• 945.621
Anasayfa
Anne / Çocuk Emzirme Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Emzirme Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Emziren Annelerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur? Emzirirken idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Tedavi yolları nasıldır? Emzirirken idrar yolu enfeksiyonu tedavisi olunur mu? Evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri nelerdir? Emzirme döneminde idrar yolu enfeksiyonu yaşayıp acaba bebeğime zararı olur mu diye endişelenen anneler için bir yazı hazırladım. İdrar yolu enfeksiyonunu erken teşhis etmek ve tedavi yöntemlerini öğrenmek için yazımı okumanız yeterli.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarına çeşitli iltihabi durumlara verilen isimdir. Daha çok alt idrar yollarında meydana gelir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarı taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolunda görülür. Bu iltihabi duruma sistit adı verilir. Bu iltihap mesanede meydana gelir. Alt idrar yollarında gelişen iltihabi durum genellikle zararsız enfeksiyonlardır.

  • Üst idrar yolu enfeksiyonu ise böbreklerde ya da üreter de meydana gelir. Bu bölümlerde oluşan iltihaplar daha tehlikeli olabilirler.
  • İdrar yolu enfeksiyonuna çoğu bakteri sebep olabilir. Çoğunlukla da bağırsak bakterileridir.

Emzirirken İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  • İdrarda yanma ,
  • Keskin kokulu idrar,
  • Az ve sık şekilde idrara çıkma,
  • İdrar yaparken zorlanma,
  • Pelvik bölgesinde ağrı,
  • İdrar hissinin olması ancak idrara çıkamama

Bu durumları yaşıyorsanız bir üroloji doktoruna görünmeniz gerekir.

Böbrek tutulumunun olduğu üst idrar yolu enfeksiyonu;

  • Yanların ağrıması,
  • Böbrekte hassasiyet,
  • Ateş,
  • Bulantı ve kusma,
  • Halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bunun yanı sıra böbrek tutulumun yaşandığı idrar yolu enfeksiyonlarında bu belirtileri görmeyebilirsiniz. Sadece idrar yaparken yanma ve ağrı da hissedebilirsiniz.

Emzirirken İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Emzirirken İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Emzirirken İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu yaşandığı zaman kullanılması gereken mecburi ilaçlar vardır. Bu ilaçlar anne sütüne geçse de yine de güvenli ilaçlardır. Bununla beraber doktorunuza danışmadan hiç bir ilacı kullanmamanız gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşadığınızda doktorunuzun verdiği antibiyotiğin etkisini azaltmak için günde 3 litre su içmelisiniz. Böylelikle antibiyotiklerin yan etkisinden korunmuş ve bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırmış olursunuz.

Kızılcık meyvesinin yenilmesi idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için etkilidir. Günde 3 bardak kızılcık suyu içilmelidir. Probiyotik  yoğurtlarda vücuttaki yararlı bakterileri arttırarak idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmanıza yardım eder. Bu yoğurtları marketlerden bulabilirsiniz. Kendiniz de evde yapabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Alt idrar yolu enfeksiyonları kolay tedavi edilen ve genellikle zararı olmayan enfeksiyonlardır. Bunların çoğu kendi başlarına geçerler. Yine de rahatsız edici etkilerini azaltmak için antibiyotik tedavisi başlatılır. Ayrıca, böbrek tutulumunun gerçekleştiği enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse kalıcı hasarlar bırakabilir.

  • İdrar yaparken ağrı, yanma hissi varsa, idrarınızı az az yapabiliyorsanız, idrarınızda kan görüyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz.
  • Antibiyotik tedavisi başladıktan sonra bir kaç gün içinde enfeksiyon gerilemeye başlar.
  • Emziren annelerin , gebelerin ve çocukların tedavisi de onlara uygun ilaçlarla düzenlenir.

Yüksek Ateş Görülürse

Alt idrar yolu ve üst idrar yolunu etkileyen böbrek iltihapları vardır. bunlar genellikle ağrı, yanma, sık idrara gitme gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Üst idrar yolu enfeksiyonlarında genellikle bu şikayetlere ek olarak ateş de görülür. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.

Cinsel İlişki Sıklığına Göre Değişebilir

Kadınların vücut yapılarına göre idrar kanalları kısadır. Vajinal ve anal bölgeye yakındır. Mikroplar idrar yollarına kolaylıkla bulaşır. Genç kadınlarda ve cinsel ilişki sıklığı az olan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülür.

Sıvı Alımının Önemi

İdrar yol enfeksiyonunun  yaşından küçük yaşlarda geçirilmesi anne de görülmesi, idrar yolu olma riskinizi arttırır. Havuz, sauna, deniz gibi ıslak alanlarda da idrar yolu enfeksiyonu riskiniz artar. Sıvı alımı idrar yolu enfeksiyonu için çok önemlidir. Bol su içerek idrar yolu enfeksiyonuna sebep olan mikropların vücuttan atılmasını kolaylaştırmış olursunuz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Evde Tedavi Yöntemleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Evde Tedavi Yöntemleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Limonlu Su

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen bitkilerin özellikleri idrar miktarınızı arttırmaktır. Bu şekilde iltihap da daha çabuk vücuttan atılmış olur. Limon suyu içerek idrar yolu enfeksiyonundan daha çabuk kurtulmuş olursunuz.

Maydanoz

İdrar sökücü özelliği olan bir diğer bitki ise maydanozdur. Maydanozu çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi üzerine limon sıkarak da tüketerek idrar yolu enfeksiyonlarının vücuttan atılmasına daha fazla yardım etmiş olursunuz.

Böğürtlen Çayı

Kurutulmuş böğürtlenden yapıp içeceğiniz çayında idrar yolu enfeksiyonlarını söktürücü özelliği vardır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? – Video

Emzirme döneminde siz idrar yolu enfeksiyonu yaşadınız mı? İdrar yolu enfeksiyonunuz nasıl tedavi edildi? Emzirme döneminde iken ilaç mı kullandınız yoksa evde kendi tedavi yöntemleriniz mi uyguladınız? İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan anneler için sizinde bildiğiniz başka yöntemler varsa bize yazarak onlarında okumasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg