• 63.235
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Baş Dönmesi Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

Hamilelikte Baş Dönmesi Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Hamilelikte Baş Dönmesi Nedenleri ve Tedavisi

Gebelikte baş dönmesi nedir? Hamilelikte baş dönmesi nedenleri nelerdir? Baygınlık ve göz kararması nedenleri nelerdir? Gebelikte baş dönmesi yaşamamak için nelere dikkat etmelisiniz? Baş dönmesi kaçıncı ayda başlar? Hamilelikte yaşanan baş dönmesi nasıl geçer? Baş dönmesi için doğal çözüm yolları var mıdır? Baş dönmesi bir çoğu gebenin yaşadığı hamileliğin getirdiği normal şikayetlerinden biridir diyebiliriz. Bu süreç bazen anlık olsa da bazen uzun süre devam edebilir. Hamilelikte baş dönmesi ve baygınlık hakkında merak ettiklerinizi sizler için hazırladığım yazımda bulabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Baş Dönmesi Nedir?

Gebelik Döneminde Baş Dönmesi Nedir?

Gebelik Döneminde Baş Dönmesi Nedir?

Hamilelik anne adayının vücudundaki tüm sistematik düzeni değiştirir. Kadınların hayatlarındaki fizyolojik anlamda köklü değişiklikleri yaşadığı doğal bir süreçtir hamilelik dönemi. Bu değişiklikler olurken bazı şikayetlerde meydana gelir. En sık rastlanan şikayetlerinden biri de hamilelikte baygınlık ve baş dönmesi.

Hamilelik dönemin rahim büyümesi sonucunda rahime giden kan miktarı da artmaktadır. Bu sebeple beyin gibi bazı organlara giden kan miktarı azalabilir. Özellikle hamileliğin ikinci üç aylık döneminde görülen baygınlık hissi ve baş dönmesi şikayetleri bu sebeple meydana gelir. Bu sebebin dışında rahmin büyümesi sonucunda kan damarlarının genişlemesi ile beraber göz kararması ve baygınlık yaşanabilir.

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Nedenleri

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Nedenleri

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Nedenleri

Hamilelik sürecinde özellikle hormonsal olarak yaşanan değişimler damarların genişlemesine ve bu tarz durumlarına yaşanmasına sebep olur. Eğer gebe kalırken sağlıklı bir bireyseniz ve hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenize ve dinlenmenize dikkat ederseniz bu durumları daha hafif atlatırsınız. Bazı anne adayları baş dönmesini hiç yaşamazlar. Hamilelikte baş dönmesi, göz kararması ve bayılma gibi durumların yaşanmasını ardında şu sebepler yatar;

Gebelikte Ani Olarak Ayağa Kalkma

Anne adayı eğer sabit olarak uzun süre kalırsa kan akışı ayak ve bacaklarda yoğunlaşır. Eğer ani olarak yerinizden kalkarsanız bacaklarda yoğunlaşan kan kalbe doğru hareket eder ve bu miktar doğru ayarlanmadığı için bazen baş dönmesi ve  göz kararması şikayetlerine sebep olur. Ani kalkmalarda gebelikte tansiyon düşmesi yaşanabilir.

Hamilelikte Sırt Üstü Uzanma

Gebelikte sırt üstü uzanma pozisyonda şikayetlerin meydana gelmesi için ikinci üç aylık döneme yani ikinci trimester döneme girmiş olmak gerekir. Büyüyen rahim vücudun alt tarafından kalbe doğru giden kan miktarında azalmaya sebep olur. Sırt üstü yatarken bu etkiyi daha da arttırmış olursunuz. Bunun sonucunda da baygınlık ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Hamilelik döneminde en sağlıklı ve uygun uzanma pozisyonu sola doğru uzanmaktır. Bu şekilde bebek hareketlerini daha kolay algılayabilirsiniz ve ciğerlerinizin üzerindeki baskıyı da azaltmış olursunuz. Hamilelerin uzanırken en rahat ettikleri pozisyon sola ya da sağa doğru uzanmaktır. Sırt üstü uzanmak oluşabilecek bel ağrıları yüzünden de önerilmez.

Gebelikte Anemi (Kansızlık) Olması

Kansızlık rahatsızlığı çeken anne adaylarında alyuvar yetersizliği yaşanır. Bunun sonucunda da beyne ve tüm vücuda giden kan miktarında azalma olur. Bu kan akışının azalması baş dönmesi, ve baygınlık hissine neden olur.

Gebelik döneminde kansızlık sorunu normal bir anne adayını bile etkiler. Hamilelik öncesinde kansızlık sorunu yaşayan biri için hamilelik dönemi daha zor geçer. Baş dönmesi ve baygınlık yaşanmasını sebebi kansızlık olabilir. Bunun için doktor kontrolünde gerekli demir ve kan ilaçlarının kullanılması gerekir.

Hamilelikte Aç ve Susuz Kalınması

Anne adayları gebelik sürecinde beslenme düzenine dikkat etmeleri gerekir. Beslenme hem bebek hem de anne sağlığı için çok önemlidir. Açlık yaşayan bir hamilenin kan şekeri düşer ve bu da baygınlığa sebep olur. Gebelik döneminde sık sık küçük porsiyonlarla beslenmek en doğru olanıdır.

Susuz kalmamaya özen göstermeniz gerekir. Özellikle sıcak havalarda susuz kalmamaya özen göstermeniz gerekir. Hamilelik döneminde her gün en az 2 litre su içmek gerekir.

Gebelikte Hızlı Nefes Alıp Vermek

Hamilelikte hızlı nefes alıp verme neden olur? Hamilelikte doğru nefes nasıl alınır? Gebelikte hızlı nefes almak neden olur? Gebelik sürecinde kendinizi yormamanız gerekir. Hamilelik döneminde uygun aktivite ve egzersizlerde bulunabilirsiniz. Ancak bazen aşırı efor sarf edilmesi durumunda hızlı nefes alıp veren anne adayı bayılma yaşayabilir.

Hamilelikte Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Hamilelikte Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde yaşanan baş dönmeleri normal olarak kabul edilse de bu durum anne adaylarını hem endişelendirir hem de rahatsız eder. Baş dönmesi sorununun önüne geçebileceğiniz en doğal çözümleri şu şekilde sıralayabiliriz. Peki ama gebelikte baş dönemsi nasıl geçer? Bu yazımızda evde doğal yollar ile baş dönmesi nasıl geçer? Evde bulunan bir kaç bilinen malzemeler ile baş dönmesini önleyebilir ve geçirebilirsiniz.

Gebelikte Bol Su İçmek

Su kaybı yaşanması baş dönmesine sebep olabilir. Özellikle gebelik döneminde susuz kalmamaya özen göstermeniz gerekir. Yaşanan sabah bulantıları da baş dönmesine sebep olabilir. Hamilelikte su içmek, baş dönmesi ile başa çıkmanın doğal bir yöntemidir. Günlük olarak su ihtiyacınızı karşıladığınıza emin olmalısınız.

Hamilelikte Zencefil Çayı İçmek

Zencefil, baş dönmesi ile başa çıkmanın doğal yöntemleri arasındadır. Zencefil sayesinde vücuttaki kan beyne daha kolay taşınır. Sabah bulantılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Gebelikte baş dönmesi için zencefil çayı içebilirsiniz.

  • Bir bardak sıcak suyun içine bir yarım tatlı kaşığı toz zencefili ekleyerek zencefil çayı yaparak tüketebilirsiniz.
  • Bir süre demlendikten sonra içebilirsiniz.

Hamile bir bayanın günlük olarak 3 bardaktan fazla zencefil çayı içmemeniz gerekir.

Hamilelikte Limon Tüketmek

Limon, içinde bulunan bir çoğu yararın dışında C vitamini açısından zengin olduğundan dolayı vücuda bağışıklık kazandırıp hastalıklardan korumaya yardım eder. Baş dönmesi için limon kullanılan en önemli doğal besinlerden biridir limon. Ilık suyun içine koyacağınız limon suyu baş dönmenize iyi gelecektir. limon susuzluğu da gidererek vücudunuza enerji verir.

Gebelikte Bal Yemek

Gebelikte Bal Yemek

Gebelikte Bal Yemek

Bal, içinde bulunan doğal şekerler sayesinde baş dönmesi için kullanılır. Doğal şeker vücuda enerji verir. Kan şekeri düşmesinden kaynaklı baş dönmeleri de yaşandığı için bal tüketilebilir. Bal kan şekerini yükseltmeye yarar. Hamilelikte bal yemek, baş dönmesini, geçirir.

  • 1 tatlı kaşığı balı 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştırarak suda eritin.
  • Bu yaptığınız karışımı günde 2 kez tüketebilirsiniz. Baş dönmesine iyi geleceğini göreceksiniz.

Hamilelikte Nane Yağı Kullanmak

Nane yağı kan akışını destekler. Kan akışının olmasında bir sorun olmazsa olası baş dönmeleri de yaşanmamış olur. Başınızın arka kısmına ve boynunuza nane yağı ile masaj yapabilirsiniz. Bunun için bir kaç damla nane yağı işinizi görmeye yeter. Gebelikte nane yağı kullanmak, kan akışını sağlar ve baş dönmenizi geçirir.

Gebelikte Buz Torbası Kullanmak

Bilindiği gibi soğuk hissi baş dönmesine iyi gelir. Hamilelikte buz torbası kullanmak, size yardımcı olacaktır. Buzluktan çıkardığınız buzu bir beze sarın. Baygınlık hissiniz olduğu zaman bu buz torbasını boynunuza tutun. Bir anda baş dönmenize iyi geleceğini göreceksiniz. Hamilelik döneminde yaşadığınız baş dönmesini geçirecek en güvenli yöntem budur.

Hamilelik Baş Dönmesini Tetikler mi? – Video

Hamilelikte baş dönmesi yaşadınız mı? Hangi aylarda başladı?Baygınlık yaşadığınız oldu mu? Baş dönmesi için kullandığınız ilaç var mı? Baş dönmesi için uyguladığınız doğal bir yöntem oldu mu? Hamile iken baş dönmesi ve baygınlık yaşayan bu durumdan muzdarip anne adayları için sizinde önereceğiniz güvenli yöntemler varsa bize yazarak onlarında okumasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg