• 127.354
Anasayfa
Anne / Çocuk Teknolojinin Zararları Neler? Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

Teknolojinin Zararları Neler? Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Teknolojinin Zararları ve Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı

Teknolojinin zararları ve yararları neler? Bilgisayarda çok vakit geçirmenin zararları nedir? Cep telefonunun göze zararları nedir? Akıllı telefonun psikolojik zararları var mıdır? Teknolojinin olumsuz yönleri neler? Sen de teknolojinin zararları hakkında edindiğin bilgilerden sonra alışkanlıklarını bir daha gözden geçireceksin.

Teknoloji Nedir?

Teknoloji Nedir?

Teknoloji Nedir?

Günümüzde gelinen noktaya baktığımızda henüz okula yeni başlamış çocukların dahi elinde tabletler ve telefonlar görüyoruz. Hele yetişkinlerin elinden akıllı telefonları düşmüyor, adeta laptopsuz bir yere gidemiyorlar desek yeri. Aslında bundan yalnızca 5 ya da 10 sene önce durum hepimiz için daha basitti. Ancak cihaz çeşitliliği, teknolojinin kolaylıkları, sosyal medya derken teknoloji adeta hayatın vazgeçilmezi halini aldı. Ancak görebileceğin üzere artık bu bir alışkanlıktan çıkıp bağımlılık halini aldı. Öyle ki evden çıkarken bazen anahtarı, cüzdanı unutuyor ancak yine de telefonsuz çıkmıyoruz.  O zaman hal bu kadar kontrolden çıktığına göre gelin birlikte teknolojinin yararları ve zararları hakkında biraz konuşalım.

Sözlükteki anlamına bakıldığında teknolojinin insanların ihtiyacını daha rahat karşılayabilmek adına kullandığı araçları üretme aşamasında gereken yetenek, bilgi birikimi ve yöntemlerin tamamı anlamına geldiği görülüyor. Ancak teknoloji ne demek dediğimiz de bu yöntem ve araçlardan öte bir tablo karşımıza çıkıyor.

Çocuklar İçin Teknoloji Zararlı mı?

Teknolojinin tanımına baktığımızda yalnızca kolaylıklarından ve avantajlarından bahsedilse de elbette hal bundan ibaret değil. Peki işimizi bu kadar kolaylaştıran bir şeyden neden zararlıymış gibi bahsediyoruz? Çünkü teknolojik gelişmeleri her ne kadar üretimi kolaylaştırmak için çıkarmış olsak da biz insanlar edinebilmek için ciddi harcamalar yapar olduk, bu harcamaların karşılığında aldığımız cihazlar ise hem fiziksel hem de ruhsal beklenmeyen pek çok zarara yol açtı. Böylece kolaylık için üretilen cihazlar kontrolümüzden çıktı ve gereksiz, aşırı fazla kullanımla hayatımızı işgal etti. Sonuca baktığımızda ise tek gördüğümüz hemen her yaştan insanın teknoloji bağımlılığı olduğu.

Teknolojinin zararlarından bahsederken bilinçli kullanımın ve bilinçsiz kullanımın konudan bağımsız olması düşünülemez. Bilinçsiz kullanım dendiği zaman ise akla elbette ilk olarak çocuklar gelmektedir. Yetişkin bireyler için bilincin olmasına rağmen tercih olarak teknolojik bağımlılık geliştiğinden söz edilebilir. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda bunun bir tercih olduğunu söylemek, yalnızca bir bahane olur.

Bahsettiğimiz bu durumun nedeni çocukların teknolojik cihazlar ile geçirdiği vaktin çok da ayırdında olmaması, hele zararlarının hiç mi hiç bilincinde olmamasından ileri gelir. Teknolojinin zararları maddeler halinde ödev olarak verilse de bu konuda çocuklardan önce ebeveynlerin bilinçli olması gerekir.

Peki zararlarından korunacağız diye teknolojiyi hayatımızdan çıkarmak mı gerekir? Teknolojiden ne ölçüde yararlanmak bizi zararlarından koruyacaktır?

Çocuklar İçin Teknoloji Zararlı mı?

Çocuklar İçin Teknoloji Zararlı mı?

Teknoloji Şart mıdır?

Tüm yaşamı kolaylaştırdığı inkar edilemez bir gerçek teknolojinin. Ayrıca teknolojinin geldiği nokta, insanoğlunun dünya üzerinde kat ettiği yolun en büyük göstergesi. Teknolojiden tamamen uzaklaşmak yer yer hepimizin aklına gelse de bu hayatın sunduğu modern konfordan uzaklaşmaya da pek hazır değiliz. Modern zamanın kolaylığına öyle alıştık ki artık teknolojiyi komple uzaklaştırmak mümkün değil tabi. Ancak sınırlı kullanım, çocuklar içinse ebeveyn gözetiminde kullanım teknolojinin doğruya kullanımı için olmazsa olmaz kurallardır. Çocukların eline verilen akıllı telefon ile tamamen zamanını boşa harcadığı da unutulmamalıdır.

Aslında teknoloji geniş kapsamlı bir kavram olarak düşünülürse faydalı oyunların, geliştiren oyuncakların da teknolojiden yardım aldığını ve faydalı olduğunu söylemek gerekir. Ancak çocuklar için teknolojiyi yalnızca bir oyalama ve vakit geçirme aracı olarak kullanmak, cihazlarla geçirilen süreyi tamamen anlamsız ve amaçsız kılar.

Çocuklar için Teknolojinin Zararları

Bahsetmiş olduğumuz üzere teknolojinin zararları yetişkinler açısından ayrı, çocuklar açısından ayrı ele alınmalıdır. Bilinçsiz ve yanlış kullandırılan teknolojik ürünlerin çocuklara ne gibi etkileri olduğuna birlikte göz atalım:

Teknolojinin Zararları Aile Bireylerini Koparır

Hem duygusal hem bilişsel hem de psikolojik açıdan çocuğun gerektiği gibi gelişmesinde en önemli okul ailedir. Aile bireyleri arasında sağlıklı iletişim demek gelecek neslin mutluluğu demektir.  Ancak çocukların akıllı telefon kullanması ya da bilgisayar oyunlara dalıp gittiği saatler, aile bireyleri arasındaki iletişimin kopmasına yol açar. Sanal dünya içinde kaybolan çocuğun zamanla gerçek duyguları kaybolur ve ailesine karşı hissizleşir. Bu da beraberinde aile içinde pek çok sorunu doğurur. Aile içindeki iletişimsizlik ve duygusuzluk zamanla çocuk tarafından okul ve iş hayatına yansıtabileceği kadar ilerleyebilir.

Teknolojinin Zararları Zihni Engeller

Teknolojinin Zararları Zihni Engeller

Teknolojinin Zararları Zihni Engeller

Teknolojik ürünlerle geçirilen zamansız amaçsız faaliyetlere yönelik olması ya da en önemlisi çok uzun sürelere dayanması, bir noktadan sonra zihni etkileyecektir. Televizyon başında ya da elinde tabletle bırakılan çocukların ne izlediği, ne yaptığı kontrol edilemez. Saatleri bulan sürelerle bu çocuklar sanal ve yararsız bir dünyaya hapsolur.

Bahsedilen durumun neticesinde çocuklarda birtakım zihinsel gelişim gerilikleri gözlemlenmeye başlar. Odaklanma problemleri, hiperaktiflik ve algılama güçlüğü bu zihinsel sorunların başında gelir. Bu sorunlar ilerleyen dönemde çocuğun akademik başarısını derinden etkileyecektir.

Bu noktada yanlış anlaşılmaması gereken akademik başarısızlık durumunda hemen teknolojiyi suçlamamak gerektiğidir. Teknolojinin bilinçsiz kullanım halinde çocuğun başarısını etkilemesi olasıdır. Ancak okul başarısında pek çok etmen bir arada düşünülmeli ve sadece teknolojiye odaklanılmamalıdır.

Teknolojinin Zararları Sosyalliği Etkiler

İnsan kaç yaşında olursa olsun farklı seviyelerde de olsa sosyalliğe ihtiyaç duyar. Her şeyden önce içinde bulunduğumuz toplumda günün büyük kısmı sosyal ortamlar içinde geçer. Özellikle çocukların kendi gelişim çağında akranları ile geçirdiği süre, onun zihinsel gelişimi ve ruhsal sağlığı açısından büyük önem taşır. Ancak günümüzde çocuklar tablet oyunları içinde kaybolurken arkadaş edinme, iletişim kurma gibi becerilerini geliştirememektedir. Hatta birbirleri ile mesajlaşmaları gereken tek durum online oyunlar olmuştur.

Laptop başında saatlerini harcayan çocuklar için oyun demek yalnızca sanal bir dünya demektir. Dokunmaya ve hareketliliğe dayanan faydalı oyunlara uzaklaşırlar. Hal böyle olunca sosyallik yetenekleri günden güne kaybolur. Ayrıca yaşı ilerledikçe sanal ortamlarda kim olduğunu bilmediği, belki de tehlikeli kişilerle arkadaşlık kurmaya çalışır.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı oyunlarda edinilen başarılarla da pekişir. Okul hayatında ya da sosyal yaşamında sorun yaşayan çocuk hemen telefon ya da tablete sığınır, oyunlardaki derece ve başarıları ile kendini tatmin olmuş hisseder. Yani oyunları bir saygınlık ve başarı aracı haline getirir. Haliyle zaman geçtikçe saygı ve saygınlık kavramları da çarpıklaşır.

Teknolojinin Zararları Bağımlılık Yapar

Teknolojinin Zararları Bağımlılık Yapar

Teknolojinin Zararları Nefret ve Korkuyu Tetikler

Ucu bucağı olmayan bir platform internet dünyası, bu nedenle doğru ve yanlışı her zaman ayırt etmek ve çocukları korumak mümkün değil. Aslında biraz düşününce bunun ne kadar korkunç olduğunu anlamak güç değil. Bilinçaltımızı etkileyen korkunç videolar, yalan yanlış bilgilerle çocuklara yüklenen nefret duygusu, doğruyu ayırt edecek zihinsel kabiliyeti olmayan çocukları derinden etkileyecektir. Ancak ne yazık ki çok az aile bu durumun bilincindedir.

İzlediği korku ve öfke odaklı video ve oyunların etkisinde kalan çocuk türlü fobiler geliştirir. Kabuslar, yalnız tuvalete gidememeler, izlenildiği hissiyle gelen paranoyalar, kaza korkusu ve güvensizlik onu belki de tüm ömrü takip eder. Ayrıca nefret odaklı ayırıcı videolar ve yazılar çocukların hoşgörüsünü azaltmakta, kendisinden farklı olan kimselere karşı nefret duygusu geliştirmesine yol açmaktadır. Yani sevgiyle büyütmeye çalıştığımız çocuklarımız bilgisayar kullanımı yüzünden nefret ve korku dolacaktır.

Teknolojinin Zararları Bağımlılık Yapar

Cihazlara uzun süre bakmak bir noktadan sonra duygusal bir bağımlılık yaratır. Zamanının çocuğunu teknolojik cihazlarla geçiren çocuk, bunlara erişemediği zaman huzursuz ya da mutsuz hisseder. Telefon olmadan uykuya dalamamak, elinden telefon alınınca yoksunluk çekmek bu durumun en büyük göstergesidir. Başta inkar edebilirsiniz ancak kaç çocuğun derste telefonundan ayrılamadığı için öğretmeninden ceza aldığını bir düşünmelisiniz. Ders çalışırken bile bilgisayar yardımı olmadan hesap ya da araştırma yapamayan çocuk için okul ve dersler bile teknolojiden bağımsız düşünülemeyecektir.

En az sigara ya da alkol bağımlılığı kadar tehlikeli olduğunu bildiğimiz teknolojinin  bağımlılığı kabul edilmesi gereken hastalıklı bir durumdur. Oyunda olmadığında, elinde tableti olmadığında kendini eksik ve güvensiz hisseden çocuğa tabletle yardım etmek, ailelerin yapacağı büyük  bir kötülük olur. Ancak ailelerin mümkün olan en kısa sürede durumu kontrol altına alması ve süre kısıtlamaları getirmek için geç kalmamış olması gerekir.

Teknolojinin Fiziksel  Zararları

Teknolojinin Fiziksel  Zararları

Teknolojinin Zararları Zorba ve Kaba Yapar

Faydalı olması amacıyla ve iyi niyetlerle ortaya konan teknolojik cihazların ne yazık ki artık zorbalık ve kabalığı öven içeriklerle dolu olduğu gerçeğini kimse reddedemez. Şiddetin normalleştirildiği televizyon programları, silahlı çatışmaların başarı sayıldığı bilgisayar oyunları, hakaretlerle dolu yazıların yer aldığı internet siteleri derken, çocukların birtakım değerleri kaybetmesi elbette kaçınılmazdır. Telafisi zor kayıplardan olan nezaket, sevgi gibi kavramlar aile içinde öğrenilmeli ve korunmalıdır. Ailelere düşen görev ise çocukları aksine teşvik edecek her türlü dış tehditten korumak olmalıdır. Bu amaçla yalnızca kullanım süresine dikkat etmekle kalmamalı geçirilen sürede çocuklar için faydalı siteler incelenmelidir.

Teknolojinin Fiziksel  Zararları

Çocuklarımızın ihtiyacı olduğunu düşünüp telefon kampanyaları kovalıyor, onlara en güzelinden tabletler, telefonlar alıyor, sık sık yeniliyoruz. Ancak duygusal hasarın yanında teknolojinin vücuda zararları konusunda unutkan davranıyoruz.

Uzun süre aynı pozisyonda oturan, hareketlilikten, esneklikten, el becerileri ve koordinasyon gerektiren aktivitelerden uzaklaşan çocukların, fiziksel gelişimi büyük ölçüde sekteye uğruyor. . Çocuklar için faydalı oyunlar olan koşma, ip atlama gibi oyunların yanında onları bir masanın ya da televizyonun başına oturtup saatlerce bu şekilde kalmalarına izin veriyoruz. Ancak kalori yakamadığı için obezite olan çocukların sayısı tüm dünya genelinde gün geçtikçe artıyor ve ne yazık ki bu tehdidi göz ardı ediyoruz.

Ayrıca tablet ve telefonla geçirilen zaman telefonun göze zararları ya da gövdenin ve boynunun şeklinin bozulması gibi kalıcı hasarları da beraberinde getiriyor. Cihazların yaydığı ısı ve ışığın etkisiyle çocuklarda sürekli olarak yorgunluk, halsizlik, hissizlik, uyuşma ve kötü ruh hali gibi belirtiler çıkmaya başlıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında çocukların eline tutuşturulan tablet ve telefonların aslında sandığımız kadar masum olmadığını anlamak güç değil. Ailelere düşen görev ise kendileri kadar çocuklarını da cihazların kullanımını sınırlandırarak korumaktan ibaret oluyor.

Çocuklar ve Teknoloji Bağımlılığı – Video

Siz de teknolojinin zararları ve yararları hakkında edindiği bilgilerle kendini ve çocuğunu teknolojiden gereken şekilde korumaya hazır mısın? Görüşlerin bizim için çok değerli, bu nedenle aklından geçenleri yorumlar kısmına eklemeyi unutmamalısın.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg