• 2.072.090
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Buz Yenir mi? Buz Yemenin Bebeğe Zararı Var mıdır?

Gebelikte Buz Yenir mi? Buz Yemenin Bebeğe Zararı Var mıdır?

       2   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Gebeliğin değişik bir süreç olduğunu biliyoruz. Annenin dönemsel olarak değişik psikolojiye büründüğünün de farkındayız. Farklı ruh hallerine ve değişik alışkanlıklara sahip olabiliyor. Sevdiklerinden tiksinme, sevmediklerinden hoşlanma olayları yaşanabilmektedir. Buz yemeyi herkes sevmez, ama bazılarınında vazgeçilmezi olabilir. Gebelikte buz yemek zararlı mıdır?  Hamilelikte buz yemek bebeğe zarar verir mi? Buz yeme alışanlığı nedir? Yaz aylarında sorun olmasa da kış aylarında bazı hastalıklara sebep olabilen buzun faydaları ve zararları nelerdir? Sorularınızın cevapları bu yazımızda, keyifli okumalar dileriz..

Buz Nedir?

Buz Nedir?

Buz aslında hepimizin de bildiği gibi içeceklerimizi soğutmak amaçlı, suyu şekilli kaplara koyarak buzdolabında dondurulma işlemidir. Buzun hiç bir kalorisi bulunmamaktadır. Hamilelikte buz yemek anneye zarar yada hastalığı sebep olmuyor ise zararı yoktur. Ama abartıya kaçmadan buz tüketilmesi önerilmektedir, aksi halde annede hastalıklara sebep olabilmektedir, dolayısıyla da bebeği etkilemektedir.

Evde Buz Nasıl Yapılır?

Evde kolayca buz yapabilirsiniz, isterseniz hazır buz kalıplarından alın şekilli olanları da oluyor. İçecekleri soğutmak amaçlı bardakların yada şişelerin içine atacağınız şekilli buzlar görüntü açısında çok hoş gözükecektir. Aldığınız buz kalıbı güzelce yıkayıp temizleyin, yani kullanmaya hazır edin. Yıkadığınız kalıpların içine içme suyu doldurun ve buzdolabının buzluk bölümüne kotu, iki üç saat donmasını bekleyin. Kullanıma hazır olduğunu yani komple donduğu zaman kullanabilirsiniz, iyi donmadığı zaman dışı donmuş olan buzun içi su olacaktır buda içeceğinizi sulandırarak tadınız bozabilir. İyice donmasını beklemelisiniz.

Buzun Faydaları Var mıdır?

Buzun Faydaları Var mıdır?

Buz yeme alışkanlığı genel olarak karşılaşılan bir alışkanlık haline gelmiştir. Gebelikte buz yemenin faydaları var mıdır? merak edilen konular arasında yer almaktadır. Anne adayının buz yerken zarar görüp görmeyeceği buna bağlı olarak karnındaki gelişimini tamamlamaya çalışan bebeğinin zarar görür görmemesi için doktor kontrolü önerilmektedir. Eğer doktorunuz herhangi bir sakınca görmek ise buz tüketebilirsiniz.

Gebelikte Buz Yemenin Zararı var mıdır?

Gebelik sürecinde, annenin dönemsel olarak hormonsal olarak değişimler yaşaması normaldir. Böyle bir süreçte gebenin değişik alışkanlık kazanması görülebilir. Annenin farklı ve şaşılacak alışkanlıklar kazanması dahi normal karşılanmaktadır, psikolojik olarak anne değişime uğramaktadır. Buz yemenin sınırı bilmek gerekir, her şeyde olduğu gibi fazlası zarara dönüşebilir. Aşırı derece buz yemek, annenin boğazında tahriş ve iltihaplara yol açabilir. Buz yeme alışkanlığı aşırıya kaçtığı taktirde bakteriyel bir çok hastalıklara da sebep olabilmektedir.

Gebelikte buz yemenin zararı bilinmemektedir. Abartıya kaçmadan yemenin biz zararı yoktur. Ama aşırı buz tüketimi durumunda anne de hastalara yol açabilmektedir, dolayısıyla da karnında ki fatüs yani bebekte etkilenecektir.

Hamilelikte Buz Yemek Demir Eksikliği Yapar mı?

Hamilelikte Buz Yemek Demir Eksikliği Yapar mı?

Gebelikte anne ve bebeğinin sağlığı için gerekli mineral ve vitaminlerin karşılanacağı besinler tüketmelidir. Anne ve bebeğin sağlıklı olabilmesi için vücudun ihtiyacı olan besin değerleri karşılanmalıdır. Hamilelik sürecinde anne ve bebeği için önemli olan besin değerleri arasında demir ve folik asit yer almaktadır. Annenin daha sağlıklı olması ve bebeğin daha sağlıklı gelişmesi açısından önemlidir. Henüz tıpta ve bilimde araştırmalar sonucunda kesin bir bilgi olmamasıyla beraber gebelikte buz yemek demir eksikliğine sebep olmakla bilinmektedir.

Gebelikte kontrol altında tutulan bazı testler vardır, günlük olarak gerekli olan vitamin ve mineral ihtiyaçları karşılanmalıdır, vücudun konumuz olan demir mineraline 27 mg ihtiyacı vardır. Gebeliğin 24. haftası ve 28. haftası arasında demir kontrol testleri yapılmaktadır. Bu testleri çoğu doktor, gebe hastalarına uygulamaktadır. Hamilelik sürecinde kan seviyesinde ki artış aynı zamanda da demir ihtiyacının da artışına neden olduğu bilinmektedir.

Demir Eksikliği Olan Gebede Belirtiler Nasıl Olur?

Demir eksikliği, gebeliğin ilerleyen haftalarında, doktorunuz tarafından belli testler uygulanarak bilinebilir. Demir eksikliği çıkmayan bir annenin, değerlerini normal tutabilmesi için beslenme düzenine devam etmelidir, demir eksikliği olan annenin ise beslenme düzenini değiştirmesi önerilmektedir. Gerekirse doktoru eşliğinde bir beslenme listesi hazırlanmalıdır. Demir eksikliği olan bir annede hangi belirtilerin olabileceğini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  • Annede, halsizlik hissi olur,
  • İş yapmama isteği ve yorgunluk hissedilir,
  • Nefes alma verme güçlüğü yaşanmaktadır,
  • Ayağı kalma, oturma gibi hareketlerde baş dönmesi olur,
  • Aniden gelen üşüme hissi,
  • Hızlı kalp atışı yaşanabilir,

Demir eksikliğine bağlı olarak, buz yeme isteği ortaya çıkabilmektedir. Demir eksikliğinin seviyesi normale yaklaştıkça buz yeme isteği de zamanla azalacak ya da yok olacaktır. Kişide buz yeme isteği var ise ve buz yeme alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız, çok buz yemek istiyorsanız, doktora başvurarak bir demir tersti yaptırıp değerlerinize baktırmanız önerilmektedir. Buz yeme isteğinin tanısı konulduktan sonra tedavini eksiksiz uygulamalısınız. Tedavi uygulandıktan sonra, değerleriniz normal seviyeye ulaştığı zaman buz yeme isteğinizin kaybolduğunu göreceksiniz. Böylece, bebeğiniz ile beraber daha sorunsuz ve sağlıklı bir süreç geçirmiş olacaksınız.

Buz Yemenin Zararları Nelerdir?

Buz Yemenin Zararları Nelerdir?

Mide için aşırı sıcaktan ve soğuktan uzak durulmalıdır. Her şeyin aşırısı zararlıdır. Gebelikte abartıya kaçmadan buz yemenin gebeye zararı yoktur. Ama gebede hastalığa sebep oluyor ise buz yememelidir. Buz yemek istiyorsanız doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

  • Ani instilasyon etkisiyle aşırı sıcak ve aşırı soğuk ani asit artışına yol açar.
  • Mide hareketlerinde anormalliklere dolayısıyla gaza yani şişkinliğe sebep olur.
  • Buz yemek, annede mide üşütmesine ve bir çok mide hastalıklarına sebebiyet gösterir.
  • Fazla buz yemek boğazda iltihaplara sebep olmaktadır.
  • Abartıya kaçarak buz yemek bir çok bakteriyel rahatsızlıklara yol açmaktadır.
  • Diş minelerinde hasara sebep olur.

Hamilelikte Buz Yemek, Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Buz Yemek, Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte beslenmeye çok önem verilmedir. Bebeğin beslenmesi, anneden geçmektedir. Bu yüzden anne ne kadar beslenmesine dikkat ederse bebek o derece sağlıklı ve sorunsuz dünyaya gelmektedir. Aynı ölçüde anne kendi sağlığını da etkilemiş olacaktır. Annenin günlük kalori, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Buna bağlı olarak bebek, anne karnında gelişimini sağlıklı tamamlayacaktır. Eğer anne vücudun besin ihtiyaçlarını karşılamaz ise, bebeğin gelişiminde aksamalar görülecektir.

Doktorunuza danışmadan buz yemeniz önerilmemektedir, doktorunuza sorduktan sonra önerilen buz miktarı kadar yemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

  • Gebelikte aşıra kaçmadan buz tüketmeden buz yemenin bir zararı yoktur.
  • Abartıya kaçarak bu yemek, özellikle zayıf bünyeli annelerde hastalıklara sebep olabilecektir böylece karnında ki bebekte etkilenecektir.
  • Buzun bir kalorisi bulunmamaktadır.
  • Çok buz yemek, karın şişkinliğine sebep olabilmektedir.
  • Buzun yiyen annelerin, diğer gebelere göre daha az demir, protein, çinko değerlerine sahip olduğu bilinmektedir.

Buz Yeme İsteği Neden Olur?

Kişinin buz yeme isteği gebelik sürecinde başlamaz, daha öncesinde de var olan bir alışkanlıktır. Kişinin buz yeme isteği kendiliğinden ortaya çıkmamaktadır, çevresinde buz yiyen birey var ise ondan görmüşlük ile kazanılan bir alışkanlık olabilir. Yada akla gelecek olan psikolojik sorunların oluşması olabilir. Kişinin psikolojik destek alması önerilmektedir.

Hamilelikte buz yeme isteği, demir eksikliğine bağlı olarak oluşabilmektedir. Buz yeme istediğinizi önleyemiyor çok fazla buz yemek istiyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzdan demir testi isteğinde bulunun ve sonucuna göre tedavinizi yaptırmalısınız. Tedaviniz sonucunda demir seviyeniz normale yaklaştığında buz yeme isteğinizin gittiğini göreceksiniz.

Soğuk Su İçmek Zararlı mıdır? – Video

Evde Buz Nasıl Yapılır? – Video

Buz yemenin değişik bir alışkanlık olduğunun hepimiz farkındayız. Gebelikte, hormonlara bağlı alışkanlıklar değişebilir ama abartıya kaçmayan buz tüketmek daha iyi olacaktır. Gebelikte buz yediniz mi? Buz yemenin zararını gördünüz mü? Buz yemenin sizce faydaları var mıdır? Çevrenizde buz yeme alışkanlığı olan kişiler var mı? Bizlerle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

“Gebelikte Buz Yenir mi? Buz Yemenin Bebeğe Zararı Var mıdır?” üzerine 2 yorum

  1. Ziyaretçi says:
  2. Sendikacı Nalan says:

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg