• 99.564
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Bebeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?

Bebeklerin saçları neden dökülür? Bebeklerde saç dökülmesine ne iyi gelir? Hangi bebeklerin saçı daha fazla dökülür? Saç dökülmesi ne zaman tehlikelidir? Bebeklerin saçları nasıl gürleşir? Bebeklerin saç bakımı nasıl yapılır? Anne ve babalar bebekleri doğmadan onların dış görünüşleri ile ilgili hayaller kurarlar. Göz ve saç renkleri ile ilgili kime benzeyecekleri konusu belkide en çok konuştukları konulardandır. Doğduktan sonra bebeklerinin saçlarının olmayışı ya da sürekli dökülmesi onları endişelendirir. Bu konuda merak ettikleriniz, gerçekten endişelenmeli misiniz bunu öğrenmek için hazırladığım yazımı okumaya geçebilirsiniz.

Bebeklerin Saçı Neden Dökülür?

Bebeklerin Saçı Neden Dökülür?

Bebeklerin Saçı Neden Dökülür?

Saç dökülmesi yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de oldukça sık görülen bir sorundur. Yenidoğan bebeklerde saç dökülmesi normal kabul edilir. Dünyaya kel olarak ya da seyrek saçlı olarak gelen bebekler için ebeveynler endişelenir. Saç dökülmesi bebeklerde gelişimlerinin normal bir parçasıdır ve tekrar dökülen saçlar çıkar.

Bebeklerdeki saç dökülmesi şakak kısmında ya da arka kısmında genellikle yuvarlak şekilde olan dökülmelerdir. Normal bir saç dökülmesinden ziyade belli yerlerde dökülmesi varsa bu onun uyku pozisyonundan da kaynaklanır.

Saçları dökülen bebeğin tekrar saçları çıksın hatta çıkmışken gür çıksın diye düşünen anne ve babalar bebeklerinin saçlarını kazıtırlar. Bu oldukça yaygın bir uygulama olsa da oldukça yanlıştır. Bebeğinizin kafasını tahriş etmek dışında hiç bir etkisi yoktur.

Bebeklerde saç dökülmesinin diğer nedenleri şunlardır;

  • Saçkıran
  • Tiroit
  • Genetik faktörler
  • Mantar enfeksiyonu
  • Kendi saçına olan bir alerji
  • Stres
  • Saçı çok sıkı toplamak
  • Saçı bükmek, çekmek
  • Kafa vurma gibi alışkanlıklar
  • Yeterli beslenememe
  • Demir ve çinko eksikliği

Bebeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmelerinin çeşit ve sebeplerine bağlı olarak tedavi yöntemleri de değişir.

  • Eğer saç dökülmesinin sebebi tiroit ya da saç kıran hastalığı ise ilaç tedavisi gerektirir. Bu saç dökülmesi tipi yer yer saç dökülmesi şeklindedir. Tedavi zamanında yapılmazsa kalıcı olarak kellik sorunu olabilir. Saçkıran tedavisi için bitkisel çözümler de önerilir.
  • Genetik olarak saç dökülmesi varsa müdahale edilmez ancak ilaç tedavisi ile tedavi edilmeye çalışılır.
  • Mantar enfeksiyonuna bağlı bir saç dökülmesi yaşanıyorsa önce enfeksiyonun türü tespit edilir ve tedavi buna göre şekillenir.
  • Toka kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Çocuğun saçı çok sıkılmamalı hep aynı yerden çekiştirilip bağlanmamalıdır.
  • Kan hastalığı ya da hormonsal sebeplerden dolayı bir saç dökülmesi yaşanıyorsa önce testlerle sorun belirlenmeli ve ona göre tedavi şekli seçilmelidir.
  • Eğer çocuğunuz saçlarını kendi çekiştirip koparıyorsa ya da stres kaynaklı ise muhakkak psikolojik tedavi almalıdır. İleri ki yaşlarda saçlar artık çıkmayabilir ve kalıcı kellik sorunu olabilir.
  • Neden ne olursa olsun saçların sağlıklı bir şekilde uzaması için yeterli protein alınmalıdır. Vitamin ve mineral eksikliği varsa gerekli beslenme programı hazırlanıp bu programa uyulmalıdır.
  • Yeterli sebze ve meyve tüketimi yapılmalıdır.

Bebeklerde Saç Ne Zaman Dökülür?

Bebeklerde Saç Ne Zaman Dökülür?

Bebeklerde Saç Ne Zaman Dökülür?

Bebeklerde doğumdan sonra saç dökülmesinin sebebi hormonların düşüş yaşaması olarak görülür. Anne karnındayken yüksek hormonlara sahip olan bebek doğduktan sonra hormonları düşüşe geçer ve saçları da bir dinlenme dönemine geçer. Bu evrede saçlar dökülebilir ama daha sonra bebeğin gelişim hızıyla tekrar saçlar çıkmaya başlar. Genellikle ilk 6 ayda görülen saç dökülmeleri bebekler için normaldir.

Hangi Bebeklerin Saçları Daha Fazla Dökülür?

Yenidoğan bebeklerin saçları ay olarak büyümüş bebeklere göre daha fazla dökülür. Bunun sebebi emekleyen ve yürüyen bebek daha hareketlidir ve yatış pozisyonunda daha az durur. Yenidoğan bebekler kucakta, oto koltuğunda, yatakta genellikle yatar pozisyonda oldukları için saçları daha fazla dökülür.

Saç Dökülmesi Ne Zaman Sakıncalıdır?

Dökülen saç tellerinin yerine yenileri çıkar. Günde 100 saç teline kadar dökülme normal kabul edilir. Banyo yapıldığı gün daha fazla dökülme olabilir. Çocuğunuzun saçlarının belli bölümlerinde kellik tarzında dökülme olursa, ya da birden çok fazla dökülme olursa muhakkak doktora götürmelisiniz.

Bebeklerde Saç Nasıl Gürleştirilir?

Bebeklerde Saç Nasıl Gürleştirilir?

Bebeklerde Saç Nasıl Gürleştirilir?

  • Aloe vera jelini çocuğunuzun banyo suyu ile karıştırarak, banyo yaptırdıktan sonra çocuğunuzun saçını bu karışım ile yıkayabilirsiniz. Bu karışım sayesinde saçları gürleşip uzayacaktır.
  • Bebeğinizin saç derisine banyodan sonra badem yağı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğiniz uyuduktan sonra onun pozisyonunu değiştirmeniz de işe yarayabilir. Böylelikle sürekli aynı pozisyonda uyumamış olur ve o bölümde saç dökülmesi de azalmış olur.

Bebeklerin Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerin saçları çok narin ve kırılgandır ama bakımı çok karmaşık değildir. Bu sebeple doğal bir şampuan kullanıp daha sonra kurulamanız gerekir. Bu şekilde saçları yavaş yavaş uzayacaktır. Bebeğinizi iki üç günde bir yıkamanız idealdir. Alerji, kaşıntı ve saç dökülmesini engellemek için kozmetik mağazalarda satılan ürünlerden uzak durmanız gerekir. Yüksek kalitedeki sabunları kullanmalısınız. Bunlar bebekler için yapılan sabunlar olmalıdır.

Bebeklerde, Çocuklarda Saç Dökülmesinin Nedenleri – Video

Sizin bebeğinizin saçları dökülüyor mu? Saç dökülmesinin tipi nasıl? Doktora götürdünüz mü herhangi bir ilaç tedavisi uyguladınız mı? Bebeklerde saç dökülmesini azaltmak için hangi yöntemleri denediniz? Yenidoğan bebeğinin dökülen saçları için endişelenen ebeveynler için tecrübelerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg