• 100.356
Anasayfa
Anne / Çocuk Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Zaman Başlar, Hareketleri Ne Anlatır?

Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Zaman Başlar, Hareketleri Ne Anlatır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Zaman Başlar, Hareketleri Ne Anlatır?

Anne karnında bebek ne zaman hareket eder? Anne karnında bebek hareketlerinin artması için ne yapılır? Anne karnında bebeğin çok hareketli olmasının sebepleri nelerdir? Anne karnındaki bebek ne zaman hareket etmeye başlar? Anne karnında bebek hareketleri azalır mı? Anne karnında bebek hangi hareketleri yapar? Anne karnındaki bebeğin hareketlenmesini arttırmak mümkün mü? Sizler için hazırladığım bu yazıda minik tekmelerin ne zaman geleceği hakkında sizi haberdar etmeye ve bebek hareketleri hakkında merak edeceğiniz her soruyu yanıtlamaya çalıştım. Şu an ikinci gebeliğini yaşayan bir anne adayı olarak tecrübemi paylaşmak gerekirse, ilk gebeliğimde tam 20. hafta bittikten sonra kızımı hissettim. İkinci kızımı ise 16. haftasını içinde hissetmeye başladım. Hamilelik serüveninizin sağlıkla geçmesi, minik tekme sahiplerinin sağlıkla doğması dileğiyle…

Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

Anne Karnında Bebek Ne Zaman Hareket Eder?

Hamilelik dönemi boyunca anne adayının en merak ettiği konulardan biri de bebeğinin ne zaman hareket edeceğidir. Minik tekmeleri anne adayı dört gözle bekler. Gebeliğin 7. haftası ile birlikte bebek hareketleri ultrason ile takip edilebilir. Ancak anne adayının bu hareketleri hissetmesi imkansızdır. Hatta ekranda bebeğinin hareket ettiğini görür ama henüz bir fasulye büyüklüğünde olan bebeğinin hareketlerini hiç hissetmez. Bu çok normaldir.

Genellikle bebek hareketleri 16. ve 22. haftalar arsında hissedilmeye başlanır. Bu durum yinede anne adayına göre değişir. Hatta aynı karında büyümüş kardeşleri bile anne adayı farklı haftalarda hisseder. İlk gebeliklerde 20. haftadan önce hissetmek pek mümkün değildir. Anne adayı henüz bebek hareketleri ve bağırsak hareketlerini ayırt edemez. İkinci gebeliklerde 16. haftada hissedilmeye başlanabilir. Bebek hareketleri zayıf olan anneler kilolu olan annelere gire daha erken ve net hisseder. 24. haftadan sonra artık bebeğiniz 4 saat içerisinde 10 kez hareket etmelidir. Aslında bebeğiniz çok daha fazla hareket eder hatta durmadan hareket eder ama anne adayları ancak bunun %20-30 ‘unu hisseder. Bu sebeple 4 saat içerisinde 10 kez hissedebilmek her şeyin yolunda gittiğini gösterir. Eğer bebeğiniz 10 kezden az hareket ediyorsa ya da hareket etmesi kesildiyse uzmanların önerdiği şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Anne Karnında Bebeğin Hareket Etmesi İçin Ne Yapılır?

Anne Karnında Bebeğin Hareket Etmesi İçin Ne Yapılır?

Anne Karnında Bebeğin Hareket Etmesi İçin Ne Yapılır?

Gün boyunca bebeğinizin hareketini algılamadıysanız yapacağınız en doğru şey enerji veren yiyecekler yedikten sonra istirahat etmektir. Hızınızı arttırmadan koşmakta bebeğinizin hareketlenmesini sağlayacaktır. Hatta 22. ve 26. haftalarda bebeğinizin görme duyusu geliştiği için karnınıza tutacağınız fener ışığı da bebeğinizin tepki vermesine yarayabilir.

Sindirim sistemini harekete geçirecek besinler de işe yarar. Bir bardak süt ya da portakal suyu içtikten sonra uzanıp bebeğinizin hareketlerini bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz karnınızda oldukça hareket ediyorsa yeterli oksijeni ve besini alıyor demektir. Yani her şey yolundadır. Bebeğinizden hareket alamıyorsanız enerji veren besinler tüketerek 2 saat solunuza uzanın. Sessiz bir odada olmak bebeğinizin hareketlerini algılamanızı kolaylaştırır. Eğer bebeğiniz hareket etmiyorsa derhal bir doktora başvurmanız gerekir.

Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olmasının Nedenleri

Bebeğinizin gün içerisinde ayrı zamanlarda 10 kez hareket etmesi yeterlidir.  Bu sayıyı 20 olarak da  baz alıp bebeğinizin sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Etmeye Başlar?

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Etmeye Başlar?

Anne Karnındaki Bebek Ne Zaman Hareket Etmeye Başlar?

Gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde bebek hareketlenmeye başlar. Ama anne adayı bu hareketleri hissedemez. Hamileliğin 20.-24. haftalarında anne adayı bebeğinin minik tekmelerini hissetmeye başlar. İkinci gebeliklerde bu haftalar daha da düşer ve 16. haftada bebek hareketleri hissedilmeye başlanabilir. Yine de bu durum anne adayına, kilosuna bağlı olarak değişir. Bu yüzden bebek hareketlerini ilk hissetme zamanı her anneye göre değişir. Endişelenmeden önce bu konuda doktorunuzdan fikir alabilirsiniz.

Bebek Hareketleri Azalır mı?

Eğer bebek iyi beslenmiyorsa, amniyon sıvısı azaldıysa, stres altındaysa hareketleri azalabilir. 38. hafta olmuş bir bebek de artık doğum kanalına yerleşmeye çalıştığı için hareketleri yavaşlayabilir azalabilir. Bu gayet normal bir durumdur.

Bebekler Anne Karnında Nasıl Hareketler Yapar?

Bebekler Anne Karnında Nasıl Hareketler Yapar?

Bebekler Anne Karnında Nasıl Hareketler Yapar?

  • Gebeliğin 7. haftası ile beraber artık cenin hareketlenmeye başlar ve bütün vücudu zıplama şekline hareket eder. Ultrasonda bunu sizde gözlemleyebilirsiniz.
  • 9. haftadan sonra kol, bacak ve vücudunu ayrı ayrı hareket ettirebilir. 11 haftalık olan bebeğiniz ağzını açabilir hatta parmağını emebilir.
  • 12. haftalık olan bebeğiniz artık içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutmaya başlar ve siz bunu ultrasonda görebilirsiniz. Tekme atabilir, ayak parmaklarını tutabilir. Tekme tarzında hareketleri sürekli yapar ve anne adayı bunları hisseder.
  • Bebek büyüdükçe anne adayı hareketleri daha fazla hissedip ayırt eder.

Anne Karnında Bebeğin Hareket Etmesi İçin Öneriler

  • Hafif hafif karnınıza vurmak bebeğinizi harekete geçirir.
  • Enerjisi yüksek besinleri atıştırmak bebeğinize enerji vereceği için hareketlenmesini sağlar.
  • Bir bardak süt içmek sindiriminizi çalıştıracağı için bebeğiniz daha hareketli olur.
  • Bebeğiniz 22.-26. haftalarında artık sizi duyabilir. Onunla bol bol konuşmakta size tepki vermesini sağlayarak hareketlenmesine sebep olabilir.

Anne Karnındaki Bebekler En Çok Hangi Saatlerde Hareket Eder?

Yapılan araştırmalar anne adayları en çok istirahatteyken bebeklerinin daha çok hareket ettiğini ortaya koymuştur. Saat 21:00- 01:00 saatleri arasında ve sabah uykusu sonrasında bebeklerin daha çok hareket ettiği anneler tarafından söylenir.

Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir? – Video

Siz bebeğinizi ne ilk ne zaman hissettiniz? Gün içerisinde bebeğinizi hissetmek için yaptığınız bir rutininiz var mı? Bebeğiniz en çok ne zamanlar hareket ediyor? Bebeğinizin daha çok hareketlenmesi için ne yapıyorsunuz? Bebeğinin minik tekmelerini bekleyen heyecanlı anneler ve konuyu merak edenler için tecrübelerinizi bizimle yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg