• 119.526
Anasayfa
Anne / Çocuk Araba Tutması Neden Olur? Bebeklerde Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

Araba Tutması Neden Olur? Bebeklerde Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Araba Tutması Neden Olur? Bebeklerde Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde araba tutması neden olur? Araç tutması nedir? Çocuklarda araba tutması belirtileri hangileridir? Çocuklarda araba tutmasının etkilerini azaltmak için neler yapılabilir?  Sizler için hazırladığım bu yazımda çocuğunuzla yola çıkmadan önce korku ve endişelerinizi en aza indirebilmek için bebek ve çocuklarda araba tutması konusunda araştırma yapıp bu yazıyı hazırladım. Rahat bir yolculuk geçirmeniz için yazımı okumanız yeterli olacaktır.

Bebeklerde Araba Tutması

Bebeklerde Araba Tutması

Bebeklerde Araba Tutması

Bir çok ebeveynin muzdarip olduğu bir konu olan hatta onları yolculuğa çıkmaktan alıkoyan konu bebeklerde ve çocuklarda araba tutması konusundan bahsetmeden önce araba tutması nedir ondan bahsetmek isterim.

Vücudumuza beynimizden gelen çeşitli organlardan komutlar vardır. Gün içinde gelen bu komutlara göre beyin hareket yönünü belirler. Yolculuk yaparken (kara, deniz, hava yolculukları) iç kulakta olan sıvı beyine harekette olduğunun komutunu verir. Gözlere ise hareketsiz olduğu komutu gider. Bu iki farklı komut beyine gittiği zaman vücutta çeşitli fiziksel belirtiler meydana gelir.

Araba tutması bir çeşit hareket bulantısı olarak da bilinir. Beynin çelişkili komutlar alması ile bu durum ortaya çıkar. Her çocuğu farklı derecede etkiler ve bunun belli bir açıklaması yoktur. Yeni doğan bebeklerde çok sık görülmese de 2 ile 12 yaş arası çocuklarda daha yaygın olarak görülür.

Bebeklerde Araba Tutması Belirtileri

  • Bulantı yaşanması
  • Yüz renginde solukluk
  • Esneme gibi uyku belirtileri
  • Bebekte ya da çocukta görülen terleme
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Kusma
Araç Tutmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Araç Tutmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Araç Tutmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle anneler çocuklarının uyku saatlerini bilirler. Araba tutmasının önüne geçmek için bebeğinizin uyku saatinde yola çıkmak hem işinizi kolaylıştıracak hem de araba tutmasının önüne geçecektir. Uykuda ki bebekler araç tutmasından çok fazla etkilenmezler. Bebeği evde uyutup daha sonra araba koltuğuna yerleştirip yolculuğa çıkmak en iyi fikirdir.

  • Çocuğunuzun midesine dokunmayacak hafif şeyler yedirin.
  • Tok tutacak yiyecekler verin, çiğ sebze vermekten kaçının.
  • Sıvı ihtiyacını karşılayın ama çok fazla sıvı vermeyin.
  • Yolculuk esnasında şekerli, hazır gıdalar, ambalajlı gıdalar vermeyin.
  • Pencereleri sık sık açarak arabadaki oluşan havayı ve kokuyu tazeleyin.
  • Çocuğunuzun öne doğru bakmasını sağlayın.
  • Mola vermekten çekinmeyin.
  • Yolculuk esnasında telefon tablet gibi cihazlarla oynamasına izin vermeyin.
  • Kusma başladıysa artık alınacak bir önlem yoktur. Biraz su verip boğazının tahriş olmasını engelleyin.

Duygusal Girdileri Azaltın

Kitap, oyuncak gibi sabit odaklanmasını sağlayacak materyellere ilgisini vermesinin önüne geçerek arabanın dışında olanlara bakmasını sağlayın. Karşıya doğru ya da camdan dışarı bakması daha iyi gelecektir.

Yolculuğa Çıkmadan Yemek Düzenine Özen Gösterin

Yolculuğa çıkmadan önce ya da yolculuk esnasında çocuğunuza baharatlı ve yağlı yiyecekler vermekten kaçının. Yolculuğunuz uzunsa ve çocuğunuz acıktıysa sadece kraker gibi atıştırmalıklar verin.

Havalandırmaya Özen Gösterin

İçerideki havayı değiştirmek ve temiz tutmak araba tutmaması konusunda çok yardımcı olacaktır. Araba içini sık sık havalandırın.

Çocuğunuzun Dikkatini Dağıtın

Çocuğunuzu araba tuttuğunu zaten önceden tecrübe ettiyseniz onun dikkatin dağıtacak müzik dinleme ya da bir şeyler anlatma aktivitesini yapabilirsiniz. Kusma için iyi gelen ilaçlardan doktorunuzun önerisi ile kullanın. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse doktorundan reçetesiz alabileceğiniz ilaçlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çocuklarda Araç Tutması Nasıl Azaltılır?

  • Çocuğunuzun gözlerini açık tutup uzağa bakmasını sağlayın.
  • Yiyecek vermeyin.
  • Araç içinin sık sık havalandırın.
  • Sarsıntıdan uzak sakin bir yolculuk olması için ona uygun yollar seçin.
  • Dinlenmesini sağlayın.
Çocuklarda Araba Tutmasını Engelleyen Bant

Çocuklarda Araba Tutmasını Engelleyen Bant

Çocuklarda Araba Tutmasını Engelleyen Bant

Araba tutması için kullanılan bant ilk olarak 2008 yılında yurt dışında kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda ülkemizde de oldukça yaygındır. Kusmayı engelleyen bu bant kusmaya neden olan noktalara basınç yaparak kusmayı engelliyor. Böylelikle vücuttaki enerji kanalları düzgün şekilde çalışmış oluyor. Bu sebeple de kusma ve baş dönmesi engellenmiş oluyor. Bu bandı eczanelerde bulabilirsiniz. Yetişkinler ve çocuklar için ayrı formatı bulunur.

Mide Bulantısını Engelleyen İlaçlar

Yolculuğa çıkmadan yarım saat önce kullanılacak mide bulantısını önleyici ilaçlar işinize yarayabilir. Bu ilaçlar reçetesiz olarak eczanelerde satılır. Fakat bu kullanılan ilaçlar bazı çocuklarda uyku, sinirlilik, heyecanlanma gibi duygu durumları yaratabilir.

Yolculuğa çıkmadan önce çocuk doktorundan bilgi alırsanız en azından çocuğunuzun yaş ve kilosuna uygun ilaç ismi ve kullanım için doz miktarı hakkında bilgi verir.

Araba Tutması Neden Olur, Önlemleri ve Tedavisi Nedir? – Video

Sizler yolculuğa çıkarken ne tür önlemler alıyorsunuz. Kullandığınız ilaç varsa kullanımı hakkında bilgi verebilirsiniz. Yolculuk esnasında çocuğunuzla yaşadığınız deneyimlerinizi yolculuğa çıkmak için hazırlanan ebeveynlerimiz için bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg