• 95.474
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelerde Tansiyon Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelerde Tansiyon Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Hamilelerde Tansiyon Düşüklüğü Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte tansiyon kaç olmalı? Hamilelikte tansiyon düşüklüğü belirtileri nelerdir? Hamilelikte tansiyon düşüklüğü neden olur? Hamilelikte tansiyon düşüklüğü yaşayanlar ne yapmalı? Sen hamilelikte tansiyon düşmesi hakkında merak ettiklerini yazımızda bulacaksın.

Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte tansiyon düşmesi sıklıkla karşılaştığımız bir sağlık problemi. Pek çok gebe kadın hamileliğinin ilk aylarında, özellikle de ilk 3 ayında kan basıncında düşüşler yaşar. Gebeliğin ikinci döneminde ise yani 4,5 ve 6. aylarda da bu düşüşler yoğunlaşabilir. Bu durum genel olarak yoğun bir problem teşkil etmez ancak vakaların ağırlaşması anne ve bebek sağlığını riske atacaktır.

Bebeğin ve annenin yeterince oksijen alması, kan hacminin ideal olası ve damarların genişlememesi hamilelik boyunca önem teşkil eder. Ancak gebelikle genişleyen damarlar, tansiyonun yani kan basıncının düşmesine neden olacaktır. Elbette hormonal değişimler de gebelikte düşük tansiyon nedenlerinde başı çeken bir diğer etmendir. Annenin susuz kalması, daha önce de tansiyonuyla sorun yaşıyor olması, endokrin sistem sorunları, ikizlere hamile olması, kansızlık ve kalp sorunları da diğer nedenlerden sayılabilir.

Hamilelikte Tansiyon Kaç Olmalıdır?

Hamilelikte Tansiyon Kaç Olmalıdır?

Hamilelikte Tansiyon Kaç Olmalıdır?

Normalde sağlıklı bir bireyin tansiyonunun 120’ye 80 yani büyük tansiyon 120 ve küçük tansiyon 80 şeklinde olması lazımdır. Halk arasında bu değerleri 12’ye 8 şeklinde de duyabilirsin. Bu değerler ideal olanlarıdır ve altında olması halinde tansiyon düşmesi olarak sınıflandırılır.

Ancak hamilelerde durum farklı. Hamile bir kadın için tansiyonun 90/60 yani 9’a 6 olması normal karşılanır ve bunun altındaki değerler düşük tansiyon olarak kabul edilir. Tabi bu değerler yalnızca birer genellemedir ve kişinin hamilelik öncesi sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir.

Tansiyon Düşmesi Hamilelik Belirtisi midir?

Tansiyon Düşmesi Hamilelik Belirtisi midir?

Tansiyon Düşmesi Hamilelik Belirtisi midir?

Doktorlara göre hamileliğin belirtilerinden biri de tansiyon değerlerinin düşmesidir. Ancak buna eşlik edebilecek ve tansiyonun düşmesiyle yaşanabilecek diğer belirtiler de şunlardır:

  • Oturmada ya da ayağa kalkınca baş dönmesi,
  • Görmede bulanıklık,
  • Baş ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Konsantre olmada zorlanma,
  • Aşırı su içme isteği,
  • Soluk, nemli ve soğuk bir cilt,
  • Bitkinlik ve yorgunluk,
  • Nabzın hızlanması.

Hamilelikte Tansiyon Düşmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Hamilelikte Tansiyon Düşmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Hamilelikte Tansiyon Düşmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Süreç boyunca tansiyonu dengede tutabilmek ve hamilelerde tansiyon düşmesi sorunundan korunmak için dikkat edebileceğiniz bazı ipuçları mevcut:

  • Aşırı tuz bebeği olumsuz etkileyebilir ya da bu defa da tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Ancak tansiyonun dengede kalması için yeterli oranda tuz almış olduğumuzdan emin olmak gerekiyor.
  • Gün içinde mutlaka az ve sık yemelisin. Öğünlerinizin sayısı çok ancak miktarı küçük olsun. Hatta öğün düzenleme konusunda bir diyetisyenden yardım alabilirsin.
  • Aşırı karbonhidrat almaktan kaçınmalısın. Patates, ekmek, makarna, çikolata, havuç gibi besinleri sınırlandırman gerekiyor.
  • Susuz kalmamak gebelikte tansiyon düşüklüğü konusunda önlem almak için önemli bir madde. Bitki çayları ve meyve suları gibi sıvılarla takviye alabilirsin. Hamilelikte gün içinde tüketmemiz gereken minimum 2 litre su miktarının, 2,5 litreye çıktığını unutmamalısın.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek oldukça önemli. Bu nedenle doktorundan prenatal vitamin ve folik asit takviyesi için ürün reçetelendirmesini isteyebilirsin. Kafein ve alkol ise bu süreçte yasak olanların başında geliyor.
  • Uzun süre ayakta durmayı gerektiren aktivitelerden kaçınmalısın. Ancak bu spor yapmana engel değil, yürüyüş gibi basit egzersizlerini aksatmamalısın.
  • Spor programın da dahil olmak üzere gün içinde ani hareketlerden mutlaka kaçın. Hatta mümkünse varis çorabı kullanabilirsin. Kan dolaşımına yardımcı olan bu çoraplar ayakta durman gereken zamanlarda yardımcı olabilir.

Gebelikte Düşük Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte Düşük Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelikte Düşük Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Düzenli olarak doktor kontrollerine katıldığında, doktorun zaten bir rutin olarak tansiyon değerlerine bakacaktır. Anormal bir durumda gerekli müdahalede bulunur. Ancak durumun dikkatini çekmesi halinde tanı sürecinde senden diyabet, anemi gibi kan hastalıklarına dair farklı testler isteyebilir.

Genelde 6. aya kadar düşen ve 6. aydan sonra yükselmeye başlayan kan basıncı değerleri, hamilelikten dolayı ilaçla tedavi edilmez. Normal bireylerde kullanılan ilaçları almak tehlikeli bir hatadır ve bu yanlıştan kaçınman çok önemlidir. Doktorlar bu süreci daha çok doğal yollarla çözmeye çalışır. Bu doğal çözümlerin başında ise şüphesiz beslenme gelir.

Yedikleri ve içtikleri gözden geçirilen anne adaylarının beslenmesinde gerekli düzenlemeler yapılarak tansiyonu denge altına alınmaya çalışılır. Bahsetmiş olduğumuz hareketliliğe ve tuz, su tüketimine dair önlemler de bu süreçte önemli.

Gebelikte Tansiyon Düşmesi Bebeği Nasıl Etkiler? – Video

Sen de hamileliyken tansiyon düşmesi hakkındaki tüm görüşlerini ve sorularını yorumlar kısmına eklemeyi unutma!

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg