• 129.770
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuk Doktorları Yanıtladı: 3 Aylık Bebeklerde Kabızlık Nasıl Çözülür?

Çocuk Doktorları Yanıtladı: 3 Aylık Bebeklerde Kabızlık Nasıl Çözülür?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Çocuk Doktorları Yanıtladı: 3 Aylık Bebeklerde Kabızlık Nasıl Çözülür?

3 aylık bebeklerde kabızlık için ne yapılır? 3 aylık bebeklerde kabızlık neden olur? Anne sütü alan bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? 3 aylık bebek kabız olursa ne yapılmalı? Siz de 3 aylık bebeklerde kabızlık ya da 4 aylık bebekler için ay ay ve adım adım tüm bilgileri bu yazımızdan öğrenebilirsin.

3 Aylık Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?

3 Aylık Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?

3 Aylık Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?

Özellikle 3. ve 4. aylarda sıklıkla karşılaştığımız yeni doğan bebeklerde kabızlık sorunu, doktorların verdiği yanıtlarla çözüm bulabileceğimiz, paniğe yol açmaması gereken bir sorundur. Mama ile beslenen bebeklerde kabızlık nasıl giderilir sorusuna doktorlardan yanıt alıyoruz:

Soru 1: 3 aylık bebek annesiyim ve anne sütüyle beslediğim çocuğum yaklaşık 2 haftadır hiç dışkılamadı. Gliserin fitil kullanarak bir kez dışkısına yardımcı oldum ancak yine 7 gündür yapmasını bekliyoruz. Bu şekilde devam etmesinden endişeleniyorum, ne yapmalıyım?

Cevap 1: Literatüre göre anne sütü alan bebeklerin haftada 1 dışkılaması normaldir. Hatta bir doktor olarak 12 günde 1 dışkılamayı normal hale getiren bebekler görmüşlüğüm vardır. Gelen kaka normalse, çok sert ya da renkli değilse çocuğun rutini bu olabilir. Eğer süre çok uzarsa fitilden yardım alınmasında sakınca yoktur.

Cevap 2: Mutlaka bu denli uzun süren kabızlıkta hastaneye başvurulması gerekir. Anal fissür ya da hemoroidden şüphelenilir.

Cevap 3: Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık nasıl giderilir sorusunu oldukça yaygın olarak duyuyoruz. Aslında bu sorunun sıklığına bakıldığında kabızlığın normal olduğunu görürüz ama 2 hafta çok uzun bir süre zarfı. Eğer annenin nezle ya da alerjisi varsa yediklerini kontrol etmesi gerekir. Çünkü bebeğin sindirim sistemine anne sütüyle istenmeyen maddeler geçiyor olabilir.

Soru 2: 3. ayını dolduran bebeğim 1 ay boyunca kakasını yapamadı. Her seferinde fitil kullanmam gerekiyor ve fitili vermediğimde 3-4 gün boyunca tuvalet yapmıyor. Doktora gittik ve 3 gün kakasını yapmadığımda fitil verebileceğim söylendi. Ancak 1 aydır durumumuz aynı yani fitilsiz kaka yapmıyoruz. Bu durum normal mi? 4 aylık bebekte kabızlık yine bu ay gibi devam eder mi?

Cevap: Bebeğin 5 güne kadar kakasını yapmamasına müdahale edilmez. Ancak 5. günden sonra fitil kullanılması gerekir. Anüs çevresinde kas kontrolü olmayan bebeğe müdahale etmek, bahsettiğimiz kasların gelişimini geciktirir. Anal fissür gibi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için çocuk cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır. Çünkü 3 aylık bebeklerde kabızlık için en sık karşılaştığımız nedenlerin başında anal fissür gelir. Bu rahatsızlığın bebekte acı yaratması nedeniyle, bebeğin sindirim sistemi tepki göstermektedir.

Soru 3: Bebeğim 3 aylık bir kız çocuğu ve ortalama 20 gündür hiç tuvaletini yapmadı. Anne sütüyle besliyorum ancak bunun haricinde Gavıscon da veriyorum. Fitille yardımcı olursam dışkılıyor ancak onun haricinde beklemem gerekiyor. 3 aylık bebekte kabızlığa ne yapılır?

Cevap: Sadece anne sütüyle beslenen bebek eğer huzursuz değil, hatta mutluysa ve dışkısının katılığında – cıvıklığında bir anormallik yoksa 5 güne kadar kakasını yapmamasını normal görürüz. Bu durumda müdahale gerekmez. 20 güne çıkan dışkılamamada fitilin yardımı yeterli olabilir.

4 Aylık Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?

4 Aylık Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?

4 Aylık Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?

Soru 4: 4 aylık bir kız bebeğim var ve 2 aydır kabızlık çekiyor. Her 5 günde bir fitil veriyorum. Doktora gittiğimizde anal fissür var deyip tedaviye başladılar. Anal fissür geçti ama kabızlığı geçmedi. Kolonlara bakıldı ama bir sorun bulamadılar. En sonunda biyopsi yapmak gerekebilir dendi. Sizce biyopsi  için bebeğim küçük müdür? 3 aylık bebekte kabızlık için çözüm öneriniz yok mudur?

Cevap: Bahsettiğiniz dönem henüz biyopsi için erkendir. Kayısı suyu ve ek gıda takviyesine geçiş yapılmasını, daha çok su verilmesini öneririz. Bebeklere verilen yoğurt, muz ve şeftali ise tam tersi kabızlığı tetikleyecektir.

Bebeklerde Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? Bebeğimin Kilo Alması İçin Ne Yapabilirim?

Soru 5: Henüz bebeğim 4 aylık ama buna rağmen 8 -10 günde bir tuvaletini yapabiliyor. Bu süre bazen uzuyor bazen kısalıyor. Ona anne sütü haricinde bir de 2 öğün şeklinde mama veriyorum. Doktora gittim ama sorunu bulamadı, korkmama gerek var mı? Mama ile beslenen bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Cevap: Eğer gelen kaka çok katı değilse ve kanlı gelmiyorsa o zaman panik yapılmamalıdır. Bebeğin kakasını yapma esnasında dikkat çeken bir rahatsızlığı yoksa durumun düzeleceği düşünülür. Yavaş yavaş ek gıda takviyesine başlanabilir. 3 aylık bebeklerde kabızlık için sabahları birkaç damla saf zeytinyağı içirmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca takviye gıda için meyve suları da uygundur.

5 Aylık Bebeğim Kabız, Anne Sütüm Yok Ne Yapabilirim? – Video

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir? – Video

Sen de 3 aylık bebeklerde kabızlık nasıl giderilir sorusuna yanıt bulabildin mi? Tüm aklına takılanları yorumlara eklemeyi unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg