• 74.189
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır? Uyumayan Bebekler Ne İçin Ne Yapılabilir?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır? Uyumayan Bebekler Ne İçin Ne Yapılabilir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? Bebek Nasıl Uyutulur?

Bebeklerde uyku düzeni nasıldır? Bebeğinizin uyku düzeni kazanması için ne yapmalısınız? Uyku rutini nasıl oluşturulur? Bebeklerde sağlıklı uyku için nelere dikkat edilmelidir? Yeni doğan bebeklerde uyku ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara cevap bulmaya çalıştım. Bebeğiniz büyürken onun dönemlere göre uykusundaki değişimler hakkında bilgi verdim. Bebeğiniz sağlıklı bir uyku çekerken sizinde yazımı okumanızda fayda var.

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebekler dünyanın en güzel varlıkları olsa da bazen anne ve babalarını zorladıkları durumlar olur. Özellikle uykuyu sevmeyen bir bebeğe sahipseniz sizi uykusuz geceler bekliyor olabilir. Bu durumu genel geçer bir kural olarak benimsemeden önce şunu bilin ki eğer bebeğinizin bir sağlık sorunu yoksa, karnı tok ve uyku için gerekli ortamı sağladıysanız uyumaması için bir neden de yok demektir. Bu düzenin sağlanması içinde bebeğinize bir uyku rutini oluşturmanız gerekir.

Bebeklerde Uyku Rutini

  • Bebeğinize yaptıracağınız ılık bir banyo onun rahatlamasını sağlayacaktır. Bu düzen iyi bir uyku rutinidir genellikle banyo yapan bebeklerin uykuları gelir.
  • Bebeğinizin muhakkak altı temiz olmalıdır.
  • Ona pijamalarını giydirmeden önce güzel bir masaj yağı ile masaj yapmanız onu rahatlatarak uykuya geçişini kolaylaştırır.

Gece lambasının loş ışığında aydınlanan bir odada uyumak bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırır.

Yenidoğan Bebeklerinde Uyku Düzeni

Yenidoğan Bebeklerinde Uyku Düzeni

Yenidoğan Bebeklerinde Uyku Düzeni

Bebekler yeni doğduklarında genellikle günün 20 saati uyurlar. Gece gündüz kavramları da daha oluşmadığı için uykuyla geçirirler zamanlarını. Hatta genellikle gündüz uyurlar. Bunun sebebi yeni doğan bebek anne karnında iken hep hareket halindedir. Siz gündüz hareket halindeyken o da bu düzene alışır. Ve gece siz uyurken o bu görevi devralır. Bu sebeple yeni doğduklarında da tıpkı anne karnında gibi geceleri uyanık ve hareketli geçirirler.

İlk 3 Aylık Dönemde Uyku Düzeni

İlk 3 aylık dönemde bebekler genellikle 15 saat kadar uyurlar. Uyuduktan sonra ilk 5 saat içinde beslenme ihtiyacı ile kalkabilir. Bebeğinize uyku eğitimini ilk 3 aylık dönemde vermeye başlayabilirsiniz. Pijamalarını giydirmek, ninni söylemek, ışıkları kısmak, masal anlatmak gibi uyku rutini oluşturmalısınız.

6-9 Aylık Dönemde Uyku Düzeni

Bu dönemde bebeklerin uykuları 13 saat civarındadır. Gündüzleri genelde 2 kez uyurlar. Bebeğinizin uyku düzeni artık oluşmuş olmalıdır. Gece her uyandığında kucağınıza alıp müdahale etmemeniz gerekir. Eğer karnı tok ve bir sağlık probleminin olmadığına eminseniz her defasında onu kucağınıza almanız kendi kedine uyumasını engelleyecektir.

9-12 Aylık Dönemde Uyku Düzeni

Artık bebeğiniz 10 saat kadar uyur. Gündüzleri ise 1-2 saat kadar gündüz uykusu yapar. Bebeğiniz artık ilk dişlerini çıkarıyor olabilir. Bu da onun huzursuz olmasına derin uyumamasına sebep olur. Bu sebeple ortamın sessiz olmasına, uyku rutinlerini yaptığınıza emin olarak ona güven vererek kendi kendine uyumasını sağlamanız gerekir.

12-24 Aylık Dönemde Uyku Düzeni

Bebeğiniz artık dış dünyaya karşı daha ilgili olduğu için onu uyutmak daha zorlaşır. Gündüz 1- 2 saat kadar uyuyabilir.

Bebeğinizin Kolay Uyuması İçin Neler Yapılır?

  • Ilık bir banyo yaptırmak,
  • Pijamalarını giydirmeden önce yağ ile masaj yapmak
  • Ninni söylemek,
  • Masal anlatmak gibi uyku rutinleri oluşturmak bebeğinizin daha kaliteli uyumasını sağlar.
Bebeğinizin Kolay Uyuması İçin Neler Yapılır?

Bebeğinizin Kolay Uyuması İçin Neler Yapılır?

Memede Uyumasına Engel Olun

Bebeğinizi emerek ya da biberonla besliyorsanız ve uyuturken sürekli bunu uyuyana kadar yaparsanız bunu uyku ile ilişkilendirir. Halbuki yapmanız gereken uyku rutinine 1 saat önce başlayıp ninni söylemenin, duş aldırmanın, pijama giydirmenin uyku vaktinin geldiğini anlamasını sağlamalısınız. Bebeğiniz  uykuya dalmadan hemen önce emzirmeyi bitirmeniz gerekir kendi kendine uyumasını istiyorsanız.

Bebeğinizin Çok Yorgun Olmamasına Dikkat Edin

Bazı ebeveynler bebeklerini geç yatırınca daha uzun  uyuyacaklarını sanırlar. Ama aslında bebekler yorulduklarında daha zor uykuya dalarlar. Bebeğinizi iyi gözlemlemeniz uyku sinyallerini verdiğini fark ettiğiniz zaman çok yorulmadan uyutmanız gerekir.

Sağlıklı Bir Uyku İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizin odasının loş olmasına özen gösterin.
  • Bebeğiniz uyuduktan sonra odasına girmeniz gerekirse sessiz olun.
  • Uyuduktan sonra bebeğinizin altını değiştirmeyin nazikçe kontrol edin.
  • Bebeğinizi uyuturken piş piş ya da uyku zamanı gibi anahtar kelimeleri bir kaç hafta devam ettirin.

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir? – Video

Sizin bebeğinizin uyku düzeni nasıl? Uyku problemi yaşadınız mı? Belirli bir uyku rutininiz var mı? Bebeğinizin kaliteli bir uyku uyuması için neler yapıyorsunuz? Yeni doğan bebeği için uyku sorunu yaşamamak isteyen ebeveynlerimiz için bilgilerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg