alır.

Rahmin Gerilmesi

Gebelikte vücut kendini gelişmekte olan bebek için hazırlar ve rahim gerilip genişlemeye başlar. Bu rahim bağlarının gerilmesi ile kramplar oluşabilir. Hamileliğin ilk aylarında oluşan kramplar genellikle bebeğin gelişiminden kaynaklanan rahim genişlemesi yüzünden olur.

Sinirlerde Baskı 

Gebelik boyunca rahmin genişlemesi ile bacak bölgesinde sinir ve damarlara baskı yapılır. Bu baskı sebebiyle iç bacak ve ayakta kramplar oluşur.

Seks

Kramp yaşanmasının bir diğer sebebi ise eşlerin ilişkiye girmesidir. Spermler prostagladin üreterek rahmi uyarır bu yüzden rahimde kramplar oluşur.

Doğum

Hamileliğin ilk 3 yaşında yaşanan bebek ölümlerine düşük denir. Düşüğün ilk belirtileri leke gelmesi ve vajinal kanamalardır. Daha sonra bu kanama ve kele gelmesini ağrı ve krapmlar takip eder. Bu durumlardan biri ile bile karşılaşsanız derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Hamilelikte Meydana Gelen Krampların Tehlikeli Sonuçları

Düşük Yapmak

Bebeğin kaybı anlamına gelen düşük sırasında yada gerçekleşmesi öncesi ve sonrasında kasık ve mide kramplarının yaşanması mümkündür. Normal durum dışında yaşanan ağrılar olduğu zaman mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Dış Gebelik

Normal gelişen bir gebelikte , döllenmiş yumurta rahim duvarında hareket ederken, dış gebelikte yumurta rahim dışında oluşur. Tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer tedavide geç kalınırsa kramplara ve kulunç rahatsızlığına sebep olabilir.

Erken Doğum

Hamileliğin 37. haftasından önce yaşanan kramplar erken doğumun habercisi olabilir. Bu krampları her 4 saatte bir takip eden kasılmalar takip eder. Vajinal akıntıda çoğalma ve renk değişikliği meydana gelebilir.

Gebelik Zehirlenmesi (Preklampsi)

Yüksek tansiyon ve idrarda protein olarak kendini gösteren gebelik zehirlenmesi üst karın bölgesinde aşırı ağrı ve kramplara sebep olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Hamilelik döneminde oluşan alt karında ağrı ve idrar yaparken ağrı hissetmek idrar yolu enfeksiyonu yaşıyor olabilirsiniz.

Plasenta Ayrılması

Doğum başlamadan önce plasenta rahimden ayrılır. Bu anne adayının ve bebeğin hayatını riske atan bir durumdur. Sancılı krampların geçmemesi durumunda anlaşılan bir durumdur. Böyle bir durum yaşanır yaşanmaz geç kalınmadan doktora başvurulmalıdır.

Hamilelik Döneminde Kramplara Sebep Olan Diğer Durumlar

Hamilelik Döneminde Kramplara Sebep Olan Diğer Durumlar

Hamilelik Döneminde Kramplara Sebep Olan Diğer Durumlar

  • Hamilelikte aşırı kilo almak
  • Susuz kalmak
  • Hormonal bozukluklar
  • Kabızlık
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Mide yanması ve hazımsızlık yaşanması
  • Cinsel ilişki
  • Safra kesesinde taş olması
  • Yuvarlak bağ ağrısı
  • Gaz sancısı yaşanması
  • Magnezyum, potasyum ve sodyum düşüklüğü
  • Kas yorgunluğu
  • Geçmeyen şiddetli ağrılar
  • Alt karında ağrı ve kasılma yaşanması
  • Vajinal kramp, kanama, baş dönmesi ve sindirim sistemi bozukluğu
  • Omuz da ve boyun hizasında kramp

Bu tür krampları hamilelik döneminde yaşarsanız doktorunuza şikayetinizi belirtip muayene olmanızda fayda vardır.

Gebelikte Oluşan Kramplar İçin Tavsiyeler

Gebelik dönemi kadınların kas yapısını olumsuz etkileyen dönemdir. Oluşan bu kramplar hayati tehlike arz etmese de rahatsızlık verici bir durumdur.

Krampları en aza indirmek için:

  • Kalsiyum bakımında  zengin gıdalarla beslenmek
  • Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak
  • Dinlenirken ayaları yukarıda tutmak ve varis varsa varis çorabı giymek
  • Otururken ayakları dairesel hareketlerle çevirmek ayak kramplarını oldukça rahatlatan egzersizlerdendir.
  • Yüksek topuklu ayakkabı giymemek
  • Aşırı kilo alımından kaçının
Hamilelikte Kramplar Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kramplar Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kramplar Nasıl Geçer?

Spor Yapmak

Yürüyüş gibi yapılan hafif egzersizler hamilelikte kramplarla başa çıkmanın en iyi yoludur. Bu yapılan egzersizler krampları azalttığı gibi doğumu da kolaylaştırır.

Kalsiyum Alımına Dikkat Etmek

Hamilelikte içilen  bardak süt ile kalsiyum ihtiyacı karşılanmış olur. Eğer kalsiyum alımına dikkat edilmezse gebeliğin ilk 3 ayında kramp yaşanması daha fazla görülür.

Soğuk Kompres Uygulamak

Yapılan soğuk kompres krampları gidererek ağrıyı azaltır. Bir havlu ya da kalın bir peçetenin içerisine buz koyarak 15 dakika kramp giren bölgede bekletin.

Pekmez Tüketimi

Hamilelikte olaşan krampların sebebi eğer kalsiyum ve potasyum eksikliği ise pekmez tüketmek bu durum için en iyi çaredir. Pekmez kasları güçlendirerek kramp girmesinin önüne geçer.

Su İçmek

Gebelikte yaşanan su kaybı krampların en önemli sebeplerindendir. Kramp girdikten sonra 1 -2 bardak su içmek kramp girmesinin önüne geçecektir. Gün boyunca sıvı alımına hamilelik boyunca dikkat etmek gerekir.

Unutmayalım ki hamilelikte oluşan kramplara şiddetli ağrılar eklenirse derhal doktora başvurmalısınız.

Hamilelikte Kramplar Neden Olur, Nasıl Geçer? – Video

Gebelik döneminde en çok hangi bölgede kramp sorunu ile karşılaştınız. Bunun için hangi tedavi yöntemini kullandınız. Hamileliğinizin hangi aylarında kramp sorunu ile karşılaştığınızı bize yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg