• 99.089
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Sağ ve Sol Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Tehlikeli mi?

Gebelikte Sağ ve Sol Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Tehlikeli mi?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Gebelikte Sağ ve Sol Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Hamilelikte tehlikeli ağrılar ve tehlikesiz olan ağrılar hangileridir? Hamilelikte kasık ağrılarının diğer sebepleri nelerdir? Kasık ve karın ağrıları nasıl geçer? Hamilelikte kasık ağrıları ne zaman başlar? Hamile olmanın tatlı telaşı içerisindeyken bir yandan başlayan kasık ve karın ağrıları sizi korkutabilir. Her anne bebeğinin sağlığını düşünür ama kendi sağlığınız hakkında bilgi almak ve ağrılarınızın sebeplerini öğrenmek istiyorsanız sizler için hazırladığım yazımı okumaya başlayabilirsiniz.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik ile birlikte vücutta bir çok değişiklik meydana gelir ve bu değişikliklerin sonucunda da çeşitli ağrılar görülür. Özellikle bebek büyüyüp doğum yaklaştıkça vücudun sağ ve sol taraflarında ağrı meydana gelebilir. Bu durum hamileliğin normal seyrinde görülen bir durumdur ve normal kabul edilir.

Anne rahmi içerisinde büyüyen bebek gerek hacmi gerek ağırlık olarak anne adayını iyice zorlamaya başlar. Bebek büyüdükçe bu kasık ağrıları da çoğalır. Bebeğin büyüdüğünü gösteren bir durum olduğu için aslında iyi bir ağrıdır ama bazı durumlarda hem anne için hem bebek için tehlike arz edebilir. Bu yüzden her ağrıyı hamileliğin bir getirisi olarak normalleştirmeden doktorunuz ile paylaşmanızda fayda vardır. Genellikle tehlikesiz olsa da gebelikte ikinci üç aylık dönemde başlayan bu kasık ağrıları karın ağrıları ile aynı sebepten başlar.

Gebelikte Tehlikeli Olmayan Ağrılar

Gebelikte Tehlikeli Olmayan Ağrılar

Gebelikte Tehlikeli Olmayan Ağrılar

Gaz Oluşumu Ve Kabızlık

Hamilelik ile birlikte artan hormonlar sebebi ile sindirim sistemi iyice yavaşlar. Bu da mide ve bağırsaklarda bazı problemlere sebep olur. Midede oluşan gaz sonucu kabızlık oluşur ve bu da kasıklarda ağrıya sebep olur.

Bebeğin Büyümesi

Bebeğin büyümesi ile rahimde genişleme meydana gelir. Leğen kemiklerinin gevşemesi ile kasıklarda ağrı görülebilir.

Yuvarlak Bağ

Yuvarlak bağlar, rahmin iki üst tarafından başlayarak dış genital bölgeye kadar devam eden bağlar tarafından oluşur. Bu bağlara yuvarlak bağlar denir. Uzanırken birden kalınca ya da dönünce, oturduğunuz yerden kalkınca birden yaşanan şiddetli kramplar kasıklarda ağrı meydana getirir.

Gebelikte Tehlikeli Olan Ağrılar

Hamilelik döneminde her annenin korktuğu tehlikeli kasık ağrılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Dış gebelik yaşanması,
  • Plasentanın erken ayrılması ve kanama yaşanması,
  • Düşük riski,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Gebelik zehirlenmesi

Gebelikte Görülen Ağrıların Diğer Sebepleri

Gebelikte Görülen Ağrıların Diğer Sebepleri

Gebelikte Görülen Ağrıların Diğer Sebepleri

Yumurtalık Kistleri

Yumurtlama dönemlerinde sağ yumurtalığınız ya da sol yumurtalığınız akışkan kist ile dolabilir. Bu durum sonucunda sağ ve sol tarafta şiddetli ağrılar hissedebilirsiniz.

Yalancı Doğum Sancıları

Yalancı doğum sancısı olarak adlandırılan bu durum sağ ve sol kasık bölgesinde karın bölgesi de dahil ağrıya sebep olur. Genellikle hamileliğin son dönemlerinde görülür ağrıdan çok rahatsızlığa sebep olur. Aslında vücudunuz doğum için alıştırma yapıyor. Bu oluşan kasılmalar çok sık olmadığı sürece normal olarak kabul edilir.

Erken Doğum

Ağrılar ile beraber karında kasılmalar meydana geliyorsa bu doğum sancısı olabilir. Özellikle 37. haftadan sonraki kasılmalar da ve ağrılarda mutlaka doktora gitmelisiniz.

Relaksin Hormonu

Relaksin hormonunun salgılanması ile gebelikte eklem ağrıları görülebilir. Bu hamilelikte normal sayılan ağrılardandır. Bu hormonun görevi anneyi doğuma hazırlamaktır. Relaksin homronunun artması ile sağ ve solunuzda, pelvik bölgenizde, ayak ve bacaklarınızda ağrı hissedebilirsiniz.

Dış Gebelik

Dış gebelikte yumurtalar rahme olan normal yolculuklarını yapamazlar ve tüplerde döllenerek orada büyürler. Bu durumda karın bölgesinde ağrılara sebep olur. Baş dönmesi ve ağrı hissediyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.

Gebelikte Karın ve Kasık Ağrıları Nasıl Geçer?

Acil ve tehlikeli bir durum olmadığı müddetçe doktordan onay alınarak kasık ağrılarını hafifletmek geçirmek mümkündür. Evde kendinizin uygulayacağı doğal ve basit yöntemler ile ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

  • Sıcak kompres yapmak, sıcak küvet ya da suda kasık ağrılarına iyi gelir.
  • Uzun süre ayakta kalmamaya ağır egzersizler yapmamaya gayret edin.
  • Hamilelikte ağır taşımaktan olabildiğince uzak durmalısınız.
Gebelikte Bel ve Kalça Ağrısı Neden Olur, Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamilelikte Kasık Ağrıları Ne Zaman Başlar?

Hamileliğin 6-8 haftalarında kasık ağrıları başlayabilir. Bazı gebelerde rahim ağzının büyümesi ile ağrılar meydana gelebilir. Bu dönem hamileliğin ilk 3 ayına denk gelir. Hamileliğin bitmesi ile doğumun gerçekleşmesi ile bu ağrılar da son bulur.

Gebelik Sürecinde Kasık Ağrıları Nedenleri – Video

Gebelik döneminde yaşadığınız ağrılar ne türdendi? Bu ağrıları hafifletmek için uyguladığınız bir tedavi yöntemi oldu mu? Sizin ağrılarınız hangi haftadan itibaren başladı? Gebelikte yaşadığı kasık ve karın ağrıları için endişelenen anneler için sizde yaşadığınız ağrıları bizimle yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg