• 232.055
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Kabak Çekirdeği Yenir mi? Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Kabak Çekirdeği Yenir mi? Faydaları Nelerdir?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Hamilelikte Kabak Çekirdeği Yenir mi? Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte kabak çekirdeğinin zararları var mıdır? Kabak çekirdeğinin hamilelere faydaları nelerdir? Hamileyken kabak çekirdeği tansiyonu yükseltir mi? Hamilelerde kabak çekirdeğinin bağırsaklara faydaları nelerdir? Sen de hamileyken kabak çekirdeği yenir mi diyorsan, tüm cevapları yazımızda bulacaksın.

Hamileyken Kabak Çekirdeği Yemek Kansızlığı Önler

Hamileyken Kabak Çekirdeği Yemek Kansızlığı Önler

Hamileyken Kabak Çekirdeği Yemek Kansızlığı Önler

Öncelikle, gebelikte kabak çekirdeği yemenin hem anne hem de bebeği için oldukça faydalı olduğunu bilmende fayda var. Direkt çerez olarak tüketebileceğin gibi salata, smoothie, ev yapımı ekmek gibi farklı tariflerin içerisinde de kullanarak gebeyken kabak çekirdeği yiyebilirsin. Peki kabak çekirdeğinin ne gibi faydaları bizleri bekliyor olacak?

Hamilelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan kansızlığın temel nedeninin demir eksikliği olduğunu çoğumuz biliyoruz. Vücuda oksijen dağıtmakla sorumlu olan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinden sorumlu olan demir, özellikle gebelikte daha çok alınmasına dikkat etmemiz gereken bir mineraldir. Çünkü bebeğe gereken miktarda oksijen taşınması için her bir bileşenin yerinde olması gerekir.

100 gramında 8.8 mg demir bulunan kabak çekirdeği ise susamdan sonra bilinen en yüksek demir oranına sahip besindir. Yalnızca 1 küçük su bardağı kadar çekirdeğin yenmesi bir kadının günlük demir ihtiyacının yarısını karşılamasını sağlayacaktır. 100 gramı 500-600 kalori gibi yüksek bir enerji değerine sahip olduğu için her ne kadar gebeyken kabak çekirdeği yemek önerilse de yine de fazla kilo sorunu yaratmamak için tüketimi sınırlandırmak öneriliyor.

Hamileyken Kabak Çekirdeği Yemek Enerji Verir

Vücudun temel enerji kaynaklarından biri olan B vitamini, önemi gebelikte ön plana çıkan bileşenlerden biridir. Essential of Life Cycle Nutrition isimli bir derginin açıkladığı çalışmaya göre hamileyken kişinin yaşıtlarına göre B vitamini ihtiyacı neredeyse iki katına çıkıyor.

Hamilelikte alınması oldukça önemli olan bir tür B vitamini olan folat, özellikle yeni doğanların sağlığında büyük rol oynuyor. Spina bifida gibi nöral tüp kaynaklı doğuştan kusurları önlemede bahsedilen türün önemi büyük.

Hamileler için 1 günlük folat ihtiyacı 400 mg olmakta ve 100 gram kabak çekirdeği 48 mg folat içermesiyle hamilelere büyük faydalar sağlamaktadır. Görüldüğü gibi hamilelere kabak çekirdeğinin faydaları ile bebekleri hayati sorunlardan dahi korumak mümkün olabilir.

Hamileyken Kabak Çekirdeği Y

Hamileyken Kabak Çekirdeği Y

Hamileyken Kabak Çekirdeği Yemek Çinko İhtiyacını Karşılar

Çinko eksikliği, hamilelerin baş belası bir diğer sorun daha. Çinko deyip geçmemek gerekiyor çünkü bu önemli mineralin sayesinde düşük yapmaktan, kan zehirlenmesinden, doğum esnası komplikasyonlarından korunmak mümkün olabiliyor. Hamilelerde günlük çinko ihtiyacının 13 mg. olduğunu bilmende fayda var. Peki bu kadar çinkoyu nerden alacağız diyorsan cevabı basit. 90 gram kabak çekirdeğinin 2.4 mg. çinko içermesi, bu soruna da çare oluyor. Çinko sayesinde bebeğin gelişim döneminde DNA yapısı destekleniyor ve hücre bölünmelerinde sağlığı korunuyor.

Gebelikte Salatalık Yenir mi? Bebeğe ve Gebeye Faydaları Neler?

Hamilelikte Kabak Çekirdeği Yemek Omega 3 Sağlar

Sağlıklı doymamış yağların ne kadar önemli olduğundan eminiz doktorun çoktan bahsetmiştir. Bebeğin zihinsel gelişimi için şüphesiz bu faydaların önemi büyük. Beyin hücrelerini destekleyen bu faydalı yağların başında ise omega 3 yağ asitleri geliyor. Bebeklerin yeterince esansiyel yağ almaması, sonrasında zihinsel olarak geriliklere yol açabilir. Bu nedenle merkezi sinir sisteminin oluşma evresinde annenin doğru besinlerle omega 3 alması eşsiz bir öneme sahiptir.

Hamileyken omega 3 içeren besinleri hemen her gün tüketmen gerekebilir. Bu konuda en pratik yardımcın ise kabak çekirdeğinin mucize yağı olabilir. Omega 3’ün yanı sıra dokosaheksaenoik asit yani DHA vitaminlerini alman adına gebeyken çekirdek yemenin faydaları yeterli olacaktır.

Hamileyken Kabak Çekirdeği Yemek Zararlı mı?

Bahsetmiş olduğumuz üzere bu küçük tohumları hamileyken tüketmenin bir zararı olmadığı gibi sayısız faydası da bulunuyor. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir kuraldan bahsedeceğiz: miktar!

Evet, kabak çekirdeğini ne kadar sevsek de fazla tüketildiğinde yoğun yağ ve enerji değerleri ile aşırı kilo almana yol açabileceğinden, tükettiğin miktar konusunda dikkatli olman gerekiyor. 1/4 su bardağı kabak çekirdeğinin 186 kalori içerdiğini bilmen, günlük kalori hesaplarında eminiz yardımcı olacaktır. Gün içinde alman gereken mineral ve yağ orandan yola çıkarak, hamileliğinin haftasına göre bu çekirdeklerden ne kadar tüketmen gerektiğini hemen hesaplayabilirsin. Dilersen diyetisyeninden de yardım alman mümkün elbette.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? – Video

Sen de hamilelikte kabak çekirdeği zararlı mı diye endişe ediyorsan, artık endişelerini rafa kaldırabilir ve sınırlı tüketmek kaydıyla bu harika besinden faydalanabilirsin. Sorularını yorumlara eklemeyi unutma!

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg