• 86.461
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Oluşan Çatlaklar İçin Ne Kullanılır? Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Oluşan Çatlaklar İçin Ne Kullanılır? Neden Olur, Nasıl Geçer?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Hamilelik Çatlakları Neden Olur, Nasıl Önlenir ve Geçer?

Gebelik çatlakları ne zaman başlar? Hamilelikte çatlak neden oluşur? Çatlak oluşmaması için ne yapılabilir? Hamilelik çatlakları en fazla kimlerde görülür? Gebelikte cilt bakımı nasıl olmalıdır? Oluşan çatlaklar nasıl geçer? Çatlak kremi tarifi nasıldır? Gebelik ile birlikte vücudunun değişip çatlak oluşmasından korkan anne adaylarının aklına gelebilecek soruları cevaplandırmak için bir yazı hazırladım. Çatlak oluşumunu önleyebilecek yolları öğrenmek için yazımı okumaya geçebilirsiniz.

Gebelikte Çatlak Ne Zaman Başlar?

Gebelikte Çatlak Ne Zaman Başlar?

Gebelikte Çatlak Ne Zaman Başlar?

Gebeliğin belli bir döneminde kalça, göğüs ve karın bölgesinde pembe ya da kırmızı renklerde şimşek şeklinde hafif girintili kaşınan çatlaklar oluşabilir. Derinin altındaki destek dokuların fazla gerilmesi sonucu oluşan yırtıklardan oluşur.

Gebeliğin ilerlemesi ile genellikle 3. ve ya 4. aylarda çatlaklar kendini göstermeye başlayabilirler. Bu dönemde derinizdeki bağ dokuları fazlaca gerilir. Bunun sonucunda da pembe, kırmızı bazen de mor rengine benzeyen çatlaklar meydana gelebilir. Bununla birlikte aslında gebelik çatlakları için belirli bir zaman yoktur. Doğumdan bir kaç hafta öncesine kadar da olmayıp son bir kaç haftada çatlaklar belirebilir.

Gebelikte Çatlaklar Neden Oluşur?

Gebelikte Çatlaklar Neden Oluşur?

Gebelikte Çatlaklar Neden Oluşur?

Gebelikte bir çok değişikliğin sebebi hormonlardır. Hem mekanik gerilme sonucu hemde hormonların değişmesi sonucunda hamilelikte kalça, göğüs ve karın bölgelerinde çatlaklar görülebilir. Genellikle çatlama öncesinde kaşıntı görülür. Ancak bu kaşıntının tek sebebi çatlama olmayabilir.

Hamilelik boyunca vücuttaki kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Aslında gebelik döneminde çatlakların olup olmayacağını merak ediyorsan annene ya da kız kardeşine bakabilirsin. Çünkü çatlak oluşumunun en büyük etkeni genetik faktörlerdir. Diğer sebep ise aniden çok kilo almanızdır. Hızla büyüyen karnınızda elastikiyet bozulur deriniz incelir ve çatlak oluşumu kaçınılmaz olur. Çatlak oluşmasını istemiyorsanız dengeli bir şekilde kilo almaya dikkat etmeniz gerekir.

 Hamilelikte Çatlak Oluşmaması İçin Ne Yapılabilir?

Eğer genetik faktörlerden ötürü şanslıysanız ve hamilelik öncesinde de sağlıklı beslenip, kilo alımınıza dikkat ettiyseniz düzenli spor yaptıysanız hamileliğinizi hiç çatlak oluşmadan atlatabilirsiniz. Gebeler arasında çatlak oluşumu çok yaygın olduğu için eğer çatlakların oluşmadıysa şanslı grup içindesin.

Gebelikte çatlak oluşmaması için şunlara dikkat etmen gerekir;

  • Çatlak oluşumunu engellemek için alabileceğiniz en iyi önlem cildinizin nem dengesini korumaktır. Yeterli ve dengeli şekilde beslenip yeterli sıvıyı aldığınıza emin olmalısınız.
  • Yavaş ve dengeli şekilde kilo alımı da çatlak oluşumunu engelleyebilir. Fazla kilo alımında deri ne kadar hızlı gerilirse çatlak oluşma riski de o kadar yüksektir.
  • Gebelerin hayatının merkezinde  su olmalıdır.  En pahalı kremler yağlar bile cildinizi su içmek kadar nemlendiremez. Unutmayın önce cildinizi içeriden nemlendirmeniz gerekir.
  • Kan dolaşımınızı hızlandırmak için duş alırken yumuşak bir sünger ile karnınıza dairesel masajlar yapabilirsiniz. Kan dolaşımı hızlandıkça cildinizin elastikiyeti daha fazlalaşacaktır.
  • Çatlak kremleri de bu dönemde yardımcın olabilir. Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde düzenli şekilde çatlak kremi kullanmak etkili olacaktır.

Hamilelik Çatlakları En Fazla Kimlerde Görülür?

Çatlak oluşumu ırka ve cilt rengine göre de değişir. Siyahi kadınların hiç birinde çatlak görülmez. Beyaz kadınların da çoğunda çatlaklar görülür. İlk gebeliğiniz de çatlak oluştuysa diğer hamilelikleriniz de de çatlak oluşacak demektir.

Hamilelikte Vücut Bakımı

Hamilelik dönemi sadece anne adayının kilosunda değil aynı zamanda cildinde, saçlarında, tırnaklarında ve dişlerinde de değişikliğin olduğu bir dönemdir.

Ciltte Meydana Gelen Değişiklikler

En belirgin değişiklik ciltte meydana gelir. Meme ve karın bölgesinde çatlak oluşabilir. Ciltte kuruluk, yüzde koyulaşma, sivilcelerin oluşması gibi değişiklikler görülebilir.

Cilt Bakımı İçin Ne Yapılmalı?

Cilt Bakımı İçin Ne Yapılmalı?

Cilt Bakımı İçin Ne Yapılmalı?

  • Cildinde kuruluk yaşayan anne adayı normal sabun yerine gliserinli sabunlar kullanmalıdır.
  • Vücut yağları ve banyodan sonra muhakkak nemlendirici kullanılmalıdır.
  • Kalça, göğüs ve karın bölgesinde çatlak oluşmaması için düzenli olarak kakao yapı, badem yağı kullanılabilir.
  • Cildinizde meydana gelen koyulaşma genellikle kalıcı değildir. Doğumdan sonra geçecektir.

Hamilelikte Banyo Yaparken

Vücut hijyeni açısından gebelerin her gün duş almaları önerilir. Banyo suyunuz çok sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Banyo da kayıp düşmemek için önlem alınmalı ve her şeye rağmen bir hamile banyo yaparken banyo kapısını kilitlememelidir.

Hamilelikte Meme Bakımı

Gebeliğin son zamanlarında memelerden süt gelebilir. Bunun anne için herhangi bir zararı yoktur. Ilık sabunlu su ile temizleyebilirsiniz. Göğsünüzü alttan destekleyecek pamuklu çamaşırlar tercih etmelisiniz.

Hamilelikte Oluşan Çatlaklar Nasıl Geçer?

Hamilelikte oluşan çatlaklar tam olarak kaybolmazlar. Renk değiştirerek gümüşi bir renk alırlar. Çatlakların geçmesi için artık teknoloji gelişmiştir ve çeşitli cerrahi müdahaleler vardır. Bunun için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Çatlak Kremi Nasıl Yapılır?

Çatlak Kremi Nasıl Yapılır?

Çatlak Kremi Nasıl Yapılır?

Örnek 1

Malzemeler;

  • 1 adet ayva
  • Hindistan cevizi suyu

Geceden bir ayvanın çekirdeklerini  çıkartın. Bir kase içine koyduğunuz çekirdekleri bir ölçek kaynar su içinde bekletin. Sabah suyunu süzerek içine hindistan cevizi suyunu ekleyin. Cam kavanoza koyduğunuz bu karışımı düzenli olarak cildinize uygulayın.

Örnek 2

Hindistan cevizi yağı ve çilek yağını karıştırarak her gün cildinize uygulayabilirsiniz.

Örnek 3

Malzemeler;

  • 1 çay bardağı katı hindistan cevizi yağı
  • 1 çay bardağı buğday özü yağı
  • 1 çay bardağı doğal tereyağı
  • 1 çay bardağı bal mumu

Tüm malzemeleri kavanozda karıştırın. Benmari usulü erittikten sonra sabah ve akşam basen, kol, göğüs ve karın bölgenize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Çatlaklar Nasıl Önlenir? – Video

Gebelik döneminde çatlak oluşmaması için hangi önlemleri aldınız?  Aktardan temin ettiğiniz ya da kendinizin yaptığı bir çatlak kremi var mı? Gebelik döneminde çatlak sorunu yaşamak istemeyen ya da çatlaklara ne sürülür diye merak eden anne adayları için bildiğiniz başka önlemler varsa bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg